Ympäristöopin tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokilla 3-6

S1 Minä ihmisenä

Sisältöjä valitaan siten, että ne liittyvät ihmisen rakenteeseen ja keskeisiin elintoimintoihin sekä ihmisen kasvun ja kehityksen eri vaiheisiin. Sisällöissä kiinnitetään huomiota kehityksen ajankohtaisiin muutoksiin ja niiden yksilöllisen luonteen ymmärtämiseen. Käsitellään ikäkauden mukaisesti seksuaalista kehitystä ja ihmisen lisääntymistä. Harjoitellaan tunnistamaan oman kehon ja mielen viestejä ja tiedostamaan omia ajatuksia, tarpeita, asenteita ja arvoja. Perehdytään terveyden osa-alueisiin ja voimavaroihin, arjen terveystottumuksiin, mielenterveystaitoihin, sairauksien ehkäisyyn ja itsehoitotaitoihin. Lisäksi harjoitellaan tunteiden tunnistamista, ilmaisua ja säätelyä. Tunnistetaan omaa oppimista tukevia asioita.

Kannuksen vuosiluokittain painotetut sisällöt:

3. lk:
- arjen terveystottumukset
- itsehoitotaito
- tunteet

4. lk:

- tavallisimmat lasten sairaudet ja niiden ehkäisy
- mielenterveystaidot

5. lk:

- ihmisen kehon rakenne ja keskeiset elintoiminnot
- seksuaalinen kehitys ja ihmisen lisääntyminen
- mielenterveystaidot



S2 Arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimiminen

Oppimistehtäviä ja sisältöjä valitaan siten, että ne liittyvät arjen tilanteissa ja yhteisöissä toimimiseen. Harjoitellaan selittämään arjen tilanteita, ilmiöitä ja teknologiaa eri tiedonalojen käsitteillä ja malleilla. Tutkitaan laitteiden toimintaperiaatteita ja erilaisia rakenteita. Harjoitellaan turvallisuuden edistämistä ja turvataitoja esimerkiksi seuraavilla osa-alueilla: liikenne-, palo-, sähköturvallisuus, tapaturmat, myrkytykset, päihteet, kiusaamisen ehkäisy, fyysinen ja henkinen koskemattomuus sekä toiminta ensiapu- ja vaaratilanteissa. Harjoitellaan toimimista erilaisissa yhteisöissä sekä pohditaan erilaisten vuorovaikutustilanteiden ja yhteisöjen merkitystä hyvinvoinnille.

Kannuksen vuosiluokittain painotetut sisällöt:


3. lk:
- kiusaaminen ja sen ehkäisy
- liikenneturvallisuus

4. lk:

- tapaturmat
- ensiaputaidot

5. lk:

- päihteet
- myrkytykset

6. lk:

- päihteet
- palo- ja sähköturvallisuus


S3 Löytöretkelle monimuotoiseen maailmaan

Monipuolisten alueellisten esimerkkien ja ajankohtaisten uutisten avulla hahmotetaan Suomen, Pohjoismaiden, Euroopan ja muiden maanosien luonnonympäristöä ja ihmisen toimintaa. Keskeisiä näkökulmia ovat luonnon ja kulttuurien moninaisuuden arvostaminen sekä globaalin ymmärryksen vahvistaminen. Maailmankuvan ja sen alueellisen viitekehyksen rakentamisessa käytetään monipuolisesti karttoja ja muuta geomediaa.

Kannuksen vuosiluokittain painotetut sisällöt:


3. lk:
- Suomi ja naapurimaat
- kartta

4. lk:

- Pohjoismaat
- Baltian maat

5. lk:

- Eurooppa

6. lk:

- muut maansosat


S4 Ympäristön tutkiminen

Sisällöiksi valitaan omaan elinympäristöön liittyviä tutkimustehtäviä. Elinympäristössä kiinnitetään huomiota elolliseen ja elottomaan luontoon, rakennettuun ja sosiaaliseen ympäristöön sekä ympäristön ilmiöihin, materiaaleihin ja teknologisiin sovelluksiin. Tehtävien avulla harjoitellaan tutkimuksen tekemisen eri vaiheita. Tutkitaan säätä sekä maa- ja kallioperää. Tutkimalla kappaleiden liikkeiden muutoksia tutustutaan voiman käsitteeseen. Tunnistetaan eliöitä ja elinympäristöjä, laaditaan kasvio ohjatusti sekä tutkitaan kokeellisesti kasvien kasvua. Kotiseudun erilaisten ympäristöjen merkitystä havainnoidaan myös hyvinvoinnin näkökulmasta. Tutustutaan ympäristössä toimimisen oikeuksiin ja velvollisuuksiin.

Kannuksen vuosiluokittain painotetut sisällöt:

3. lk:
- sää
- elollinen ja eloton luonto

- rakennettu ja luonnonympäristö


4. lk:
- lähiympäristön eliölajien tunnistaminen
- erilaiset elinympäristöt
- ympäristössä toimimisen oikeudet ja velvollisuudet

- maa- ja kallioperä
- kasvio

5. lk:
- kasvio
- kappaleen liike ja voima

6. lk:
- kasvio
- kasvin kasvun tutkiminen kokeellisesti


S5 Luonnon rakenteet, periaatteet ja kiertokulut

Erilaisten materiaalien ja aineiden avulla tarkastellaan olomuotoja ja aineiden ominaisuuksia. Palaminen, yhteyttäminen ja veden kiertokulku muodostavat pohjan aineen muutosten ja aineen säilymisen periaatteen hahmottamiselle. Lämpötilan mittaamisen, lämpöenergiaan perehtymisen ja energialajien muuntumisen avulla tutustutaan energian säilymisen periaatteeseen. Tutkitaan ääni- ja valoilmiöitä. Perehdytään lähiavaruuteen, vuodenaikoihin, päivän ja yön vaihteluun sekä maapallon rakenteeseen. Tutkitaan eliöiden ja niiden elinympäristöjen sekä ihmisen toiminnan vuorovaikutussuhteita. Tutustutaan ravintoketjuihin, eläinten ja kasvien lisääntymiseen, ravinnon tuotantoon ja ruoan reitteihin sekä metsien hyötykäyttöön.

Kannuksen vuosiluokittain painotetut sisällöt:

3. lk:
- yhteyttäminen
- palaminen

4. lk:
- vesi aineena: olomuodot ja ominaisuus
- vedenkiertokulku
- ääni
- metsien hyötykäyttö

5. lk:
- valo
- lähiavaruus
- vuorokauden- ja vuodenajat
- maapallon rakenne


6. lk:
- lämpöenergia ja energialajit
- energian säilymisen periaate
- ravinnon tuotanto
- eläinten ja kasvien lisääntyminen
- ravintoketju


S6 Kestävän tulevaisuuden rakentaminen

Sisältöjä valittaessa otetaan huomioon luonnon monimuotoisuuden vaaliminen, ilmastonmuutos ja sen hillitseminen, luonnonvarojen kestävä käyttö, terveyden edistäminen, oman kulttuuriperinnön vaaliminen, monikulttuurisessa maailmassa eläminen sekä ihmiskunnan globaali hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa. Pohditaan oman toiminnan vaikutuksia itselle, toisiin ihmisiin, eläinten hyvinvointiin, luontoon ja yhteiskuntaan. Harjoitellaan ympäristövastuullista toimintaa omassa lähiympäristössä sekä toisista huolehtimista. Toteutetaan yhteinen vaikuttamisprojekti, jossa harjoitellaan osallistumista ja vaikuttamista paikallisella tai globaalilla tasolla.

Kannuksen vuosiluokittain painotetut sisällöt:

3. lk
- oma kultuuriperintö ja monikulttuurisuus
- jätteiden lajittelu ja kierrättäminen

4. lk:

- luonnonvarojen kestävä käyttö
- luonnon monimuotoisuuden vaaliminen

5. lk:

- ilmastonmuutos
- ihmisen vastuu luonnosta ja ympäröivästä yhteiskunnasta

6. lk:
- ilmastonmuutos
- ihmisen vastuu luonnosta ja ympäröivästä yhteiskunnasta
- yhteinen vaikuttamisprojekti