8.5 Paikallisesti päätettävät asiat ja koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma Kannuksessa

OPPILASHUOLLON JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN KANNUKSESSA

Opetussuunnitelma on laadittu oppilashuollon sekä kodin ja koulun yhteistyön osalta yhteistyössä kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon tehtäviä hoitavien viranomaisten kanssa (97). Opetussuunnitelman laatimisessa on tehty yhteistyötä myös muiden viranomaisten ja yhteistyökumppaneiden kanssa (98). Opetussuunnitelmaa laadittaessa on otettu huomioon kunnan muut lasten ja nuorten hyvinvointia ja turvallisuutta koskevat linjaukset.

Opetussuunnitelma sisältää suunnitelmat oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä.

97 Perusopetuslaki 15 § 2 mom. (477/2003)

98 Perusopetuslaki 29 § 2 mom.

1. Monialainen oppilashuoltoyhteistyö

Kannuksessa oppilashuollon palvelut perusopetuksessa järjestetään sosiaali,- terveys- ja sivistystoimen yhteistyönä. Oppilashuoltotyötä organisoi oppilashuoltoryhmä, johon kuuluvat rehtori/vararehtori, erityisopettaja, kouluterveydenhoitaja, koulukuraattori, perheneuvonnan sosiaalityöntekijä sekä luokanopettaja. Tarvittaessa mukaan kutsutaan myös koululääkäri ja –poliisi tai lastensuojelun sosiaalityöntekijä sekä oppilas ja hänen vanhempansa vuosiluokilla 1-6. Oppilashuoltoryhmä kokoontuu tarpeen mukaan. Toiminnan tavoitteena on edistää oppilaan hyvinvointia ja turvallisuutta sekä poistaa kasvun ja oppimisen esteitä, oppimisvaikeuksia ja muita oppilaan hyvinvointiin liittyviä ongelmia mahdollisimman varhain.

Juhani Vuorisen koulussa vuosiluokilla 7-9 oppilashuoltotyötä organisoi yhteisöllinen hyvinvointiryhmä (YHR), johon kuuluvat rehtori, vararehtori, erityisopettaja, oppilaanohjaaja, koulukuraattori, terveydenhoitaja. YHR kokoontuu vähintään kaksi kertaa lukuvuodessa

Oppilashuoltotyössä koulukuraattori vastaa oppilashuollollisesta tuesta sekä tarvittaessa yhteistyöstä lastensuojeluviranomaisten tai poliisin kanssa tilanteissa, joissa lapsen tai nuoren kasvu ja kehitys voi kasvuympäristössä olevien tekijöiden vuoksi vaarantua.

Yhdessä kouluterveydenhoitajan kanssa koulukuraattori vastaa oppilashuollollisesta tuesta koulunkäynnissä sekä lapsen ja nuoren fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen kasvun ja kehityksen tukemisessa.

Koulukuraattori, kouluterveydenhoitaja ja perheneuvonnan sosiaalityöntekijä vastaavat yhdessä oppilashuollollisesta tuesta oppilaan kehitykseen ja mielenterveyteen liittyvissä vaikeuksissa sekä tuesta oppilaan elämäntilanteisiin liittyvissä erilaisissa vaikeuksissa, esim. perheväkivalta, päihde- tai mielenterveysongelmat perheessä.

Koulukuraattori vastaa yhdessä rehtorin kanssa oppilashuollollisesta tuesta kurinpitorangaistuksen yhteydessä tai silloin kun oppilaan opetukseen osallistuminen on evätty sekä yksittäistä oppilasta koskevan asian vireillepanosta ja käsittelystä.

Kouluterveydenhoitajat vastaa yhdessä rehtorin kanssa kasvu- ja oppimisympäristön terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisestä, seurannasta ja arvioinnista kouluyhteisössä. Kouluterveydenhoitajan oma vastuualue on oppilaan terveyden- tai sairauden hoitoon tarvittavan tuen ja seurannan järjestäminen.

Rehtori vastaa oppilashuoltotyössä oppilashuollon yhteistyöstä koulutuksen eri siirtymävaiheissa. Rehtorin vastuulle kuuluu myös tapaturmien ehkäiseminen, ensiapu, hoitoonohjaus ja seuranta sekä tupakoinnin, alkoholin ja päihteiden käytön ehkäiseminen ja käyttöön puuttuminen. Koulukuljetusten turvallisuudesta sekä odotusaikojen järjestämistä ja turvallisuutta koskevista ohjeista sekä henkilöstön, oppilaiden, huoltajien ja yhteistyökumppaneiden perehdyttämisestä oppilashuollon järjestämistä koskevaan suunnitelmaan vastaa myös rehtori. Hänen vastuulleen kuuluu toimintaohjeiden päivittäminen, toteutumisen seuranta ja arviointi sekä oppilashuollon yleiset kirjaamiskäytännöt.

Erityisopettaja ja oppilashuoltoryhmä vastaavat oppilashuollollisesta tuesta tehostetun ja erityisen tuen tarpeessa olevan sekä joustavassa perusopetuksessa olevan oppilaan tukemisessa.

Oppilaanohjaaja vastaa yhteistyöstä oppilaan ohjauksessa sekä jatko-opintojen suunnittelussa.

Luokanopettaja ja luokanvalvojat vastaavat poissaolojen ehkäisemisestä, seuraamisesta ja niistä ilmoittamisesta.

Kaupungin ruokahuoltopäällikkö vastaa kouluruokailun ja mahdollisten välipalojen järjestämisestä.

Koulupoliisi vastaa turvallisuuteen liittyvästä valistustyöstä sekä auttaa tarvittaessa koulun kriisitilanteissa.

Jos yksittäistä oppilasta koskevia asioita käsitellään oppilashuoltoryhmässä, vanhemmille tulee tiedottaa ennen asian käsittelyä. Käsittelystä kirjataan vireillepanija, aihe, päätetyt jatkotoimenpiteet ja niiden perustelut, asian käsittelyyn osallistuneet sekä se, mitä tietoja ja kenelle oppilaasta on annettu. Tietojen käsittelystä vastaa rehtori. Kouluterveydenhoitajista ja opettajista asian käsittelyyn osallistuvat ne, joiden tehtäviin oppilaan asian käsittely välittömästi kuuluu.

Koulutuksen eri siirtymävaiheissa koulujen oppilashuoltoryhmät toimivat yhdessä varmistaakseen oppilaan koulunkäynnin esteettömän jatkumisen. Poissaolojen seurannassa käytetään Wilma-työkaluohjelmaa. Aiheettomat poissaolot selvitetään.

Kasvu- ja oppimisympäristön terveyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämisessä käytetään kouluterveyskyselyjä sekä muita tarpeelliseksi katsottavia huoltajien ja oppilaiden antamia palautteita. Tapaturmien ennalta ehkäisemisessä varmistetaan, että henkilökunnasta vähintään 5%:lla on tarvittava EA1-valmius.

Kurinpitorangaistusten yhteydessä varmistetaan, että oppilaan opiskelumahdollisuudet, hyvinvointi ja turvallisuus eivät vaarannu. Vastuuhenkilöinä ovat rehtori ja koulukuraattori (ks. ylhäältä vastuut)

 

2. Toiminta äkillisissä kriiseissä, uhka- ja vaaratilanteissa

Opetussuunnitelman yhteydessä määritellään toiminta äkillisissä kriiseissä, uhka- ja vaaratilanteissa. Tätä osuutta voidaan kutsua kriisisuunnitelmaksi. Kriisisuunnitelmaa laadittaessa tehdään yhteistyötä tarvittavien viranomaisten kanssa ja otetaan huomioon muut uhka- ja vaaratilanteita sekä kriisitilanteita koskevat suunnitelmat ja ohjeistukset. Suunnitelmassa kuvataan:

•• kriisitilanteiden ehkäisy ja niihin varautuminen

•• yhteistyö ja keskinäinen työn- ja vastuunjako kriisitilanteisiin varauduttaessa sekä kriisitilanteissa

•• pelastussuunnitelman, koulun järjestyssääntöjen ja muiden turvallisuusohjeiden yhteensovittaminen

•• toimintaohjeet erilaisissa äkillisissä kriisitilanteissa

•• johtamisen, sisäisen ja ulkoisen tiedottamisen sekä koulujen ja opetuksen järjestäjän välisen tiedottamisen ja viestinnän periaatteet äkillisissä kriiseissä

•• psykososiaalisen tuen ja jälkihoidon järjestäminen

•• kriisisuunnitelmasta tiedottaminen, siihen perehdyttäminen ja toimintavalmiuksien harjoittelu

•• kriisisuunnitelman päivitys ja arviointi. (vuosittain)

Kannuksessa toimitaan yhteisen kriisisuunnitelman (liite 1) ja jokaisen koulun oman turvallisuussuunnitelman mukaan. Suunnitelmat päivitetään ja niitä arvioidaan vuosittain.

 

3. Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Opetuksen järjestäjän tulee laatia opetussuunnitelman yhteydessä suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä toimeenpanna suunnitelma ja valvoa sen noudattamista ja toteutumista (99). Tässä otetaan huomioon sekä oppilaiden keskinäiset että oppilaiden ja aikuisten väliset vuorovaikutussuhteet. Suunnitelmassa kuvataan:

•• kiusaamisen ehkäiseminen ja siihen puuttuminen

•• väkivallan ja aggressiivisen käyttäytymisen ehkäiseminen ja siihen puuttuminen

•• häirinnän ehkäiseminen ja siihen puuttuminen

•• asian käsittely yksilö-, ryhmä- ja koko yhteisön tasolla, oppilaan yksilöllinen tuki, tarvittava hoito ja jälkiseuranta sekä teon tekijän että teon kohteena olevan osalta

•• yhteydenottotavat kotiin ja yhteistyö huoltajan kanssa

•• yhteistyö viranomaisten kanssa

•• suunnitelmasta tiedottaminen ja kouluyhteisön henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien sekä yhteis-työkumppanien perehdyttäminen ohjeisiin

•• suunnitelman päivittäminen, toteutumisen seuranta sekä seurantaan liittyvä kirjaaminen ja arviointi.

99 Perusopetuslaki 29 § 2 mom.

Kannuksessa toteutetaan KiVaKoulu-ohjelmaa sekä ”Väkivallan uhan hallintamalli Kannuksen koulutoimessa” – ohjelmaa (liite 2)

 

Ennaltaehkäisevä työ ja varhainen puuttuminen Kannuksessa

Esi- ja alkuopetus tekevät yhteistyötä mm. esikoululaisten tutustumispäivä koulussa, kummiluokkatoiminta ja mahdolliset yhteiset projektit. Mahdollisuuksien mukaan tehdään yhteistyötä erityisopettajan kanssa.

 

 

Opetussuunnitelmaan sisältyvä kuvaus oppilashuollosta

Opetussuunnitelmassa kuvataan perusopetuksen oppilashuollon paikallisen toteuttamisen tavoitteet ja toimintatavat. Siinä määritellään opetussuunnitelman yhteys lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelmaan sekä koulukohtaisten oppilashuoltosuunnitelmien laadintaa ohjaavat linjaukset. Oppilashuoltosuunnitelmien laadintaa ohjaaviin linjauksiin on tarkoituksenmukaista sisällyttää suunnitelmien perusrakenne ja osa suunnitelmiin sisältyvistä asioista, jolloin turvataan suunnitelmien riittävä yhdenmukaisuus kaikissa kouluissa. Yhteisiä osuuksia täsmennetään ja täydennetään koulukohtaisesti.

Koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma

Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan koulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Suunnitelma on laadittava yhteistyössä koulun henkilöstön, oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa. Oppilashuoltosuunnitelma voi olla myös kahden tai useamman koulun yhteinen. Suunnitelma tarkistetaan vuoden kuluessa siitä, kun kunnan lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma on tarkistettu. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma hyväksytään kunkin kunnan kunnanvaltuustossa ja tarkistetaan vähintään kerran neljässä vuodessa.

Oppilashuoltosuunnitelmaa laadittaessa sovitaan menettelytavoista, joilla koulun henkilöstö, lapset ja huoltajat sekä tarvittavilta osin yhteistyötahot perehdytetään suunnitelmaan. Samalla sovitaan suunnitelmasta tiedottamisesta edellä mainituille.

Koulukohtaiseen oppilashuoltosuunnitelmaan sisällytetään seuraavat asiat:

1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut

Oppilashuoltosuunnitelmassa esitetään arvio koulun oppilashuollon kokonaistarpeesta ja käytettävissä olevista oppilashuoltopalveluista niiden yhdenvertaisen saatavuuden varmistamiseksi ja toiminnan tarkoituksenmukaiseksi kohdentamiseksi. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevien oppilashuoltopalvelujen määrä ilmoitetaan sen mukaisena, mitä ne ovat suunnitelmaa valmisteltaessa. Arviota voidaan tarpeiden muuttuessa tarkistaa.

Arvio oppilashuollon kokonaistarpeesta tukee koulun käytettävissä olevien resurssien kohdentamista yhteisölliseen ja yksilökohtaiseen oppilashuoltotyöhön sekä oppilashuollon yhteistyöhön. Arviossa otetaan huomioon oppilashuollon seurannassa, kehittämisessä ja toteuttamisessa vaadittava opetushenkilöstön ja oppilashuollon palveluiden asiantuntijoiden työpanos. Arviossa hyödynnetään monipuolisesti lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia sekä elinoloja koskevaa seurantatietoa. Lisäksi huomioidaan kouluyhteisön ja -ympäristön tarpeet, asuinalueen erityispiirteet sekä tehostettua ja erityistä tukea tarvitsevien oppilaiden määrä koulussa. Arvion valmistelussa otetaan huomioon myös oppilailta ja huoltajilta sekä opetus- ja oppilashuoltohenkilöstöltä saatava tieto.

Oppilashuoltosuunnitelmaan sisällytetään arvio koulun käytettävissä olevista oppilashuoltopalveluista, joita ovat kouluterveydenhuolto- sekä psykologi- ja kuraattoripalvelut. Lisäksi suunnitelmassa kuvataan
  • oppilashuollon palveluiden järjestäminen ja sen edellyttämä työn- ja vastuunjako sekä palvelujen toteuttamisessa tarvittava yhteistyö sekä
  • oppilashuollon palveluiden kohdentaminen yksittäisiin oppilaisiin, kouluyhteisöön ja yhteistyöhön liittyviin tehtäviin sekä oppilashuollon kehittämiseen ja seurantaan.

2. Yhteisöllinen oppilashuolto ja sen toimintatavat

Oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan yhteisöllisen oppilashuollon kokonaisuus, josta ilmenee
  • yhteisöllisen oppilashuollon järjestäminen ja sen toimintatavat kouluyhteisön ja -ympäristön terveellisyyden, turvallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi
Tämän lisäksi oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan
  • koulukohtaisen oppilashuoltoryhmän toimintatavat ja käytännöt
  • yhteistyö koulun ulkopuolisten lasten ja nuorten hyvinvointia edistävien tahojen kanssa yhteisöllisen oppilashuollon kehittämisessä
  • yhteistyö oppilaan ohjauksessa, koulutuksen siirtymävaiheissa sekä jatko-opintojen suunnittelussa
  • yhteistyö ja käytänteet kouluympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden sekä kouluyhteisön hyvinvoinnin tarkastuksissa
  • yhteistyö terveysneuvonnan ja terveystiedon opetuksen välillä,
  • järjestyssäännöt
  • poissaolojen seuraaminen, niistä ilmoittaminen ja niihin puuttuminen
  • tapaturmien ehkäiseminen sekä ensiavun järjestäminen ja hoitoonohjaus
  • tupakkatuotteiden, alkoholin ja muiden päihteiden käytön ehkäiseminen ja käyttöön puuttuminen
  • koulukuljetusten odotusaikoja ja turvallisuutta koskevat ohjeet
  • suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä sekä
  • toiminta äkillisissä kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa.
Seuraavassa määritellään kahden viimeksi mainitun suunnitelman tarkempi sisältö:

2 a. Suunnitelma oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä

Oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä laaditaan suunnitelma. Siinä otetaan huomioon sekä oppilaiden keskinäiset että oppilaiden ja aikuisten väliset vuorovaikutussuhteet koulussa. Suunnitelmassa kuvataan:
  • kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäiseminen ja siihen puuttuminen
  • edellä mainittujen asioiden käsittely yhteisö-, ryhmä- ja yksilötasolla
  • yksilöllinen tuki, tarvittava hoito, muut toimenpiteet ja jälkiseuranta sekä teon tekijän että sen kohteena olevan osalta
  • yhteistyö huoltajien kanssa
  • yhteistyö tarvittavien viranomaisten kanssa
  • suunnitelmaan perehdyttäminen ja siitä tiedottaminen henkilöstölle, oppilaille, huoltajille ja yhteistyötahoille
  • suunnitelman päivittäminen, seuranta ja arviointi.

2 b. Toiminta äkillisissä kriiseissä ja uhka- ja vaaratilanteissa

Oppilashuoltosuunnitelmassa määritellään toiminta äkillisissä kriiseissä, uhka- ja vaaratilanteissa. Kriisisuunnitelma valmistellaan yhteistyössä tarvittavien viranomaisten kanssa ottaen huomioon muut uhka-, vaara ja kriisitilanteita koskevat ohjeistukset kuten pelastussuunnitelma. Suunnitelmassa kuvataan:
  • kriisitilanteiden ehkäisy, niihin varautuminen ja toimintatavat äkillisissä kriisitilanteissa
  • johtamisen periaatteet, yhteistyö sekä työn- ja vastuunjako kriisitilanteissa ja niihin varautumisessa
  • sisäisen ja ulkoisen sekä koulun ja opetuksen järjestäjän välisen tiedottamisen ja viestinnän periaatteet
  • psykososiaalisen tuen ja jälkihoidon järjestäminen
  • suunnitelmaan perehdyttäminen ja siitä tiedottaminen henkilöstölle, oppilaille, huoltajille ja yhteistyötahoille
  • toimintavalmiuksien harjoittelu
  • suunnitelman arviointi ja päivittäminen.

3. Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen

Oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan yksilökohtaisen oppilashuollon kokonaisuus, josta ilmenee
  • yksilökohtaisen oppilashuollon järjestäminen lapsen ja nuoren kehityksen, hyvinvoinnin ja oppimisen seuraamiseksi ja edistämiseksi sekä yksilöllisen tuen toteuttamiseksi.
Tämän lisäksi oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan
  • yhteistyö kouluterveydenhuollon laajoissa terveystarkastuksissa
  • oppilaan sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalion tai lääkityksen järjestäminen koulussa
  • yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen, joustavan perusopetuksen sekä sairaalaopetuksen yhteydessä
  • oppilashuollon tuki kurinpitorangaistuksen tai opetukseen osallistumisen epäämisen yhteydessä
  • asiantuntijaryhmän kokoaminen ja suostumuksen hankkiminen sekä ryhmän yhtenäiset menettelytavat yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelyssä
  • oppilashuoltokertomusten laatiminen ja säilytys
  • yhteistyö koulun ulkopuolisten palvelujen ja yhteistyökumppaneiden kanssa kuten nuorisotoimi, lastensuojelu, erikoissairaanhoito ja poliisi.

4. Oppilashuollon yhteistyön järjestäminen oppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa

Oppilashuoltoa toteutetaan yhteistyössä oppilaiden ja huoltajien kanssa. Oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan oppilashuollon toimintatavat oppilaiden ja huoltajien osallisuuden edistämiseksi sekä yhteistyön järjestämiksi. Suunnitelmassa kuvataan
  • oppilaan ja huoltajan osallisuus yhteisöllisen ja yksilökohtaisen oppilashuollon suunnittelussa, toteuttamisessa ja arvioinnissa sekä
  • yhteisöllisen ja yksilökohtaisen oppilashuollon periaatteista ja menettelytavoista tiedottaminen oppilaille, huoltajille ja yhteistyötahoille.

5. Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen

Opetuksen järjestäjä seuraa koulun oppilashuoltosuunnitelman toteutumista.

Oppilashuoltosuunnitelmassa kuvataan toimenpiteet suunnitelman toteuttamiseksi ja seuraamiseksi. Näitä ovat seurannasta vastuussa oleva taho koulussa, seurattavat asiat ja käytettävät menetelmät tietojen kokoamiseksi sekä seurannan aikataulu. Lisäksi kuvataan seurantatietojen käsittely ja hyödyntäminen koulun oppilashuollon kehittämisessä sekä keskeisistä tuloksista tiedottaminen oppilaille, huoltajille ja tarvittaville yhteistyötahoille.

Oppilashuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen on osa opetuksen järjestäjän omavalvontaa koskevaa tehtävää. Opetuksen järjestäjä vastaa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen oppilashuoltopalveluista vastuussa olevien viranomaisten kanssa oppilashuollon kokonaisuuden omavalvonnan toteutumisesta.

Yhteistyö kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisten kanssa

Oppilashuolto tukee oppilaan hyvää oppimista, psyykkisen ja fyysisen terveyden edistämistä ja ylläpitämistä sekä sosiaalista hyvinvointia oppilaitosyhteisössä. Sitä toteutetaan sekä koko koulua tukevana monialaisena yhteisöllisenä että yksilökohtaisena oppilashuoltona oppilaiden ja heidän huoltajiensa, opetus-, sosiaali-, ja terveystoimen sekä muiden tahojen kanssa. Kannuksessa on laadittu Oppilashuollon suunnitelma, jossa on kuvattu oppilashuoltoprosessin eteneminen. (liite)

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä