Kestävä kehitys

Kestävyysajattelu liikunnan ja tanssin opetuksessa

Sosiaalinen ja kulttuurinen kestävyys

Liikunnalla on tutkitusti fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä terveyttä edistäviä vaikutuksia. Erityisesti ikääntyneillä opiskelijoilla liikunta ylläpitää ja kehittää erityisesti fyysistä toimintakykyä. Opiskelijan fyysisen kunnon kohentumisen on todettu lisäävän myös itseluottamusta ja psyykkistä hyvinvointia. Liikunnan kurssitarjonta pidetään mahdollisimman monipuolisena, jotta opiskelijat voivat kunnostaan, iästään, terveydestään ja kulttuuritaustastaan huolimatta löytää itselleen sopivan liikuntaharrastuksen. Kurssien suunnittelussa huomioidaan pysyvyys kurssiaikatauluissa ja opetuspaikoissa sosiaalisten kontaktien turvaamiseksi erityisesti ikääntyneiden ryhmissä. Usealla liikunnankurssilla on sosiaalisesti vakiintunut opiskelijajoukko, joka jatkaa säännöllistä liikuntaharrastusta vuodesta toiseen.

Ekologinen ja taloudellinen kestävyys

Liikunnanopetus suunnitellaan niin, että opettajan kulkeminen opetusvälineistöineen eri opetuspaikkojen välillä vähenee minimiin. Tällainen toimintatapa lisää opettajien hyvinvointia, kun työpäivästä suurin osa ei kulu paikasta toiseen siirtymisen vaan opettamiseen. Opetusta pyritään tarjoamaan myös taajamissa, koska opettajan siirtyminen keskusta-alueelta kauemmas on ekologisesti kestävämpää kuin opetusryhmän siirtyminen syrjäisemmiltä asutusalueilta keskustan alueelle. Opetustarjontaan on lisätty myös verkko- ja hybridiopetusta, joka mahdollistaa opiskelijoiden osallistumisen kursseille myös kotoa.

Opiskelijoiden huolehtiessa liikunnan keinoin omasta fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnistaan, se vaikuttaa pitkällä aikavälillä taloudellisesti terveydenhoitokustannusten säästöihin. Opiskelijapalautteen perusteella opiskelijoiden tuki- ja liikuntaelimistön vaivat ovat selkeästi vähentyneet tai lieventyneet säännöllisen liikuntaharrastuksen myötä.