Historia ja yhteiskuntaoppi

Historian ja yhteiskuntaopin opiskelu Lyseon peruskoulussa


Syksy 2019. 8.luokkalaisten biologian ja historian yhteinen opintoretki Rääkkylän Salpapolulle. Topin tuvat - isäntä kertoo Salpapolun historiasta.

HISTORIA

Historiassa tutkitaan menneen ajan tapahtumia ja ilmiöitä. Historian opiskelu antaa nuorelle valmiuksia ymmärtää nykypäivän tapahtumia ja erilaisia kulttuurisia ilmiöitä.

Yläkoulun historian opiskelu alkaa Ranskan Suuresta vallankumouksesta ja päättyy nykypäivään. Historiassa opiskellaan sekä Suomen että yleistä historiaa. Tärkeää on myös paikallishistoria, jota käsitellään Suomen historian yhteydessä mahdollisuuksien mukaan. Historian opiskelussa noudatetaan voimassa olevaa opetussuunnitelmaa niin yleisellä kuin oppiainekohtaisella tasolla.

Opetuksessa käytetään moderneja opetusmenetelmiä, monipuolisia lähteitä, oppiainerajat ylittävää yhteistyötä ja ohjataan kriittiseen tiedonhakuun. Tärkeitä ovat myös erilaiset digitaidot, joita harjaannutetaan erilaisten tehtävien avulla. Perinteisiä painettuja oppikirjoja ei ole käytössä, vaan opiskelun tukena toimii sähköinen oppikirja ja tunneilla oppilaiden itsensä tuottama sähköinen ja fyysinen aineisto. Opetuksessa hyödynnetään STEAM- (Science, Technology, Engineering, Arts, Math) menetelmiä ja käytetään kestävän kehityksen periaatteiden mukaan kierrätysmateriaaleja Maker-hengessä. Opetusta pyritään viemään ulos luokkahuoneesta mahdollisimman usein erilaisten opinto- ja tutustumisretkien muodossa.


Taidemuseo Onni, kevät 2019. Paikallishistorian opetuspakopeli 7.luokkalaisille.

Historian opetuksessa painotetaan kriittiseen ajatteluun ohjaavia työskentelytapoja sekä historiatiedon tulkinnallisuutta. Tarkoituksena on, että oppilailla on valmiudet ymmärtää nykypäivän monitahoisia ilmiöitä mahdollisimman monesta eri näkökulmasta ja oppia käyttämään monia eri tiedonlähteitä. Samalla opitaan perustaitoja esimerkiksi tiedonkäsittelystä, ohjelmoinnista, kuvankäsittelystä, videokuvaamisesta ja tulkintojen tekemisestä.

Oppilaat voivat osoittaa edistymisensä opiskeluissa monipuolisilla ja vaihtoehtoisilla tavoilla jatkuvan osaamisen näytön periaatteen mukaan. Arviointi perustuu opetussuunnitelmaan.


syksy 2019. Suomen säädyistä 1800-luvulla 7.luokkalaiset tekevät opetusvideoita, jotka yhdistetään QR-koodeilla toisen luokan tekemään diodraamoihin.

YHTEISKUNTAOPPI

Yhteiskuntaopissa tutkintaa Suomen yhteiskuntarakennetta ja lainsäädäntöä. Yhteiskuntaopin opiskelu antaa nuorelle valmiuksia toimia kansalaisyhteiskunnassa.

Yhteiskuntaopissa opiskellaan yksityiselämään liittyviä lainsäädännöllisiä asioita, suomalaisen hyvinvointivaltion palveluita ja rakennetta, yksityisen ja julkisen talouden toimintamekanismeja, työelämää ja yrittäjyyttä sekä demokraattisen yhteiskunnan toimintaperiaatteita. Tavoitteena on antaa nuorelle valmiudet toimita yhteiskunnan täysivaltaisena jäsenenä.

Syksy 2019. Käräjäoikeusvierailulla Laamanni Tuija Turpeinen esitteli Suomen oikeuslaitosta ja Joensuun käräjäoikeuden tiloja 9.-luokkalaisille.

Yhteiskuntaopin opiskelussa käytetään ajanmukaisia välineitä ja metodeja. Opiskelun tukena käytetään sähköisiä oppikirjoja ja oppilaiden itsensä tuottamaa materiaalia. Opiskelu on oppiainerajat ylittävää ja yhteistyötä tehdään eri oppiaineiden välillä mahdollisuuksien mukaan. Yhteiskuntaopin tunneilla tutuksi tulevat varsinaisten oppiaineen sisältöjen lisäksi erilaiset digitaidot, joita nykyajan yhteiskunnassa ja työelämässä tarvitaan. Monipuolisiin opetusmetodeihin kuuluu myös erilaisten tutkimusten ja havaintojen tekeminen luokkahuoneen ulkopuolella esimerkiksi haastattelututkimuksien avulla. Yhteiskuntaopin tunneilla saattaa myös vierailla eri alojen asiantuntijoita. Myös vierailut mielenkiintoisiin kohteisiin ovat mahdollisia. Yhteiskuntaopin opiskelussa painotetaan ajankohtaisuutta ja tutkitaan miten opiskeltavat asiat ovat esillä esimerkiksi mediassa ja somessa. Opetuksessa hyödynnetään STEAM- (Science, Technology, Engineering, Arts, Math) menetelmiä ja käytetään kestävän kehityksen periaatteiden mukaan kierrätysmateriaaleja Maker-hengessä.

Oppilaat voivat osoittaa edistymisensä opiskeluissa monipuolisilla ja vaihtoehtoisilla tavoilla jatkuvan osaamisen näytön periaatteen mukaan. Arviointi perustuu opetussuunnitelmaan.

Eduskuntavaalit keväällä 2019. Vaalivalvojaisissa 9.luokkalaiset saivat nauttia myös valinnaisen kotitalouden tunneilla tehdyistä "vaalieväistä".