Homoseksuaalien asema nykypäivänä

Homoseksuaalien asema nykypäivänä

Noin 5-15% Suomen väestöstä kuuluu johonkin seksuaalivähemmistöön. Tästä huolimatta Suomi tuli lainsäädännön kanssa jälkijunassa, mitä tulee samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen.  

Suurin osa läntisen Euroopan maista laillisti samaa sukupuolta olevien avioliitot ennen Suomea. Esimerkiksi Alankomaat jo vuonna 2001 ja Ruotsi vuonna 2009. Suomessa ovat samaa sukupuolta olevat voineet halutessaan rekisteröidä parisuhteensa, mutta rekisteröidyn parisuhteen juridiset oikeudet eivät ole yhtä laajat kuin avioliiton. Rekisteröidyssä parisuhteessa ei ole esimerkiksi oikeutta ottaa toisen sukunimeä.

Haastattelin 22-vuotiasta lesboa. Hän on aina tiennyt tykkäävänsä tytöistä, mutta kertoi voineensa myöntää sen itselleen vasta 16-vuotiaana. Ihmisten suhtautuminen homoseksuaalisuuteen vaihtelee, mutta on Suomessa pääosin positiivista tai neutraalia. Nuoremmat ovat yleensä suvaitsevaisempia erilaisia seksuaalisia suuntautumisia kohtaan kuin vanhemmat ihmiset. Haastateltavani mukaan yleisesti ottaen ihmiset suhtautuvat hyvin, jos saavat jostain asiasta tietää. Mutta hän on myös tavannut muutamia ihmisiä, joille asia on ollut ongelmallinen. Jotkut ovat esimerkiksi huudelleet hänen peräänsä ”vitun homo”, mutta haastateltava kommentoi asiaa rennosti, että siinäpähän huutelevat.

Vanhemmat ja läheiset ovat suhtautuneet haastateltavan lesbouteen hyvin. Asia ei ole ikinä ollut perheessä mikään ongelma. Kaikille eri läheisille hän on kertonut asian vähän eri tavoilla. Esimerkiksi hänen äitinsä sai asiasta tietää, kun kyseli mahdollisesta poikaystävästä ja sai kuulla, että ei ole poikaystävää vaan tyttö. On kuitenkin hyvin tavallista että homoseksuaalit kokevat etenkin nuorena kaveripiirissä tai muissa sosiaalisissa yhteisöissä ulkopuolisuuden tunnetta,. Varsinkin joukkueurheilulajeissa homouden paljastaminen voi edelleen olla vaikeaa.

Eri uskontokuntien suhtautuminen homoseksuaalisuuteen vaihtelee. Esimerkiksi Jehovantodistajat ja lestadiolaiset tuomitsevat homoseksuaaliset teot, ja ne johtavat yleensä yhteisöstä erottamiseen. Luterilaisen kirkon suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on ollut ristiriitaista, sillä homo tai lesbopareja vihkineitä pappeja on joutunut puhutteluihin, huolimatta siitä, että samaa sukupuolta olevat saavat nykyisin solmia Suomessa avioliiton. Parhaillaan luterilainen kirkko pohtii sitä, pitäisikö kirkon luopua avioliittoon vihkimisoikeudesta ja siitä, mitä avioliittoon vihkiminen merkitsee kirkolle. Aihe on vaikea paitsi kristillisen myös islamilaisen, juutalaisen ja monien muiden uskontokuntien keskuudessa.

Haastateltavalleni avioliittoon vihkiminen on tosi tärkeää. Hän on aina halunnut mennä naimisiin ja haluaa ihan samat oikeudet kuin heteroillakin on avioliitossa. Hänen mielestään rekisteröityä parisuhdetta ei esimerkiksi voi verrata kunnolla avioliittoon, koska siinä on paljon suppeammat oikeudet kuin avioliitossa ja se on avioliitosta erillinen oikeudellinen instituutio. Parisuhteen rekisteröineillä on kuitenkin oikeus perheen sisäiseen adoptioon.

Vilma Räty, Joensuun Lyseon lukion aikuislinja


Jussi, 67, on kertonut oman kokemuksensa asiasta YLE:n sivuilla.