Työpajojen esittely

Työpajat 10.3.2020

Työpaja Sisältö

Miniyritykset palvelevat perusopetuksen arjessa (mahdollinen vain 1. pajakierroksella)
Matti Järventausta

Prosessin alussa oppilaat kartoittavat omia vahvuuksiaan ja koulun toiminnan ja kiinteistön tarpeita. Tämän perusteella he perustavat miniyrityksiä, kehittävät palveluita ja tarjoavat niitä koulun henkilökunnan ja muiden oppilaiden käyttöön. Suosituimpia yritystyyppejä ovat tähän mennessä olleet välituntiliikunta, ohjelmointikoulutus ja kioski/kahvio.

Miniyritystoimintaa toteutetaan koulun työpäivän puitteissa. Yrityksen toiminta voi kestää yhden viikon tai vaikka koko lukukauden palvelun tyypin, kysynnän ja oppilaiden (ja opettajien) kiinnostuksesta ja jaksamisesta riippuen. Toiminta tuo luontevasti eri luokkien ja luokkatasojen oppilaita ja opetushenkilökuntaa yhteistoimintaan.

Miniyrittäjien käytössä on omat maksukortit, virtuaalivaluutta ja verkkopankki, joka sisältää kassa-, laskutus- ja maksupalvelut. Miniyrittäminen on oppilaille vapaaehtoista. Minipankki virtuaalivaluuttoineen toimii Utin alakoulun Oppivia.fi-verkkopalvelussa.

Työpajassa tutustumme miniyritystoiminnan prosessiin ja sen soveltamiseen omassa koulussa. Ota oma laite mukaan (Chrome/Firefox)

Askarruttaako arviointi? (Mahdollinen vain 1. pajakierroksella)
Eine Kaartinen ja Satu Harjunen

Pajassa käsitellään opettajuuden muutoksen ja opetussuunnitelman mukaisen laadukkaan arvioinnin välisiä yhteyksiä. Arviointi on toimintatapa, jolla on tarkoitus edistää osallisuutta sekä ohjata ja kannustaa oppilasta. 

Havainnollistamme pajassa sitä, että suuri osa arvioinnista on opettajan ja oppilaiden välistä vuorovaikutusta. Kuinka oppilasta voi tukea oman oppimisprosessinsa ymmärtämisessä ja edistymisen näkyväksi tekemisessä?

Pajassa käytämme dialogirinkiä, joka on viime vuosina ollut sekä opettajien että oppilaiden työtapana yksi uusimmista kehittämisen kohteistamme. Tule mukaan yhteiseen ajatteluun!

Digipaja
Lappeenrannan mediakeskus
Laura Jokinen, Joni Hikipää ja Sirva Reiman
Pajasssa tutustutaan 3d-mallinnukseen Tinkercadilla ja -tulostukseen, linovinyylileikkurin toimintaan sekä pääset kokeilemaan VR-laseja
Yhteispeli  
Elsi Näveri ja Niina Turkia-Tapola
Yhteispeli on Niilo Mäki Instituutin julkaisema menetelmä, joka tukee tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Netistäkin kaikille ilmaiseksi löytyvä opas sisältää käytännöllisiä toimintatapoja tunne- ja vuorovaikutustaitojen opettamiseksi. Yhteispeli tarjoaa konkreettisia työtapoja myös koulun tavoitteellisen kehittämisen tueksi, kodin ja koulun yhteistyön tueksi sekä koko kouluyhteisön hyvinvoinnin vahvistamiseksi.
 
Ohessa linkki Yhteispelioppaaseen sekä Niilo Mäki Instituutin Yhteispeliesittelyyn:
Uusia ideoita kirjoittamiseen ja kamerakynäpedagogiikka
Outi Wallén ja Maija Niinimäki

 kirjoittamisen työpaja, mentoritekstit, kamerakynäpedagogiikka

VTS-menetelmä
Aija Grönman 
VTS (Visual Thinking Strategies)-menetelmä tarkoittaa kuvantarkastelumenetelmää. Menetelmässä keskustellaan taidekuvasta pienryhmissä ohjaajan avulla. Menetelmä kehittää mm. vuorovaikutustaitoja ja visuaalista lukutaitoa. Työpajassa pääset osallistumaan yhteen/ kahteen keskustelutuokioon.
DragonBox-menetelmä
Piia Korpelainen
Eskolanmäen koulu heittäytyi vuosi sitten toiminnallisen matematiikan syövereihin, missä pelillistäminen, tarinankerronta ja vahva lukukäsite ovat keskiössä. Perinteiset lukusauvat ja lukusuora eivät ole kaikille oppilaille riittäviä mallintamaan matematiikan käsitteitä ja lainalaisuuksia, niinpä DragonBox Koulu on tarttunut tähän haasteeseen; sekä painettuun, konkreettiseen että sähköiseen materiaalin sisältyy lukuisia työkaluja ja tehtäviä, joilla voidaan esittää, mallintaa ja tutkia matematiikan ilmiöitä ja käsitteitä uusilla, helposti ymmärrettävillä tavoilla sekä digitaalisesti, että konkreettisesti.
 
Lapset ovat innostuneet matematiikasta ja oppimiskokemukset ovat huomattavan positiivisia. Tule sinäkin katsomaan ja kokemaan, mistä oikein on kyse.
Oppimispolut
Hanna Sievänen
Oppimispolkujen avulla voi helposti eriyttää opetusta, tukea oppilaiden omatoimisuutta harjoittelussa ja helpottaa oppilaiden omaa tavoitteenasettelua. Mutta miten oppimispolku luodaan? Esittelen lyhyesti yläkoulun englanninopetuksessa käyttämääni metodia, joka on helposti sovellettavissa mihin oppiaineeseen tai kokonaisuuteen tahansa. 
Laaja-alaisen oppimisen työkaluja 

Päivi Liimatta ja Kaisa Saarinen
Korian koululla laaja-alaisten taitojen oppiminen ja arviointi on haluttu ottaa näkyväksi osaksi koulun arkea jokaisessa luokassa. Alkusysäyksen laaja-alaisiin taitoihin liittyvän pedagogisen ajattelun kehittämiselle antoi osallistuminen syväoppimisen projektiin. Kehitimme laaja-alaisen osaamisen huoneentaulut, joita eri luokka-asteet hyödyntävät eri tavoilla. Työpajassa esittelemme huonetaitojen ja niihin liittyvien ydintaitojen idean sekä kerromme käytännön vinkkejä, miten niitä on koulussamme hyödynnetty.
Oppikoodilla alakoulusta yläkouluun (Mahdollinen vain 2. pajakierroksella)
Matti Järventausta
"Oppikoodi on selainpohjainen verkkopalvelu ohjelmoinnin alkeiden opiskeluun. Se toimii siltana tablet-laitteiden ohjelmointiapeista ja graafisesta ohjelmoinnista lausekieliseen ohjelmointiin.

Oppikoodi on muodoltaan lausekoodia suomenkielisillä komennoilla. Sillä voidaan harjoitella ohjelmoinnin perusrakenteita, kuten muuttujien käsittelyä, ohjelmasilmukoita ja ehtolauseita.

Oppikoodilla tuotetaan vektorigrafiikkaa, joka on animoitavissa. Standardeja SVG-grafiikkatiedostoja voi edelleen hyödyntää muissa töissä kuten teksteissä, PowerPoint-esityksissä, raporteissa, esitelmissä ja nettisivuilla. Oppikoodi toimii Utin alakoulun Oppivia.fi-verkkopalvelussa.

Työpajassa kokeilemme koodaamista Oppikoodi-ohjelmistolla." Ota oma laite mukaan (Chrome/Firefox)
Vihreä ajattelu koulun arjessa
Anu Kärkkäinen
Ilmastonmuutos ja maapallon tila on huomioitava koulun arjessa. Vastuullisuus ja toimiminen maapallon hyväksi ovat tulevaisuudentaitoja. Työpajassa kuulet, miten nämä asiat on otettu huomioon. Työpajassa kuulet miten voidaan miettiä ja ideoida keinoja, tapoja ottaa kestävä kehitys osaksi koulun arkea ilman, että se on ylimääräinen rasite. Saat myös ideoita siihen miten kestävä kehitys toimii koulun kestävänä kivijalkana, joka ohjaa, läpileikkaa, nivoo yhteen muut asiat.
Yhteisopettajuus alakoulussa
 Lea Olli ja Marko Ursin
Yhteisopettajuudesta puhutaan paljon, puolesta ja vastaan. Työpajassa annetaan ideoita ja vinkkejä sekä kannustusta yhteisopettajudesta haaveileville opettajille, mutta myäs vahvistusta yhteisopettajuuteen astuneille kollegoille.