5.2.1 Numeroarvosanat ja suoritusmerkinnät
5.2.1 Numeroarvosanat ja suoritusmerkinnät
Numeroin annettavassa arvostelussa käytetään asteikkoa 4–10. Arvosana 5 osoittaa välttäviä, 6 kohtalaisia, 7 tyydyttäviä, 8 hyviä, 9 kiitettäviä ja 10 erinomaisia tietoja ja taitoja. Hylätty suoritus merkitään arvosanalla 4. Opintojakso tai oppiaine, jota ei arvostella numeroin, arvioidaan suoritetuksi tai hylätyksi. (Valtioneuvoston asetus lukiokoulutuksesta 810/2018, 17 §.)
Opiskelija saa arvosanan opintojaksoihin sisältyvistä opinnoista. Opintojaksoihin sisältyvistä pakollisista opinnoista ja valtakunnallisista valinnaisista opinnoista annetaan numeroarvosanat lukuun ottamatta opinto-ohjauksen opintojaksoja, joista annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty). Muista valinnaisista opinnoista voidaan antaa arvosanaksi paikallisessa opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä.
Arvosanaa voidaan täydentää ja täsmentää kirjallisesti annetulla sanallisella arvioinnilla tai arviointikeskustelussa annetulla palautteella.
Kesken oleva opintojakso tai opintojakson osana oleva moduuli merkitään Wilman arviointikirjaan kirjaimella X. Tämän lisäksi kyseisen opintojakson/moduulin sanallisen arvioinnin kohtaan merkitään opiskelijan nähtäväksi syy, miksi suoritus on kesken sekä se, mihin mennessä ja miten suoritusta on täydennettävä, eli kyseisen jakson uusintapäivään mennessä. Mahdollisissa useamman oppiaineen opintojaksoissa suoritusta on täydennettävä vain sen oppiaineen moduulin osalta, jonka suoritus on puutteellinen. Useamman oppiaineen opintojaksot arvioidaan oppiainekohtaisesti. Mikäli keskeneräistä opintojaksoa ei ole määräpäivään mennessä suoritettu, se muuttuu K-merkityksi eli keskeytyneeksi opintojaksoksi, joka on suoritettava uudelleen. Opiskelijahuollollisista syistä opiskelija ja opintojakson opettaja voivat sopia pidemmästä suoritusajasta ja/tai vaihtoehtoisesta suoritustavasta.
Lukiolain (714/2018) 37 §:n 3 momentin mukaan opiskelijalle tulee varata mahdollisuus osoittaa saavuttaneensa opintojaksolla edellytetyt tiedot ja taidot, mikäli hän ei ole suorittanut opintojaksoa hyväksytysti.
Opiskelijalla on oikeus korottaa sekä hyväksyttyä että hylättyä arvosanaa siten, että hän voi osoittaa osaamistaan opintojakson keskeisissä tiedoissa ja taidoissa. Arvioinnin tulee tällöinkin olla monipuolista. Lopulliseksi arvosanaksi tulee eri uusimiskertojen arvosanoista paras.
Hylättyä opintojaksoa/moduulia voi yrittää suorittaa hyväksytysti pääsääntöisesti yhtenä uusintakoepäivänä ja/tai hylätyn arvosanan antaneen opettajan kanssa sovittavin lisänäytöin. Mikäli opiskelija ei saa hylättyä opintojaksoa/moduulia suoritettua hyväksytysti uusintakerralla ja/tai lisänäytöillä, tulee hänen ilmoittautua käymään kyseinen opintojakson osa kokonaan uudestaan, ts. osallistua opetukseen tai suorittaa kyseinen osa opintojaksoa itsenäisesti.
Hyväksyttyjen arvosanojen korotukseen on omat, oppilaitoskohtaiset suoritustapansa, jotka määritellään kunkin lukion opinto-oppaassa.