6.2 Opiskeluhuollon toteuttaminen Äänekosken esiopetuksessa
Opiskeluhuollon toteuttamisen tavoitteet ja toimintatavat
Opiskeluhuollolla tarkoitetaan lapsen hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa esiopetusyhteisössä.
Opiskeluhuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko esiopetusyhteisöä tukevana yhteisöllisenä opiskeluhuoltona. Tavoitteena on edistää esiopetusyhteisön ja oppimisympäristön hyvinvointia, terveellisyyttä ja turvallisuutta, esteettömyyttä, yhteisöllistä toimintaa sekä kodin ja esiopetuksen välistä avointa vuoropuhelua. Esiopetusyksikön yhteisöllisen opiskeluhuollon toimintatavat kuvataan esiopetuksen yksikkökohtaisissa opiskeluhuoltosuunnitelmissa. Opiskeluhuollon ohjausryhmä on velvoittanut ohjeistuksissaan asettamaan tavoitteen jokaiselle yhteisölliselle opiskeluhuoltoryhmälle.
Yhteisöllisen opiskeluhuoltoryhmän keskeisenä työvälineenä kaikissa esiopetusyksiköissä on ryhmän varhaiskasvatussuunnitelma. Se on kasvattajatiimin yhteinen työväline toiminnan suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Siinä kuvataan tiimin sopimukset arjen turvallisesta sujumisesta ja hyvästä monialaisesta yhteistyöstä.
Lapsella on oikeus yksilökohtaiseen opiskeluhuoltoon. Keskeistä on monialainen yhteistyö. Opetussuunnitelman mukainen opiskeluhuolto kuuluu kaikille esiopetusyksikössä työskenteleville. Tavoitteena on, että lapsille ja heidän huoltajilleen tarjotaan joustavasti matalan kynnyksen opiskeluhuoltopalveluita.
Opiskeluhuollon palvelut
Neuvolapalveluiden tehtävänä on edistää ja ylläpitää esiopetusikäisten lasten terveyttä ja hyvinvointia yhteistyössä huoltajien ja esiopetuksen henkilöstön kanssa. Huoltajien kirjallisella suostumuksella kiertävät varhaiskasvatuksen erityisopettajat keskustelevat lapsen kasvuun, kehityksen ja oppimiseen liittyvistä asioista terveydenhoitajien kanssa. Lasten terveyden edistämiseksi esiopetusyksikön ja oppimisympäristön terveellisyys ja turvallisuus tarkastetaan säännöllisesti.
Koulupsykologien ja koulukuraattorien tarkoituksena on tukea lasten ja esiopetusyksikön hyvinvointia. He osallistuvat opiskeluhuoltotyöhön oman alansa asiantuntijoina sekä yksittäisen lapsen että koko yhteisön hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Periaatteena on turvata lapsille riittävä tuki ja ohjaus esiopetukseen, ehkäistä ja poistaa lasten oppimiseen ja kehitykseen liittyviä sosiaalisia ja psyykkisiä vaikeuksia sekä edistää esiopetuksen ja kodin välistä yhteistyötä.
Aloitteen yhteistyöstä voi tehdä esiopetuksen henkilöstö. Myös huoltajat tai lapsi itse voivat ottaa yhteyttä koulukuraattoriin tai koulupsykologiin. Palvelut ovat luottamuksellisia ja vapaaehtoisia.
Opiskeluhuoltotyötä kehitetään
- palvelurakennetta kartoittavana ja kehittävänä toimintana (lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma)
- kasvun ja oppimisen toimialalla (kuntakohtainen opiskeluhuollon ohjausryhmä ja laatutyöryhmä)
- yksittäisten esiopetusyksikköjen omana toimintana (yksikkökohtainen opiskeluhuoltoryhmä)
Yksikkökohtainen opiskeluhuoltosuunnitelma
Opiskeluhuoltotyötä ohjaavia periaatteita Äänekoskella ovat
-
toteuttaminen kaikkien esi- ja perusopetuksen aikuisten vastuulla
- koko koulu- ja esiopetusyhteisön hyvinvoinnin sekä turvallisen ja terveellisen kasvuympäristön seuraaminen ja ylläpitäminen
- suunnittelu, toteuttaminen, kehittäminen ja arviointi monialaisesti yhteistyössä huoltajien ja oppilaiden kanssa (osallisuuden vahvistaminen)
- avoimen ja kaikkia osapuolia kunnioittavan työskentelytavan tukeminen
- uusien toiminta- ja ratkaisumallien kehittäminen
Yksikkökohtaisessa opiskeluhuoltosuunnitelmassa pitää määritellä:
-
opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut
-
yhteisöllinen opiskeluhuolto ja sen toimintatavat
-
yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen
-
opiskeluhuollon yhteistyön järjestäminen esioppilaiden ja heidän huoltajiensa kanssa
-
opiskeluhuoltosuunnitelman toteuttaminen ja seuraaminen