Verkkotiedonhausta ja lähdekritiikistä

Vinkkejä tiedonhakuun netissä

  • Yritä löytää tarkat hakusanat. Tähän kannattaa käyttää aikaa ja apua. 
  • Käytä tarkennettua hakua.
  • Vaihtoehto tarkennetulle haulle on opetella käyttämään hakusanojen kanssa esim. JA-sanaa TAI-sanaa, miinusmerkkiä, tähteä tai lainausmerkkejä. Iltasanomien artikkeli, jossa selitetään asiaa.
  • Säädä hakusanojen määrää. Jos tuloksia tulee liikaa vähän voit vähentää hakusanoja. Jos tuloksia tulee paljon, voit lisätä hakusanoja. Hyvä määrä osumia on korkeintaan muutama kymmentä.
  • Etsi englanniksi. Suurin osa netin sisällöstä on englanniksi. 
  • Käytä kysymystä hakusanana. Esim. Miksi sudet ulvovat?
  • Muista että hakukone saattaa järjestää ja suodattaa hakutuloksia. Osa osumista on maksettuja mainoksia.

Lähdekritiikki

Kaikki netissä julkaistu tieto ei ole luotettavaa. Nettisivujen luotettavuudelle voi antaa pisteitä esimerkiksi seuraavien kriteerien avulla. Jokaisesta kohdasta voi saada joko pisteitä nollasta yhteen. Myös puolikkaita pisteitä voi saada. Jos sivu saa vähintään kolme pistettä pitäisi sen olla kohtuullisen luotettava.

Sivun ulkonäkö:  Onko yleisilme luotettava? Miksi?

Tekijä: Löytyykö sivun tekijä ja hänen yhteystietonsa? Onko tekijä aiheen asiantuntija? Onko tekijä julkaissut sivun ammattinsa puolesta vai yksityishenkilönä? Onko tekijä julkaissut myös muuta samaa aihetta käsittelevää tietoa?

Motiivi: Mikä on tekijän motiivi, eli miksi hän on julkaissut sivun? Yritetäänkö sivun avulla vaikuttaa lukijan mielipiteisiin? Onko tarkoituksena saada lukija ostamaan jotain? Onko sivun tieto lähdeviitteet sisältävä tieteellinen artikkeli, mielipidekirjoitus, oppimateriaali, mainos vai uutinen?

Tiedon laatu: Onko sivun tieto virheetöntä? Onko aihetta käsitelty laajasti ja syvällisesti? Onko jokin asia jätetty käsittelemättä? Onko lähteet mainittu? Onko niitä riittävästi?

Ajantasaisuus: Löytyykö sivulta julkaisuaika tai viimeisimmän päivityksen päivämäärä?

Liitteet:

Pisteytä hakutuloksesi

Internetistä hankitun tiedon referointi

Internetistä ja muista lähteistä kerätyt tiedot voi lainata suoraaan sanasta sanaan. Silloin lainatussa kohdassa on käytettävä lainausmerkkejä. Suositeltavampaa on kertoa omin sanoin eli referoida. Toisen kirjoittamaa tai julkaisemaa tekstiä ei saa esittää omanaan. 

Kun tekstissä käyttää jonkun toisen esittämiä ajatuksia, on kerrottava aina lähde. 




Esimerkki lainauksesta:
Verna Vuoripuro kertoo uutisessaan Zimbabven julkkisleijona tapettiin salaa - ampuja amerikkalainen hammaslääkäri (HS 29.7.2015. http://www.hs.fi/ulkomaat/a1438058465441. Luettu 14.8.2015): " Zimbabven kansallispuistossa asunut kuuluisia 13-vuotias Cecil-leijona joutui salametsästäjien uhriksi heinäkuussa. Tiistaina paljastui, että yhden maailman tunnetuimmista leijonista oli ampunut amerikkalainen hammaslääkäri Walter Palmer."

Esimerkki referoimisesta: 
Verna Vuoripuro kertoo uutisessaan (HS 29.7.2015...samat tiedot kuin lainauksessa), että amerikkalainen Walter Palmer ampui Zimbabven kansallispuiston kuuluisan Cecil-leijonan.
- lähteet voi kirjoittaa kirjoittaa tekstin loppuun