Jyskän koulun järjestyssäännöt

Jyväskylän koulujen yhteiset järjestyssäännöt

Jyväskylän kouluilla on yhteiset järjestyssäännöt. Niiden lisäksi kouluilla on niistä johdetut omat koulukohtaiset järjestyssäännöt.

Linkki: Koulujen yhteiset järjestyssäännöt

Järjestyssäännöt edistävät koulun järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Jyväskylässä kaikilla perusopetuksen kouluilla on yhteiset järjestyssäännöt. Niiden pohjalta koulut tekevät omat käytännölliset toimintaohjeensa. Opettaja voi yhdessä oppilaiden kanssa sopia toimintamalleja myös luokkaa tai ryhmää varten.

Järjestyssäännöt eivät saa poiketa lain määräämistä säännöksistä. Niihin ei voida kirjata kurinpitokeinoja eikä turvatoimia, jotka eivät perustu lakiin.

Järjestyssäännöt ovat yleisiä koulussa noudatettavia käyttäytymissääntöjä. Rehtorin ja opettajan tulee puuttua lainvastaiseen käyttäytymiseen, vaikka järjestyssäännöissä ei asiasta erikseen määrättäisikään.

JYSKÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

JYSKÄN KOULUN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

Järjestyssääntöjen tarkoitus on edistää koulun järjestystä, opiskelun sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä.

Jokaisella on
1. oikeus ruumiilliseen ja henkiseen turvallisuuteen
2. oikeus henkilökohtaiseen ja omaisuuden koskemattomuuteen
3. oikeus työrauhaan
4. velvollisuus käyttäytyä asiallisesti ja kohteliaasti
5. velvollisuus auttaa
6. velvollisuus pitää huolta yhteisistä tiloista ja välineistä
7. velvollisuus antaa yhteisön kaikille jäsenille työrauha.


KOULUNKÄYNTI

1. Oppivelvollisuus

Perusopetuksen oppilaan on osallistuttava opetukseen. Oppilaan huoltajan velvollisuus on huolehtia, että oppivelvollisuus tulee suoritettua. Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (POL 25 § ja 35 ).

2. Poissaolot

Huoltaja selvittää poissaolon syyn luokanopettajalle ensisijaisesti Wilmassa tai muulla luokanopettajan kanssa sovitulla tavalla viimeistään samana päivänä, jolloin poissaolo on.

Etukäteen tiedossa olevaan poissaoloon huoltaja anoo vapautusta koulunkäynnistä kirjallisesti. Luokanohjaaja myöntää luvan enintään viiden koulupäivän poissaoloon, pitemmän poissaolon luvan myöntää rehtori. Oppilas selvittää etukäteen, mitä tehtäviä hänen tulee tehdä poissaolon aikana.

3.Kouluaika

Oppilaan kouluaikaan kuuluvat työjärjestyksen osoittama aika välitunteineen sekä koulun järjestämät tilaisuudet.

Kouluaikana ei saa poistua koulun alueelta ilman henkilökunnalta saatua lupaa. Koulun aluetta on 1.-3.luokkien oppilailla yläpiha tunneliin ja parkkipaikkaan asti sekä yläpihan yhteydessä oleva metsä, 3.-6.luokkalaisten käytössä oleva hiekkakenttä ja tekonurmialue (ei talviaikoina) sekä 4.-6.luokkalaisten välituntipiha.

Polkupyörät pidetään niille osoitetuilla paikoilla koulupäivän ajan. Pyöriä ei käytetä koulupäivän aikana, mikäli ei ole toisin sovittu luokanopettajan kanssa.

Kaikenlaisten teräaseiksi luokiteltavien välineiden sekä asetta muistuttavien tavaroiden ja tulentekovälineiden tuominen kouluun ja koulualueelle on kielletty, yleisen turvallisuuden nimissä. Edellä mainitut tarvikkeet tai sellaisiksi luokiteltavat on luovutettava koulun henkilökunnan haltuun ja niistä on välittömästi ilmoitettava henkilökunnan jäsenelle.

Kouluaikana tupakkatuotteiden, huumeiden ja päihteiden käyttö ja niiden hallussapito on kielletty.

4. Oppitunnit

Oppitunneille saavutaan täsmällisesti opiskeluvälineet mukana ja kotitehtävät tehtyinä.

Oppitunneilla ja koulun järjestämissä tilaisuuksissa ei pidetä ulkovaatteita eikä päähineitä.

Ulkovaatteet jätetään naulakkoon tunnin ajaksi.

Mobiililaitteita saa käyttää vain opettajan luvalla opiskeluun.

Oppituntien ja koulun tapahtumien yms. aikana kännykän pitää olla äänettömällä. Kännykkää ei käytetä välitunneilla, mutta oppitunnilla kännykän käyttö opiskelussa on mahdollista opettajan luvalla.

Oppitunneilla opiskellaan opettajan ohjeiden mukaisesti, tuntia häiritsemättä ja yhteishenkeä ylläpitäen.

Oppilaan velvollisuus on noudattaa opettajan antamia työturvallisuusohjeita.

Välituntikello soi tunnin alkaessa. Oppitunnin päättää opettaja, vaikka välituntikello soisikin jo aikaisemmin.

Oppilaan käyttöön luovutetut oppikirjat ja koulutarvikkeet ovat koulun omaisuutta.

Oppilas korvaa joko maksamalla tai hankkimalla uudet kadonneiden tai turmeltuneiden tilalle.

5.Väli- ja ruokatunnit

Pääsääntöisesti välitunnit ulkoillaan. Oleskelu sisällä on välituntisin sallittu vain opettajan luvalla ja valvoessa.

Ruokailussa ja välitunneilla noudatetaan hyviä tapoja sekä henkilökunnan antamia ohjeita. Vahingon sattuessa asianomainen siivoaa jäljet.

Oppilaskunta vastaa tilojensa aukioloajoista, säännöistä ja valvonnasta. Rikkoja ja sotkija on velvollinen korvaamaan korjaus- ja siivouskustannukset.

6. Hätätilanteet, tapaturmat ja tulipalo

Hätätilanteissa, tapaturmien sattuessa tai tulipalovaaran kohdatessa toimitaan koulun turvallisuus- ja kriisisuunnitelmien mukaisesti. Hätätilanteesta, tapaturmasta tai tulipalovaarasta on aina viipymättä ilmoitettava henkilökunnalle eli lähimmälle koulun aikuiselle.


OJENTAMISTOIMET JA RANGAISTUKSET

1. Läksyparkki ja rangaistukset

Opettaja voi määrätä luvattomasti poissaolleen tai kotitehtävänsä laiminlyöneen oppilaan suorittamaan tehtäviään. Toimenpide kirjataan Wilmaan.

Jos oppilas ei noudata järjestyssääntöjä, opettaja voi ojentamiskeinona määrätä oppilaalle kasvatuskeskustelun, tai enintään kahden tunnin jälki-istunnon. Rangaistukset kirjataan Wilmaan.

Oppilaalla on velvollisuus siivota tai korvata tahallisesti tai huolimattomuuttaan aiheuttamansa vahinko. Koulun opettaja tai rehtori voi määrätä oppilaan siivoamaan sotkun, jonka hän on tahallaan tai huolimattomuuttaan liannut tai saattanut epäjärjestykseen.

2. Oppitunnilta ja koulusta poistaminen

Opettaja voi määrätä opetusta häiritsevän oppilaan poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokasta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka koulun järjestämästä tilaisuudesta. Rehtori voi evätä oppilaan oikeuden osallistua opetukseen jäljellä olevan työpäivän ajaksi ja lähettää oppilaan kotiin, jos on olemassa vaara, että turvallisuus tai työrauha kärsii oppilaan käytöksen vuoksi (POL 36 §). Toimenpiteet kirjataan Wilmaan.

Opettajalla ja rehtorilla on myös oikeus poistaa koulun alueelta oppilas, joka ei poistu saatuaan tiedon opetuksen epäämisestä.

Jos poistettava oppilas koettaa vastarintaa tekemällä välttää poistamisen, rehtorilla ja opettajalla on oikeus käyttää sellaisia oppilaan poistamiseksi välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen vakavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.

3. Häiritsevän tai kielletyn esineen tai aineen poistaminen

Uusi koulurauhalainsäädäntö antaa opettajalle tai rehtorille oikeuden ottaa oppilaalta pois häiritsevän esineen joko oppitunnin tai koko koulupäivän ajaksi. Kielletty esine tai aine otetaan oppilaalta pois ja asiasta ilmoitetaan huoltajalle, jolle poistettu tavara luovutetaan. Vaaralliset esineet ja aineet luovutetaan poliisille. Asia kirjataan Wilmaan.

Jos on ilmeistä että oppilaalla on kielletty tai vaarallinen esine tai aine, opettajalla ja rehtorilla on oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat ja päällisin puolin oppilaan vaatteet.

4. Kirjallinen varoitus ja erottaminen

Oppilaalle voidaan antaa kirjallinen varoitus ja hänet voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi. Määräaikainen erottaminen voidaan tarpeen vaatiessa laittaa toimeen ennen päätöksen lainvoimaa. Erotetulle oppilaalle laaditaan opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen opetussuunnitelma, ja hänen oppimistaan seurataan.

Lisäksi ovat voimassa Jyväskylän kaupungin järjestyssäännöt sekä palo- ja pelastuslaki.

Säännöt perustuvat perusopetuslakiin ja niiden tavoitteena on taata kaikille turvallinen ja häiriötön opiskeluympäristö (POL 13.6.2003 29§).


OHJEET KOULUPÄIVIÄ KOSKIEN

Koulumatkat:
Oppilaan käyttäytyminen koulumatkalla on oppilaan ja kodin vastuulla. Koulumatkalla sattunut loukkaantuminen kuuluu kuitenkin kaupungin koulujen vakuutusten piiriin. Koulumatkalla esim. kaverin luokse poikkeaminen keskeyttää koulumatkan. Jalan tai pyöräillen liikkuessa tulee noudattaa varovaisuutta ja liikennesääntöjä. Koulun alikulkutunnelin kohdalla on noudatettava erityistä tarkkaavaisuutta. Vaajakoskentien saa ”ylittää” vain alikulkutunnelin kautta. Koulun pihassa ei saa pyöräillä. Ja heijastimet heilumaan!

Pyörällä koulumatkan kulkemiseen ei tarvitse kysyä koulun lupaa. Pyöräilyssä on hyvä muistaa, että pyörän selkään noustessa jopa pienestäkin lapsesta tulee ajoneuvon kuljettaja. Siten myös liikennelaki koskee pyöräilijää aivan toisella tavalla kuin jalankulkijaa. Pyöräilijän tulee lain mukaan käyttää väylän oikeaa reunaa ja pyöräilijän tulee mm. osata odottaa jonossa. Myöskään suojatie ei ole pyöräilijälle ”suojatie” edes pyöräilyväylän jatkeena. Pyöräilijän tulee pääsääntöisesti väistää autoa ja pyöräilijän tulee aina väistää jalankulkijoita. Jos lapsenne saa pyöräillä kouluun, muistattehan opastaa lastanne turvalliseen pyöräilyyn.

Kypärä:
Kypärää tulee käyttää sekä koulumatkoilla että koulupäivän aikana tehtävillä pyöräretkillä. Pyörät pannaan telineisiin koulupäivän ajaksi.
3. - 4. luokkien oppilaiden pyörille on varattu yläpihan pyörätelineet. 5. - 6. luokkien oppilaiden pyörille on varattu liikuntasalin päädyn telineet.

Vaaran paikat:
Sähköjuna on nopea ja lähes äänetön vaara! Älä heitä mitään ajojohtojen päälle, sillä jo valokaaren aiheuttama sähköpurkaus on hengenvaarallinen. Ylikulkusillalta ei saa heittää moottoritielle mitään!

Sujuva koulupäivä:
Lähde ajoissa kouluun, jotta et myöhästy oppitunnilta. Koulun kello soi, kun pitää siirtyä sisätiloihin tai välitunnille ulos. Tullessasi pakkasella kouluun noudata ovissa olevia liikennevaloja.

Koulun sisätiloissa on nopeusrajoitus - liiku kävellen! ”Hatut eivät komista päitämme sisätiloissa.” Pidä naulakkopaikkasi järjestyksessä, näin helpotat siivoojien työtä. Siirry välittömästi käytävältä luokkaan ja odota rauhallisesti työskentelyn alkua. Luokassa on aina on jotain hyödyllistä työtä tarjolla! Siisteys ja järjestys helpottavat kaikkien työskentelyä. Huolehdi luokkasi työrauhasta ja ilmapiiristä: toimi itse sääntöjen ja ohjeiden mukaan. Joka luokan omat, yhdessä laaditut luokkasäännöt tiedotetaan vanhemmille.

Koulupiha:
Koulupiha on oleskelu- ja leikkipaikkasi ennen koulun alkua ja välitunnin aikana. Selvitä itsellesi välituntialueen rajat. Ole erityisen varovainen käyttäessäsi kiipeilytelineitä ja keinuja. Keinut on tarkoitettu vain yhdelle keinujalle kerrallaan. Jos jotain sattuu, kerro välituntivalvojalle.

Välituntipelit ja -leikit:
Pallopeleille on varattu koulun vanha ja uusi kenttä. Peleissä käytettävät pallotovat luokan omia luokkapalloja, eivät liikuntavaraston palloja. Peleissä on yhteisesti tehdyt ja hyväksytyt säännöt. Potkimis- ja tönimisleikit on koulualueella ehdottomasti kielletty. Lumipallojen heittely koulualueella on kielletty.

Käytöstavat:
Hyvin käyttäytyvä oppilas on parasta mainosta mitä voit itsestäsi ja koulustamme antaa. Kohteliaisuus kuuluu jokapäiväiseen yhdessäolemiseen ja työskentelyyn. Muista pienet tärkeät sanat: Kiitos, anteeksi, ole hyvä, voinko auttaa, hyvää huomenta, näkemiin jne. Kiroilu, rumat ja ilkeät sanat eivät kuulu Jyskän koulun arkipäivään.
Ruokalassakin noudatetaan hyviä ruokailu- ja pöytätapoja.

Käsittele huolellisesti koulun omaisuutta. Vahinkoja sattuu, mutta tahallisesti tai sopimattomalla käytöksellä aiheuttamasi vahingot joudut korvaamaan. Koulussa jokainen aikuinen on opettajasi; auttajasi, neuvonantajasi ja työtoverisi.


Jyskän koulun kännykkäsäännöt:

Oppilas saa tuoda oman kännykän kouluun, mutta koulu ei vastaa kännykän mahdollisesta katoamisesta, hajoamisesta jne. Vastuu puhelimesta on oppilaalla ja huoltajalla.

Kännykkä pidetään koulupäivän ajan ÄÄNETTÖMÄNÄ. Koulupäivän aikana kännykkää voi käyttää opettajan luvalla. Puhelinta voi käyttää koulupäivän jälkeen, kun oppitunnit ovat päättyneet. Älä kuvaa toisia tai nauhoita toisten puhetta ilman lupaa.

Mikäli käytät kännykkää väärin, seuraa tilanteesta kasvatuskeskustelu. Koulun henkilökunta miettii tarvittavat jatkotoimenpiteet.


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä