6.3 Yksilökohtainen oppilashuolto

Yksilökohtaisen oppilashuollon määrittelyä

Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan

  • lapselle annettavia terveydenhoitopalveluja, jotka järjestetään terveydenhuoltolain mukaisina ikäryhmälle suunnattuina neuvolapalveluina
  • oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalveluja
  • yksittäistä lasta koskevaa monialaista oppilashuoltoa.[1]

Yksilökohtaisen oppilashuollon tavoitteena on seurata ja edistää lapsen hyvinvointia ja oppimista sekä kokonaisvaltaista kasvua, kehitystä ja terveyttä. Esiopetuksen oppilashuollolla on tärkeä merkitys varhaisen tuen turvaamisessa ja ongelmien ehkäisyssä. Lasten yksilölliset edellytykset, voimavarat ja tarpeet otetaan huomioon sekä oppilashuollon tuen rakentamisessa että esiopetuksen arjessa.

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 5 § 1 mom.

Vapaaehtoisuus

Yksilökohtainen oppilashuolto esiopetuksessa perustuu aina huoltajan suostumukseen[1]. Huoltajan osallisuutta tuetaan ja mielipiteitä kuullaan lapsen yksilökohtaisen oppilashuollon toteuttamisessa. Lapsen osallisuus, omat toivomukset ja mielipiteet otetaan huomioon häntä koskevissa toimenpiteissä ja ratkaisuissa hänen ikänsä, kehitystasonsa ja edellytystensä mukaisesti[2]. Vuorovaikutus on avointa, kunnioittavaa ja luottamuksellista. Oppilashuoltotyö järjestetään niin, että lapsi voi kokea tilanteen kiireettömänä ja hän tulee kuulluksi. Työssä noudatetaan tietojen luovuttamista ja salassapitoa koskevia säännöksiä.

[1] Eduskunnan sivistysvaliokunnan mietintö 14/2013 vp.

[2] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 18 § 1 mom.

Yksilökohtainen oppilashuolto Jämsässä

Yksilökohtaisella oppilashuollolla tarkoitetaan oppilashuollon psykologi- ja kuraattoripalvelua, terveydenhuoltolain mukaisina ikäryhmälle suunnattuina palveluina annettavaa terveydenhuoltoa, sekä yksittäistä oppilasta koskevaa muuta mahdollista oppilashuoltoa.

Yksilökohtainen oppilashuolto perustuu aina oppilaan ja tarpeen niin vaatiessa huoltajan suostumukseen. Oppilaan asian käsittely asiantuntijaryhmässä ja ryhmän kokoonpano perustuu oppilaan tai tarpeen niin vaatiessa huoltajan suostumukseen. Suostumusta ei sen sijaan tarvita tehostettuun ja erityiseen tukeen liittyviin käsittelyihin ja selvitysten laadintaan, jotka tehdään monialaisessa yhteistyössä oppilashuollon ammattihenkilöiden kanssa.
Yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelystä asiantuntijaryhmässä laaditaan oppilashuoltokertomus. Oppilashuoltokertomukseen kirjattavat asiat on määritelty oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa. Oppilashuoltokertomus kirjataan jatkuvaan muotoon aikajärjestyksessä. Yksittäistä oppilasta koskevat asiakirjat tallennetaan oppilashuoltorekisteriin. Yksilökohtaisessa oppilashuollossa käsiteltävät asiat ovat salassa pidettäviä.

Yksilökohtaisen oppilashuollon järjestämiseen ja toteuttamiseen osallistuvilla on salassapitovelvollisuuden estämättä oikeus saada toisiltaan ja luovuttaa toisilleen sekä oppilashuollosta vastaavalle viranomaiselle sellaiset tiedot, jotka ovat välttämättömiä yksilökohtaisen oppilashuollon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi. Lisäksi heillä on oikeus saada ja luovuttaa toisilleen sekä oppilaan opettajalle, yksikön johtajalle ja opetuksen järjestäjälle oppilaan opetuksen asianmukaisen järjestämisen edellyttämät välttämättömät tiedot.
Jos oppilas siirtyy toisen opetuksen järjestäjän opetukseen, aikaisemman opetuksen järjestäjän on salassapitosäännösten estämättä viipymättä toimitettava oppilaan opetuksen järjestämisen kannalta välttämättömät tiedot uudelle opetuksen järjestäjälle. Uudella opetuksen järjestäjällä on myös pyynnöstä oikeus saada vastaavat tiedot. Oppilaalta tai tarvittaessa huoltajalta tulee saada kirjallinen suostumus, jotta uudelle opetuksen järjestäjälle voidaan siirtää sellaiset salassa pidettävät tiedot, jotka ovat tarpeellisia oppilashuollon jatkuvuuden kannalta (esim. lausunnot).