5.3 Yleinen tuki

Vaikeuksien ehkäisy

Laadukas esiopetus on perusta lapsen kasvulle, oppimiselle ja hyvinvoinnille. Vaikeuksia ehkäistään ennakolta esimerkiksi erilaisilla työtavoilla ja pedagogisilla menetelmillä, ryhmiä joustavasti muuntelemalla sekä opettajien keskinäisellä ja muun henkilöstön yhteistyöllä. Opetuksessa otetaan huomioon sekä ryhmän että yksittäisen lapsen tarpeet.

Ensimmäinen keino

Yleinen tuki on ensimmäinen keino vastata lapsen tuen tarpeeseen. Tämä tarkoittaa yleensä yksittäisiä tukitoimia, joilla tilanteeseen vaikutetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yleistä tukea annetaan heti tuen tarpeen ilmetessä, eikä tuen aloittaminen edellytä erityisiä tutkimuksia tai päätöksiä.

Monipuolinen yhteistyö

Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen antaminen kuuluvat kaikkiin kasvatus- ja opetustilanteisiin. Tuki järjestetään esiopetuksen opettajien ja muun henkilöstön yhteistyönä. Huoltajan ja lapsen kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä. Yleisen tuen aikana lapsen tuen tarpeisiin vastataan käyttämällä esimerkiksi hänen yksilöllisiin tarpeisiinsa soveltuvia materiaaleja ja välineitä, esiopetukseen soveltuvia opetusohjelmia ja osa-aikaista erityisopetusta. Oppimissuunnitelmaa voidaan käyttää yleisen tuen aikana.

Yleinen tuki Jämsässä

Yleinen tuki kuuluu kaikille esiopetuksessa oleville lapsille. Lähtökohtana on ennaltaehkäisevä ja varhainen tuki, joka pohjautuu säännölliseen havainnointiin ja yhteistyöhön huoltajien kanssa. Esiopetusryhmässä käytetään Eskarin arki-havainnointilomaketta, jonka avulla arvioidaan ja suunnitellaan opetusta ryhmälle. Pienryhmätyöskentely on keskeinen toimintamuoto esiopetuksessa. Esiopettaja täyttää Eskarin arki-havainnointilomakkeet jokaisesta lapsesta ja sen pohjalta käydään keskustelua lapsen huoltajien kanssa ja asetetaan esiopetusvuodelle tavoitteita. Kaikille lapsille laaditaan oppimissuunnitelma Wilmaan. Havainnointilomakkeen täyttämisessä hyödynnetään kaikkien työntekijöiden ja huoltajien tekemiä havaintoja lapsesta.