Oppilashuoltoryhmä

Oppilashuoltoryhmän toiminta Keljonkankaan koulussa

Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä

Keljonkankaan koulussa toimii yhteisöllinen ja monialainen oppilashuoltoryhmä, jonka tehtävänä on kouluyhteisön hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen sekä koko koulun oppilashuollon koordinoiminen. Yhteisöllisessä oppilashuoltoryhmässä ei käsitellä yksittäisen oppilaan asioita vaan ilmiölähtöisesti koulun yhteisiä asioita liittyen oppilaiden hyvinvointiin, oppimiseen, vuorovaikutukseen tai oppimisympäristöön.

Kokoonpano on seuraava:

  • rehtori (puheenjohtaja)
  • erityisopettajat
  • terveydenhoitaja
  • koulupsykologi
  • koulukuraattori
  • Kouluyhdistyksen edustaja, oppilaskunnan edustaja 
  • Tarvittaessa koululääkäri ja/tai koulun ulkopuolinen yhteistyötaho, esim. sosiaalityöntekijä, poliisi, seurakunta, nuorisotyönohjaaja tms.

Oppilashuoltoryhmään voivat tuoda asioita käsiteltäväksi kaikki oppilashuoltoryhmän jäsenet, koulun muu henkilökunta tai huoltajat. Esitetyt asiat toimitetaan rehtorille.

Yksilökohtainen oppilashuoltoryhmä

Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaalle annettavia kouluterveydenhuollon palveluja, psykologi- ja kuraattoripalveluja sekä yksittäistä oppilasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa. Yksilökohtaisen oppilashuollon tavoitteena on seurata ja edistää oppilaan kokonaisvaltaista kehitystä, terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Tärkeää on myös varhaisen tuen turvaaminen ja ongelmien ehkäisy.

Yksilökohtainen oppilashuolto perustuu aina oppilaan sekä tarpeen niin vaatiessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan osallisuus, omat toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä sekä ratkaisuissa hänen ikänsä, kehitystasonsa sekä muiden henkilökohtaisten edellytystensä mukaisesti.

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon monialainen asiantuntijaryhmä kootaan aina tapauskohtaisesti. Aloitteen yksilöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksen kutsumiseen koolle voi tehdä kuka vain opettajista, erityisopettajista, terveydenhoitaja, rehtori tai oppilaan huoltaja. Palaverin alussa huoltajalta pyydetään allekirjoitus yksilöityyn kirjalliseeen suostumukseen. Käsitellyt asiat kirjataan oppilashuoltokertomukseen.