Wellamon kuvataideopettaja Leila Kaltiainen

Kuvataideopettajaksi opiskellut Leila on aiemmin toiminut opettajana Vantaalla mm. peruskoulussa ja lasten ja nuorten kuvataidekoulussa. Vuonna 2002 hän aloitti Orimattilan kansalaisopistossa kuvataideopettajana ja on työskennellyt siis kohta 20 vuotta kansalaisopistossa. Vuodesta 2007 lähtien työpaikkana on ollut Lahden kaupungin ylläpitämä seudullinen Wellamo-opisto. 

"Kansalaisopiston kuvataiteen opettajan työ on ollut erittäin mukavaa ja mielenkiintoista pelkästään jo siksi, että opiskelijoita on ollut alle kouluikäisistä senioreihin. Vapaassa sivistystyössä opettaja saa runkosuunnitelman pohjalta itse vaikuttaa paljon siihen, mitä opettaa. Toisaalta taas esimerkiksi taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman noudattamisessa auttaa vuosikymmenten aikana kertynyt kokemus", toteaa Leila Kaltiainen.

Leila kertoo keväällä 2020 ottaneensa ison loikan monien Wellamo-opiston kollegoidensa kanssa etäopetukseen muutamassa viikossa: "Kun Peda.net tuli opistoni käyttöön, olen kouluttautunut ja käyttänyt palvelua alusta alkaen. Kuvataide vaatii paljon vuoropuhelua, mutta teoriasisällön jakamiseen Peda.net on ollut loistava. Etäopetusta varten olen esimerkiksi ladannut demonstraatiotallenteeni YouTubeen ja upottanut ne sieltä Peda.netin kurssisivuille materiaalipankkiin", jatkaa Leila.

Nyt palkittu kuvataiteen näyttely oli alun perin tarkoituksena toteuttaa normaalina taidenäyttelynä, mutta koronarajoitusten vuoksi Leila ehdotti opiskelijoille verkkonäyttelyä. Opistossa oli toki aiemminkin toteutettu verkkonäyttelyitä eri projekteissa. Äänestyksen jälkeen näyttelyn nimeksi valittiin "Valoa, iloa, onnistumisia!" Se onkin positiivinen ja korona-aikaa voittava nimi. 
 Zoom-palaverien jälkeen Leila nimesi jokaiselle opiskelijalle oman kuvagallerian ja laittoi ne aakkosjärjestykseen. Ohjeena oli valita sellaisia kuvia, jotka kuvaisivat opiskelijan vallitsevaa taiteellista näkemystä. Tärkeää oli, että kuvista saatiin aikaan opiskelijakohtainen kokonaisuus. Valokuvaohjeistuksena oli välttää vinoja, huonosti rajattuja ja epätarkkoja kuvia. 

 "Opiskelijat olivat innossaan ja kiinnostuneita näyttelyn kokoamisesta ja rakentamisesta. He ovatkin itse vilkkaasti jakaneet näyttelyä mm. sosiaalisessa mediassa", kertoo Leila Kaltiainen. "Hienoa virtuaalinäyttelyssä on myös se, että seinätila ei lopu kesken", naurahtaa Leila lopuksi.


Leila Kaltiainen