Paikalliset tarkennukset, yhteiskuntaoppi vl 7-9

Paikallinen tarkennus

Yhteiskuntaoppia opiskellaan 9. vuosiluokalla kolmen vuosiviikkotunnin verran.

Oppimisympäristöt
Yhteiskuntaopin oppimisympäristöinä vuosiluokalla 9 ovat:
- luokkatila
- muut koulun tilat
- lähiympäristö vierailukohteineen (esim. pankit, yritykset, julkisen sektorin toimijat) sekä koululla käyvät vierailijat sekä koulun ulkopuolella tehtävät haastattelut, tutkimukset ja tiedonhankintatehtävät)
- sähköiset verkkoympäristöt (esim. oppimateriaaleja tuottavien kustantajien verkkoaineistot, eri viranomaistajojen kuten verohallinnon, rahoituslaitoksien, järjestöjen ym. tuottamat aineistot)

Työtavat
- yhteiskuntaopin opiskelun työtapoja vaihdellaan niin, että oppija opiskelee useita erilaisia työtapoja hyödyntäen
- työtapoja valittaessa tavoitellaan oppijoiden toiminnallisuutta, vaikutusmahdollisuuksia, aktiivisuutta, vastuullisuutta sekä omasta työskentelystä että oman työskentelyn vaikutuksesta muiden oppijoiden työskentelyyn, vuorovaikutuksellisuutta, tutkimuksellisuutta ja ajankohtaisuutta
- tavoitteena on, että oppija tunnistaa vahvuutensa ja hänelle parhaiten sopivat työtavat sekä osaa hyödyntää niitä itsenäisessä opiskelussaan.

Arviointi
Oppilaan suorituksia ja työskentelyä arvioidaan kurssien aikana numeroarvioinnin lisäksi sanallisesti (esim hylätty-täydennettävä-hyväksytty, välttävä-tyydyttävä jne.). Oppilas arvioi myös itse suorituksiaan ja opiskeluaan. Myös vertaisarviointia voidaan käyttää. Tavoitteena on, että arviointi on monipuolista, kannustavaa ja nostaa esiin ne asiat, jotka oppilaan kehittymisen kannalta ovat keskeisiä, sekä se, että oppilas voi osoittaa osaamisensa useilla eri tavoilla (kirjallisesti, suullisesti, keskustelemalla, koesuorituksilla, tutkimustehtävillä jne.).

Päättöarvosanaa määriteltäessä käytetään perusteena valtakunnallisia kriteereitä arvosanalle 8 sekä Opetushallituksen antamaa tukimateriaalia. Myös kurssiarvosanaa määriteltäessä oppilaan tiedollisia tai taidollisia saavutuksia arvioidaan soveltuvin osin 9. luokan aikana valtakunnallisten päättöarvosanakriteerien pohjalta, jotta oppilaalle muodostuisi käsitys jo ennen päättöarvosanan saamishetkeö, millä tasolla hänen osaamisensa on suhteessa valtakunnallisiin päättöarvosanakriteereihin.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki
Keskeinen lähtökohta oppilaan tukemiseksi ovat oppilaiden mahdollisissa oppimissuunnitelmissa sekä HOJKS:ssa määritellyt tukitoimet. Ellei näitä ole, voi oppilas saada soveltuvin osin yksilöllistettyjä tehtäviä ja tukimateriaalia (esim. tiivistelmiä, äänikirjoja tms.).