PUDASJÄRVI

Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan eri oppiaineiden ja opetusryhmien välisenä yhteistyönä. Myös huoltajat ja tarvittaessa muut sidosryhmät voivat ehdottaa teemoja sekä osallistua projektien suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin.

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien tavoitteena on eheyttää opetusta ja yhtenäistää koulun toimintakulttuuria. Ne toteutetaan monipuolisin, toiminnallisin ja vuorovaikutusta lisäävin työtavoin. Tavoitteena on osallistaa oppilaita: aktivoida, sitouttaa, opettaa vastuuta ja vahvistaa arviointitaitoja.

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien teemat, tavoitteet, sisällöt ja toteutuksen ajankohta määritellään koulukohtaisessa lukuvuosisuunnitelmassa. Näin turvataan se, että jokaisen oppilaan opintoihin sisältyy vähintään yksi monialainen oppimiskokonaisuus lukuvuoden aikana.

Oppimiskokonaisuuksien laajuus ja niihin osallistuvat oppiaineet määritellään koulukohtaisesti. Oppimiskokonaisuuden kesto on vähintään viikon.

Oppilaat osallistuvat oppimiskokonaisuuden suunnitteluun teeman valinnasta alkaen, arvioivat työskentelyn etenemistä ja antavat palautetta onnistumisesta.

Arviointia varten määritellään etukäteen, mitä otetaan huomioon kunkin osallistuvan oppiaineen osalta. Ne liitetään kirjallisesti mukaan projektisuunnitelmaan. Arvioinnin perusteet annetaan myös oppilaille tiedoksi ennen työskentelyn alkua.

Arvioinnissa otetaan huomioon oppilaan osallistuminen, oma-aloitteisuus ja tavoitteellinen työskentely. Arviointi annetaan sanallisesti.

Kaikissa aineissa, jotka ovat mukana kokonaisuuden toteuttamisessa, otetaan huomioon oppilaan osallistuminen ja tavoitteellinen työskentely tuntiaktiivisuutta osoittavana tekijänä.

Monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumista seurataan ja arvioidaan eri näkökulmista. Arviointiin osallistuvat sekä projektiin osallistuneet aikuiset että oppilaat. Arviointia ja palautetta voidaan pyytää myös ulkopuolisilta, esimerkiksi projektin lopputuotoksen nähneeltä yleisöltä.

Arvioinnin perusteella ilmi tulleet kehittämiskohteet kirjataan muistiin ja huomioon otettaviksi seuraavissa projekteissa.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin