Tiivistelmä

Universumin mittasuhteita

Nykyisen tiedon perusteella alkuräjähdys on tuntemamme maailmankaikkeuden syntytapahtuma. Kyseisen teorian mukaan maailmankaikkeus syntyi äärimmäisen tiheästä ja kuumasta tilasta noin 13,8 miljardia vuotta sitten. Räjähdyksestä lähtien maailmankaikkeus on jatkanut laajentumista.

Meidän oma galaksimme, Linnunrata, ja monet muut galaksit alkoivat syntyä noin puoli miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Linnunrata on kierteinen galaksi, jossa on 200400 miljardia tähteä, joista jokainen kiertää galaksin keskustaa. Aurinko on yksi Linnunradan miljardeista tähdistä. Linnunradan halkaisija on 100 000 valovuotta. Valovuosi on matka, jonka valo etenee vuodessa. Valonnopeudella matkustettaessa linnunradan läpi kulkeminen kestäisi siis 100 000 vuotta.

Tähden tuottavat energiaa fuusioreaktiolla. Reaktiossa vetyatomeja yhdistyy raskaammaksi heliumiksi. Yhdistymisessä vapautuu energiaa, jota tähdet säteilevät ympäristöön sähkömagneettisena säteilynä. Sähkömagneettista säteilyä ovat mm. röntgensäteily, ultravioletti- eli UV-säteily ja näkyvä valo.

Luonnossa on voimassa rakentumisperiaate. Sen mukaan kaikki oliot ovat muodostuneet rakenneosista. Rakenneosat pienimmistä kohti suurempaa ovat alkeishiukkaset, ytimet, atomit, molekyylit, ihmisen kokoluokkaa olevat oliot, taivaankappaleet, aurinkokunnat, galaksit ja galaksijoukot.


Keskeiset kysymykset

  • Miten maailmankaikkeus on syntynyt?
  • Miten tähdet toimivat?
  • Mistä kaikki aine rakentuu?
  • Miten maailmankaikkeus rakentuu?
  • Mitä tarkoittavat galaksi, tähti, planeetta ja kuu?
  • Mihin galaksiin maapallo kuuluu?