Varhaiskasvatuksen toimintakulttuurin kehittäminen ja arviointi Jämsässä

Kasvattajien tehtävä on jatkuvasti kehittää toimintakulttuuria havainnoimalla ja arvioimalla koko kasvattajayhteisön toimintaa. Työtavoissa on tärkeää huomioida, millainen vuorovaikutuksen malli lapsille välittyy. Toimintakulttuuria arvioidaan tiimi- ja yksikköpalavereissa, perhepäivähoidon työkokouksissa sekä vuosittain yksiköiden suunnittelupäivillä ja henkilöstön kehityskeskusteluissa. Arviointiin voidaan käyttää myös erilaisia työyhteisön kehittämismenetelmiä, kuten Tiimille hyvä päivä tänään-kirjaa.

Lapsia havainnoidaan ja kuunnellaan toimintakulttuurin arvioimiseksi ja kehittämiseksi.Tavoitteena on tunnistaa kunkin lapsen ominainen tapa toimia ja oppia. Työvälineenä käytetään havainnointilomaketta ja lapsen vasua. Lapsen vasu laaditaan tiiviissä yhteistyössä huoltajien kanssa ja tarvittaessa moniammatillisesti.

Lapsille voidaan järjestää omia lasten palavereita, joissa he osallistuvat suunnitteluun ja päätöksentekoon. Lasten ideat, aloitteet ja mielipiteet tulevat näin kuulluksi. Vanhemman asiantuntijuus lapsestaan osana arviointia on merkittävässä roolissa. Toimintakulttuuria arvioidaan myös asiakaskyselyjen palautteiden perusteella.

Leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle tunnustetaan. Ajan hengen huomioiminen leikeissä ja leikkiperinteen välittäminen lapsille on tärkeää. Lapsilla ja henkilöstöllä on mahdollisuus kokea yhdessä tekemisen ja leikin iloa. Leikki saa näkyä ja kuulua. Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuria kehitetään lasten leikkialoitteita ja -rauhaa tukevaksi. Leikeissä kasvattajalla on mahdollisuus olla oppijana ja lapsella opastajana. Oppivassa yhteisössä voidaan kokeilla rohkeasti erilaisia toimintatapoja.

Varhaiskasvatuksessa tartutaan lapsiryhmästä nouseviin kulttuurisiin, uskonnollisiin ja kasvatuksellisiin kysymyksiin. Kasvattajien tehtävä on luoda turvallinen ja myönteinen tunneilmapiiri, jossa uskalletaan pohtia ja ihmetellä yhdessä kaikenlaisia arjen asioita. Jämsän varhaiskasvatuksessa tunnetaitojen opettelu on tärkeää, käytössä on erilaisia tunnekuvia ja -pelejä. Päiväkodeissa käytetään mm. Papilio-ohjelmaa, vuorovaikutusleikkiä ja Lions Quest-ohjelmaa.

Varhaiskasvatuksen laatukäsikirjassa on määritelty laajasti turvallisuuteen liittyvä ohjeistus.