Uskonto

Uskonto

PAKOLLISET OPINNOT

UE1 p: Uskonto ilmiönä – kristinuskon, juutalaisuuden ja islamin jäljillä (2 op)
Tavoitteena on ymmärtää uskonnollisten ja ei-uskonnollisten katsomusten luonnetta ja sisäistä monimuotoisuutta. Keskeisenä sisältönä on juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin syntyhistoria, keskeiset piirteet sekä yhteiskunnallinen vaikutus. Opintojakson sisältö kehittää opiskelijan valmiuksia toimia moniuskontoisissa ja monikulttuurisissa ympäristöissä ja työelämässä.

VALINNAISET OPINNOT

UE2 vv: Maailmanlaajuinen kristinusko (2 op)
Perehdytään kristinuskon erilaisiin tulkintatapoihin ja ilmenemismuotoihin eri puolilla maailmaa. Tavoittena on tuntea kristinuskon keskeiset suuntaukset ja niiden syntytausta ja pystyä vertailemaan niiden keskeisiä piirteitä. Opiskelija saa myös valmiuksia analysoida ja arvioida ajankohtaista kristinuskoon liittyvää keskustelua.

UE3 vv: Maailman uskontoja ja uskonnollisia liikkeitä (2 op)
Sisältönä on Intiassa, Kiinassa ja Japanissa syntyneet uskontoperinteet. Opintojakso antaa valmiuksia ymmärtää Aasian uskontojen syntyhistoriaa, maailmankuvaa, elämäntapaa ja yhteiskunnallisia vaikutuksia. Opiskelija saa valmiuksia toimia työelämässä ja kansainvälisissä toimintaympäristöissä.

UE4 vv: Uskonto, kulttuuri ja yhteiskunta Suomessa (2 op)
Sisältönä on syväsukellus suomalaiseen uskonnon historiaan shamaanirumpujen ja tietäjien maailmasta tämän hetkiseen uskontojen monimuotoisuuteen ja suomalaisen yhteiskunnan sekularisoitumiseen. Opintojakso tarjoaa valmiuksia osallistua uskonnon ja yhteiskunnan vuorovaikutukseen liittyvään ajankohtaiseen keskusteluun ja kehitää valmiuksia uskontojen ja katsomusten väliseen dialogiin.


UE5UE6 vv: Uskonto taiteissa ja populaarikulttuurissa sekä Uskonto, tiede ja media(4 op)
Opintojakso tutustuttaa opiskelijan uskontojen tieteelliseen tutkimukseen ja uskonnon vaikutushistoriaan taiteessa ja populaarikulttuurissa. 
Toisena sisältönä on tutustua uskontoon liittyviin ajankohtaisiin teemoihin ja tarkastella uskonnollisen kielen ja kuvaston käyttöä eri medioissa. Opiskelija harjaantuu medialukutaidossa ja saa valmiuksia mediasisällön tuottamiseen.
Tavoitteena on oppia ymmärtämään ja huomaamaan tieteen, taiteen ja populaarikulttuurin yhteyttä mediaan ja median yhteyttä tieteeseen, taiteeseen ja populaarikulttuuriin. 


UE7 kv: Syvennä ja sovella -ainereaaliin valmistautumista ja raamattutietoa (2 op)
Tarkoituksena on valmistautua uskonnon ainereaaliin erityisesti soveltavien tehtävien osalta ja syventää Raamatun historiallista, kulttuurista ja tulkinnallista ymmärtämistä. Raamattutiedon syväntäminen tukee ylioppilaskirjoituksiin valmistautumista esim. taidetehtävien osalta. Kahden ensimmäisen opintojakson lisäksi on hyvä olla suoritettuna vähintää 3. tai 4. opintojakso, mielellään molemmat.

OPINTOJEN SUORITUSJÄRJESTYS JA ARVIOINTI
Ensimmäinen opintojakso tulee suorittaa ennen muita. Arviointi tapahtuu numeroarvosteluna valtakunnallisissa opintojaksoissa eli UE1-6. Muut opintojaksot arvioidaan hyväksytty/hylätty.