Palvelulupaukset Jälkkäri -toiminnan laadukkuuden raamina
Kirjoittaja: Tella Vuolle-Oranen
Jälkkäri -toimintaa on järjestetty Jyväskylässä jo vuodesta 1998. Toiminnan kehittäminen ja ohjaajien kouluttaminen on ollut Jälkkärin vakiinnuttamisen perustana ja sitä on tehty yhdessä kaupungin ja palveluntuottajien kanssa. Viime vuosina kuitenkin valtakunnallinen ohjaus toiminnan kehittämiseen on jäänyt vähemmälle ja pandemia karsi ohjaajakoulutuksia. Jyväskylässä on yli 40 Jälkkärin toimipistettä ja jotta kaikissa pisteissä toiminta olisi ”tasalaatuista”, tarvittiin olemassa olevien perusteiden ja lainsäädännön vahvistamiseksi Jyväskylässä yhteisiä raameja, joihin toiminnan laadukkuutta voidaan peilata esim. tyytyväisyyskyselyissä.
Palvelulupaukset osana laajempaa kehittämissuunnitelmaa
Lasten hyvinvoinnin lisäämisen näkökulmasta laadittiin kehittämissuunnitelma. Se sisältää mm. toimintasuunnitelman päivityksen, ohjaajien oppaan, vastuuohjaajaien koulutusaamut sekä palvelulupaukset. Palvelulupausten valmistelu käynnistyi osallistamalla palveluntuottajat ja vastuuohjaat suunnittelemaan aamu- ja iltapäivätoiminnan lainsäädäntöön, perusteisiin ja kunnan toimintasuunnitelmaan perustuvia lupauksia, joihin kaikki ohjaajat toimipaikasta riippumatta voivat sitoutua.
Työskentelyiden pohjalta tiivistettiin palvelulupausten kooste, joka sisälsi alla olevat kokonaisuudet:
- Kaikille lapsille tarjotaan turvallista Jälkkäri -toimintaa, jota ohjaavat luotettavat ja ammattitaitoiset ohjaajat hyväksyvässä ilmapiirissä.
- Kaikissa Jälkkäreissä on yhteisesti laaditut säännöt, jotka osaltaan lisäävät turvallisuutta.
- Jokainen lapsi tulee päivittäin huomatuksi ja on arvokas.
- Toiminta on lapsilähtöistä, lasten toiveita kuullaan toiminnan sisältöjen suunnittelussa sekä toteutuksessa.
- Toiminnassa kiinnitetään huomiota ryhmäytymiseen sekä vahvistetaan kaverisuhteiden syntymistä
- Jokaiseen Jälkkäri -päivään sisältyy ulkoilua ja liikkumista
- Iltapäivässä on ohjattu/ohjattuja toimintasisältöjä.
- Lapsille taataan mahdollisuus vapaaseen leikkiin.
- Ohjaajat kannustavat ja tukevat lapsia läksyjen teossa.
- Jälkkärissä puututaan välittömästi kiusaamistilanteisiin ja ne selvitetään yhdessä lasten kanssa.
- Sitoudumme arvostavaan ja avoimeen yhteistyöhön kotien ja koulujen kanssa.
Seuraava vaihe oli arvioida palvelulupauksiin sitoutuneisuutta. Tätä varten luotiin ZEF-sähköisellä arviointityökalulla kysely, joka oli avoinna 17.2-25.2.2022. Palvelulupauksia kävi tänä aikana arvioimassa 100 vastaajaa ja vastauksia saatiin sekä palveluntuottajilta että ohjaajilta. Palvelulupauksia arvioitiin liukukytkimellä, jossa vaihtoehtoina oli täysin samaa mieltä tai täysin eri mieltä. Jokaiseen palvelulupaukseen sai antaa myös kommentin ja niitä kertyi noin 30/palvelulupaus. Kaikkiin palvelulupauksiin oltiin valmiita sitoutumaan, mutta eniten hajontaa herätti yhteiset säännöt sekä ryhmäytyminen ja kaverisuhteiden vahvistaminen. Vähiten hajontaa oli päivittäisen ulkoilun ja liikunnan palvelulupauksessa sekä kiusaamistilanteisiin puuttumisessa.
Palvelulupaukset jalkautuvat Jälkkäriin
Ohjaajia on koulutettu palvelulupausten käyttöönottoon ja tämä lukuvuosi on niiden jalkauttamisen aikaa. Ne ovat myös eräänlainen tuki ohjaajille, sillä niiden avulla he voivat perustella tarvittaessa toimintaansa ja toiminnassa toteutettavia sisältöjä. Esimerkiksi Jälkkärillä on merkittävä rooli kaverisuhteiden vahvistajana ja lukukauden alkaessa ryhmäyttäminen on oleellinen osa toimintaa.
Palvelulupausten toteutumista seurataan jatkossa toimipisteisiin lähetettävällä arviointityökalulla, jossa jokainen piste arvioi palvelulupausten toteutumista tai toteutumattomuutta ja miten niitä voidaan ryhmän näkökulmasta kehittää. Lisäksi huoltajat ja lapset pääsevät arvioimaan toimintaa palvelulupauksiin peilaten asiakaskyselyssä huhtikuussa 2023. Palvelulupausprosessin toteutumista seurataan koko viisivuotiskehittämissuunnitelman ajan ja ne viedään osaksi Jyväskylän kaupungin toimintasuunnitelmaa.
Edit: Lisäsin vielä palvelupauskoulutusten kokonaisuuden sekä ryhmäkeskuteluiden koosteet.Palvelulupausprosessi.pptx
Lähteet:
Opetushallitus 2011. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan perusteet 2011. Tampereen Yliopistopaino Oy, Tampere.
Perusopetuslaki 1998/628. Aamu- ja iltapäivätoiminta 48 § 8. a luku. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1998/19980628#L8a.
Kommentit
Hyvä, että nämä perusasiat on nostettu pöydälle. Olisi hyvä, kun kaikki ohjaajat olisivat koulutuksessa paikalla.
Toto-toukka toppujen toiveet, seinällä näkyvillä lasten toiveet. Haastatellaan yksitellen lapset ja kysellään kuulumiset ja toiveet.
Lukkariin merkityt päivittäiset ulkoilut ja liikuntakerhot. Ulkoilu säällä kuin säällä. Ulkona lasten ohjaaminen ja valvominen vapaampaa, kun siellä saa vipeltää vapaammin.
Lapselle taataan vapaata leikkiä. Tällä hetkellä leikitään paljon tuttuja vanhoja leikkejä.
Läksyjä tehdään, mutta yhteistyössä kodin ja koulun kanssa.
Näkökulmien katsaus aika-ajoin helpottaa toteuttamista.
Lapsille on tarjolla ohjattua toimintaa ja mahdollisuus vapaaseen leikkiin.
Meidän mielestä Halssilan jälkkärissä palvelulupaukset pystyy toteuttamaan joka päivä.
Esimerkiksi lapsi kohdataan joka päivä sisään- ja uloskirjautuessa, sekä ruokailussa. Näissä pystyy vaikkapa kysymään lapsen kuulumisia. Takaamme lapselle joka päivälle jotain mielekästä puuhaa. Meillä on esimerkiksi käytössä viikottainen salivuoro, puukäsityöluokka, musiikkiluokka, joka toinen keskiviikko kokkailemme, sekä liikumme joka päivä koulun monipuolisella metsä-alueella ja kirjastossa käydään aktiivisesti. Koulun kerhot täydentävät viikko-ohjelmaa.
Viikkosuunnitelma auttaa arjen sujuvassa pyörittämisessä ja ennakoimisessa. Lasten kanssa on yhdessä luotu yhteiset säännöt sekä lapsille, että aikuisille.
Iso ryhmä jaetaan pieniin ryhmiin ja jokaisella ryhmällä on oma toiminto.
Olemme panostaneet näihin asioihin todella paljon ja vieläkin enemmän nyt tänä syksynä.
-Olemme luoneet lasten kanssa yhteisen sääntöpuun seinälle ja kirjanneet siihen säännöt juuri niin, miten lapset ovat asiat sanoneet. Ne ovat näkyvillä kaikille ja ovat työkaluna myös meille ohjaajille.
-Teemme päivittäin yhteistyötä vanhempien ja koulun kanssa, sekä pidämme kiinni yhdessä sovituista asioista
-selvitämme erimielisyydet/riitatilanteet heti ja loppuun asti. Niin, että kaikilla osapuolilla on lopulta hyvä mieli jatkaa päivää
-huolehdimme, ettei kukaan jää yksin/pois porukasta
-toimimme esimerkkeinä lapsille hyväksyen erilaisuuden ja erilaiset tavat toimia
-kohtaamme jokaisen lapsen päivittäin, alkaen siitä kun lapsi ilmoittautuu Jälkkäriin. Jokaisessa päivässä tulee jossakin kohtaa hetki vaihtaa kuulumisia ja olla läsnä
-ulkoilemme jokaisessa päivässä säästä riippumatta
-vapaat leikit mahdollistuvat päivittäin sekä ulkoilussa, että sisätiloissa
-päivittäiset läksykerhot mahdollistavat läksyjen tekemisen, jossa on aina ohjaaja auttamassa
-kuuntelemme lasten ja vanhempien toiveita ja myös toteutamme niitä. Vastaamme myös spontaaneihin ehdotuksiin. Pyritään miettimään ehdotuksia mieluiten "miksipä ei?" Kuin "ei" meiningillä. Mikäli toivetta ei ole mahdollista siinä hetkessä toteuttaa, huolehdimme että se toteutuu myöhemmin. Mikäli toivetta ei voi toteuttaa, perustelemme miksi
-jokaisessa päivässä tarjoamme ohjattua toimintaa lapsille, sekä ulkona että sisällä. Kädentaitoja teemme päivittäin, kokkailemme 1-2 krt/kk, liikuntasalia käytämme kolmena päivänä viikossa jne.
Jaamme lapset pienempiin ryhmiin, joten useampi ohjattu toiminto onnistuu samanaikaisesti. Tällöin myös lapset pääsevät valitsemaan mitä milloinkin haluavat tehdä. Ryhmässä on aina aikuinen, joka ohjaa kyseistä tuokiota omalle ryhmälle
-käytämme ulkoilussa paljon myös lähimetsää hyödyksi, jossa käymme retkellä, majan rakenteluissa, keräämässä askartelumateriaaleja yms.
-talvisin luistelemme ja käymme lähipuistossa mäenlaskussa
-huolehdimme myös välipalasta jokaisessa päivässä
-pidämme viikoittain tiimi/suunnittelupalaverin, jota pidämme erittäin tärkeänä asiana. Ilman tätä, emme pystyisi edellä mainittuja asioita toteuttamaan niin hyvin miten nyt pystymme
- Lepoaikaa toivoisimme lapsille päivän leikkien lomassa, mutta valitettavasti ruokala ei sitä voi tarjota. Tilojen pienuus ja ahtaus on iso este luovalle toiminnalle.
Sijaisten saaminen tälle syksylle on ollut erityisen hankalaa
-Lasten toiveita on kuunneltu ja kirjattu ylös jo tervetuliaisillassa ja syksyn aikana myös joitakin toteutettu kuten lelupäivät, lautapelipäivät ja naamiaiset.
-Ulkona olemme päivittäin 12-13.30 ennen välipalaa ja 14.30- 15/16 välipalan jälkeen.
Tällä hetkellä ohjattua toimintaa on maanantaisin askartelun merkeissä, ke ja to liikkakerhossa sekä tietenkin ulkona tapahtuvat leikki/pelihetket ja kokkikerho.
-Läksyjen teko on ilmeisen mukavaa puuhaa, sillä niitä tehdään meillä mielellään ja ohjaajat auttavat tarvittaessa.
-Meillä on iloinen ja reipas meininki ja lapsista kyllä näkee, että he viihtyvät. Tämä selkeästi vähentää "hölmöilyjä".
-Diabetes-lapselle toivoisimme lisää apuja, sillä tällähetkellä hän työllistää meiltä yhden aikuisen kokonaan.
-Meillä on pysynyt sama tiimi, joka tuo turvallisuutta ja luotettavuutta.
-Lasten kanssa heti syksyllä laadimme säännöt jälkkäritauluksi seinälle.
-Jokainen lapsi tulee huomatuksi jälkkäriin ilmoittautumisessa sekä poislähtiessä. Jututtelemme lapsia vapaahetkissä, ulkoilussa ja aina kun mahdollista.
-Kuuntelemme mahdollisuuksien mukaan lasten toiveita ja olemme ruenneet ottamaan lapsia vetäjiksi meidän "maanantai-infoon", jossa käymme viikon ohjelman läpi sekä kysymme lasten heränneet kysymykset.
-Päivittäin vapaa leikki toteutuu ulkoilussa ja sisällä. Pihassamme on metsäinen kallio, jossa lapset tykkäävät touhuta.
Iso kenttä, myös antaa liikkumiselle hyvin vapautta jopa talvella luistelulle.
-Läksyille annetaan mahdollisuus päivittäin ohjaajan valvoessa sekä auttaessa tarvittaessa.
-Pyrimme päivittäin pieneen rauhoittumishetkeen,se ei kyllä aina onnistu.
-Ohjattuja toimintoja tarjoamme, että joihinkin saa valita osallistumisensa ja joihinkin velvoitamme kaikkia osallistumaan. Kannustamme lapsia osallistumaan eri toimintoihin, koska jotkut haluaisivat tehdä aina vain samoja asioita.
-Olemme puuttuneet kiusaamistilanteisiin heti ja selvitetty ne lasten kanssa sekä tarvittaessa vielä informoitu koteja.
-Joidenkin perheiden kanssa olemme päivittäin yhteydessä, kun hakevat/soittavat lapsensa pois jälkkäristä.
Olemme myös sanoneet koteihin, että olisivat meihin matalalla kynnyksellä yhteydessä, jos jokin asia askarruttaa.
- pitkäaikaisten ohjaajien kanssa roolit selvät ja heihin voi luottaa ja homma toimii. Toimintatavat tuttuja ja mm. Säännöt, lapsen huomaaminen yms on itsestäänselvää ja tapahtuu luonnostaan
- sijaiset tai niiden puute ja ohjaajien vaihtuvuus vaikuttaa päivän rytmiin ja aiheuttaa haasteita joissakin palvelulupauksissa
- yhteiset säännöt tehdään lasten kanssa (läksyn teot, yleiset toimintatavat, kiusaaminen, välien selvittely) heti alkusyksystä
- jokainen lapsi tulee huomioiduksi, käytetään pienryhmiä/pajoja
- myös ulkopuoliset kerhot helpottavat toimintaa
- käymme tiimipalavereissa palvelulupauksia läpi, varsinkin alkusyksystä
- haaste ohjatun toiminnan järjestämisessä on se minkä ajan lapset ovat läsnä (koulu loppuu kahdelta, välipala, ulkoilu, läksyt)
- ryhmän aines vaikuttaa paljon ohjattuun toimintaan (ryhmän aktiivisuus, rauhoittelu)
- huomioitava, että lapset koulupäivän jälkeen väsyneitä, toimintaan osallistuu lapset, jotka jaksaa ja haluaa. Ei pakoteta. Satsataan rauhoittavaan toimintaan
- toimintaa on tarjolla, mutta se on vapaaehtoista, jotta lapset ei joudu sitä suorittamaan
- vapaa leikki tärkeää
- ohjatun toiminnan järjestämiseen vaikuttavat myös tilat, joissa toimintaa pystyy toteuttamaan
- asianmukaiset tilat missä toimitaan
- Selkeä päivärytmi luo turvallisuutta ja helppoutta sekä lapsille että ohjaajille.
- otetaan lapset huomioon ja kysellään päivän ja mm. viikonlopun kuulumiset. Jutellaan lasten kanssa ja ollaan kiinnostuneita lapsen asioista.
- huomioidaan jos joku lapsista ei osallistu leikkiin muiden kanssa, kannustetaan ryhmäytymään ja osallistumaan muiden kanssa
-Ulkoilu rauhoittaa koko ryhmän toimintaa, vapaampaa ja välkeämpää.
-Lapsiryhmän jakaminen eri tiloihin sisällä.
-Yhteistyö saattaa olla koulun ja/tai päiväkodin kanssa hankalaa, yhteisistä asioista sopiminen esimerkiksi tilat mitä käytetään.
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin