Vuosisuunnitelma

Suunnitelma ja toteutus

Elokuu
Lappeenrannan lukudiplomi Herra hirven lukudiplomimalli
Näitä lukudiplomeja voi käyttää pohjana, mutta lukuvuoden alussa diplomi räätälöidään oppilaiden toiveisiin sopivaksi. (T5, T6, T8, T14)

Syyskuu
Aiheena on kieli, jolloin käsitellään Sanataituri 6 mukaan muun muassa, sanojen muodostumista, omaa puhekieltä, Suomen monia äidinkieliä ja sijamuotoja. Opettaja voi joko seurata tarkkaan oppikirjan sisältöjä tai räätälöidä oppilaiden tarpeita mukaillen opetustaan. Tämän kuukauden aiheet valmistavat oppilaita lokakuun teemaan, mikä on kirjoittaminen. (T2, T13, T15)

Lokakuu
Teemana on kirjoittaminen. Päätavoite on valmistella oppilaita marraskuun teemoihin, joita ovat itseilmaisu, draama ja etenkin käsikirjoittaminen. Sanataituri 6 oppikirjasta löytyy muun muassa virittelyharjoituksia, pieniä kertomuksia, päiväkirjatehtävä, runotehtäviä ja kielenhuollon harjoituksia. Opettaja voi myös räätälöidä omanlaisen paketin oppilaita varten. (T1-T4, T9-T11)

Marraskuu
Tämän kuukauden teemoina ovat ilmaisu ja draama. Päätavoitteena on käsikirjoittaa ja harjoitella joulunäytelmä. Tähän projektiin voi integroida esimerkiksi liikuntaa koreografian muodossa, kuvaamataitoa lavasteiden muodossa ja käsitöitä roolivaatteiden muodossa yms. (T1-T4, T9-T11)
Draamaharjoituksia löytyy: Draama harjoituksia ja lisää draamaa sekä vielä lisää draamaa

Joulukuu
Tämän kuun projektina on toteuttaa loppuun saakka oppilaiden kiinnostuksen kohteista lähtöisin oleva käsikirjoitettu joulunäytelmä. Halutessaan näytelmän voi myös integroida uskonnon oppiaineeseen. (T1-T4)


JOULULOMA


Tammikuu 
Tämän kuukauden pääteemana on viestintä. Tutustutaan viestinnän eri muotoihin erilaisin harjoituksin. Tutustutaan esimerkiksi sanomalehden uutisten rakenteisiin, elokuviin, sarjakuviin, pilapiirroksiin ja mielipidekirjoituksiin. Viestintäosuutta täydentää tammi-helmikuussa järjestettävä sanomalehtiviikko. Harjoitellaan viestintäkeinojen haltuun ottamista. (T5-T8, T13)

Helmikuu
Helmikuun teemana on sosiaalinen media (some), josta kerrotaan enemmän tällä sivulla.
Kuukauden isoimpana harjoituksena on opetella pienissä ryhmissä bloggaamaan/vloggaamaan. Harjoitellaan myös kantaaottavan vastauksen kirjoittamista keskustelupalstalle ja tutustutaan turvalliseen nettikäyttäytymiseen. Lopuksi tehdään luokan omat pelisäännöt somessa käyttäytymiseen. (T1-T4, T7, T9, T10, T12)

Maaliskuu
Maaliskuun teemana on monilukutaito. Tehdään tehtäviä muun muassa peruslukutaidosta, numeerisesta lukutaidosta, kuvalukutaidosta ja medialukutaidosta. Käydään läpi erilaisten viestien lukemista ja tuottamista. (T5-T8, T9-T12, T13)

Huhtikuu
Tämän kuukauden teemana on kirjallisuus ja kirjavinkkausten kertominen. Ensin tutustutaan kirjallisuuslajeihin, jonka jälkeen oppilaat valitsevat toisilleen kirjat. Nämä kirjat luetaan tämän kuukauden aikana, joista sitten toteutetaan kirjatrailerit. Trailerit katsotaan yhdessä kuukauden lopussa ja pohditaan, miten kirjan valinta kaverille osallistui. Samalla harjoitellaan myös palautteenantamista toiselle. Sanataituria mukaillen opettaja voi pitää parilla ensimmäisellä tunnilla hieman esittelyä eri kirjallisuulajeista. (T5, T6, T8, T9-T12, T14)

Toukokuu
Toukokuussa teemana jatkuu vielä kirjallisuus. Käydään yhdessä lukudiplomia läpi ja pohditaan, miten onnistuttiin diplomin kokoamisessa ja löysivätkö kaikki mieluista luettavaa. Oppilaat harjoittelevat keskustelutaitojaan kertoessaan ja perustellessaan, miksi oli valinnut kyseisen kirjan ja mitä siitä tykkäsi. (T1-T4, T8, T14)


KESÄLOMA