Kestävä kehitys

Kestävä kehitys ja ravitsemuskasvatus

Taloudellinen ja ekologinen kestävyys

Ravitsemuskasvatuksessa korostuu taloudellinen ja ekologinen kestävyys. Raaka-aineet valitaan mahdollisuuksien mukaan lähialueiden tuotteista huomioiden terveellisyys, taloudellisuus ja ympäristökuorma. Riisin sijasta käytetään esimerkiksi ohraa tai kauraa. Riisin ympäristökuorma on moninkertainen verrattuna muihin viljakasveihin. Ruoan valmistuksessa käytetään paljon kasviksia huomioiden saatavuus vuodenaikojen mukaan. Hiilijalanjälkeä vähennetään korvaamalla lihatuotteita kasvikunnan tuotteilla. Noudatetaan valtion ravitsemusneuvottelukunnan ohjeita kurssien suunnittelusta käytäntöön. Kursseilla valmistetaan ruokaa vain kurssin tarpeisiin. Ruoanvalmistuksessa huomioidaan energiansäästö kiertoilmauunien hyödyntämisessä ja ajansäästö kurssin tuntien ohjeistuksessa. Kursseilla huomioidaan kierrätys käyttämällä mahdollisimman vähän kertakäyttötuotteita, kuten kertakäyttöastioita. Kierrätys huomioidaan myös lajittelemalla muun muassa metallit, biojätteet, lasi ja paperit omiin lajitteluastioihinsa. Raaka-aineiden hankinnassa huomioidaan ekologisuus niin, että samoja raaka-aineita hyödynnetään mahdollisimman monipuolisesti useammalla kurssilla.

Kulttuurinen ja sosiaalinen kestävyys

Ruoka valmistetaan ja nautitaan yhdessä opiskelijoiden kanssa, mikä korostaa kulttuurista ja sosiaalista kestävyyttä. Kotitalouskurssit on suunniteltu teemoittain eri kulttuurien ruokaa tai perinneruokaa kunnioittaen. Kaukametsän opistossa on myös erillisiä yhteistyössä (esim. Kajaanin keskussairaalan kanssa) toteutettuja ravitsemuksen kursseja erityisryhmille, kuten mielenterveyskuntoutujille.

Tietoisku: Mitä minä voin tehdä syödäkseni ympäristöystävällisesti ja samalla terveellisesti?

* Lisää kasvisten osuutta ruokavaliossa. Näin vähennät ympäristökuormaa ja lisäät ruoan terveysvaikutuksia. Syö kasviksia joka aterialla eri muodossa. 
* Suosi satokauden kasviksia.
* Vähennä lihan kulutusta. Suurin osa ruuan ympäristökuormasta syntyy lihan tuotannosta. Riistalihan käyttö on kuitenkin ympäristöystävällistä.
* Lisää marjojen ja hedelmien osuutta ruokavaliossa. 
* Käytä riisin sijasta ohraa, kauraa tai perunaa.
* Syö suomalaista täysjyväviljaa monipuolisesti.
* Silakka, hauki, muikku, kuha, ahven, siika, lahna ja särki ovat ympäristöystävällistä kalaa. Sen sijaan kasvattamoissa kasvatettu lohi kuormittaa ympäristöä.
* Minimoi hävikki! Kotitalouksissa menee ruokaa hukkaan yli 155 kiloa vuosittain. Yksilötasolla tämä tarkoittaa noin 28 kiloa ruokaa roskiin. Tämä kuormittaa sekä luontoa että lompakkoa!