Hyvät käytännöt Jämsässä

Ilmaisun monet muodot

Musiikillisessa toiminnassa hyödynnetään paikallisia toimijoita ja palvelun tarjoajia sekä oman henkilöstön osaamista. Musiikkiopisto tarjoaa vuosittain Soivalla viikolla musiikkitapahtumia, joihin osallistutaan mahdollisuuksien mukaan. Opetus- ja kulttuurimäärärahoilla mahdollistetaan lapsille esim. konsertti- ja teatteritapahtumia.

Lasten kanssa tutustutaan paikalliseen teatteritoimintaan ja taidegallerioihin. Esiopetuksessa hyödynnetään paikallista lastenkirjallisuutta ja perehdytään Jämsän monipuoliseen kulttuuritarjontaan.

Lasten kanssa toteutetaan vähintään yksi pitempikestoinen prosessinomainen käsityö, jossa toteutuu ideointi, suunnittelu, toteutus ja arviointi.

Jämsä on tunnettu huopa- ja paperikaupunki, mikä antaa hyvät mahdollisuudet hyödyntää näitä materiaaleja.


Kielen rikas maailma

Kieli on lapselle sekä oppimisen kohde että väline, joka tukee ajattelun ja kommunikoinnin kehittymistä. Tärkeintä on, että jokaiselle lapselle pyritään turvaamaan mahdollisuus ilmaista itseään, tulla ymmärretyksi sekä ymmärtää toisia.

Esiopetuksen tehtävänä on herättää lapsen kiinnostus puhuttua ja kirjoitettua kieltä kohtaan sekä lukemista ja kirjoittamista kohtaan. Kannustamme myös perheitä yhteisiin lukuhetkiin. Tehdään retkiä kirjastoon tai kirjastoautolle ja harjoitellaan kirjojen lainaamista ja käsittelyä. Jämsässä on mahdollisuus kutsua lukumummo vierailulle.

Jämsän esiopetuksessa käytetään aktiivisesti kuvia ja viittomia kommunikoinnin tukena. Kielellisiä vaikeuksia puheen, lukemisen ja kirjoittamisen alueella pyritään tunnistamaan mahdollisimman varhain.

Minä ja meidän yhteisömme

Minä ja meidän yhteisömme-oppimisen alue tukee erityisesti lasten kulttuuriseen osaamiseen, vuorovaikutukseen ja ilmaisuun sekä ajatteluun ja oppimiseen liittyvää laaja-alaista osaamista. Esiopetuksen tehtävä on vahvistaa lasten valmiuksia ymmärtää yhteiskunnan monimuotoisuutta ja toimia siinä.

Menneeseen aikaan tutustuminen voi tapahtua isovanhempien kokemusten, vanhojen esineiden ja perinneleikkien sekä museokäyntien kautta. Jämsässä on useita museoita (esim. Pälämäki, Aarresaari, Kuoreveden kotiseutumuseo, Längelmäen kotiseutumuseo, Hallinportti Ilmailumuseo) ja laaja virtuaalimuseo ( http://www.museo24.fi/ ).

Esiopetuksessa toimitaan yhteistyössä huoltajien kanssa kunkin perheen taustaa, katsomuksia ja arvoja kuunnellen.

Voidaan tutustua myös lähikirkkoihin ja niiden historiaan, esimerkiksi Jämsän Kirkkomuseo.
Yhteistyötä tehdään seurakuntien kanssa (esim. arkipyhäkoulut, kirkkovuoden tapahtumat).

Tutkin ja toimin ympäristössäni

Ympäristökasvatus on toimintaa, tutkimista, liikkumista ja seikkailuja arkiympäristössä. Jämsä sijaitsee vesistöjen ja metsien äärellä. Eri puolilla Jämsää on lukuisia laavuja ja nuotiopaikkoja sekä luontokohteita ja muinaismuistoalueita. Retket luontoon ja lähiympäristöön ovat luonteva osa esiopetusta ja ne tarjoavat monipuolisia oppimispaikkoja. Retkillä pohditaan luontoon liittyviä asioita ja opetellaan jokamiehenoikeuksia. Ympäristökasvatuksella edistetään kestävään elämäntapaan kasvamista sekä siinä tarvittavien taitojen harjoittelemista. Päivittäinen jätteidenlajittelu sekä energiansäästö (vesi, valot ja lämpö) kuuluvat arkeen.

Kehitetään tieto- ja viestintäteknologista osaamista hankkimalla asianmukaisia laitteita. Henkilöstöä koulutetaan niiden pedagogiseen käyttämiseen esiopetuksessa.

Kasvan ja kehityn

Lapsella on luontainen tarve liikkua ja turhat säännöt eivät saa rajoittaa liikkumisen iloa. Jämsässä ohjenuorana lasten liikunnassa toimivat varhaisvuosien fyysisen aktiivisuuden suositukset. Jämsässä on monipuolisia urheilu- ja lähiliikuntapaikkoja, joita käytetään aktiivisesti esiopetuksessa. Käytössä on Liikkuva varhaiskasvatus-hyvinvointiohjelma. Linkki: www.liikkuvavarhaiskasvatus.fi Jämsästä löytyy Liikennepuisto, jossa on mahdollisuus opetella lasten kanssa liikennekäyttäytymistä.

Tunne- ja turvataitokasvatuksessa hyödynnetään Papilion lisäksi Turvataitoja lapsille-materiaalia. Sapere-hankkeen myötä ruoka- ja terveyskasvatus on vakiintunut käytännöksi Jämsän varhaiskasvatuksessa.

Linkki: www.papilio.de