Unesco-toiminta

Mitä Unesco-koulustatus eli Unesco ASPnet kouluverkostossa toimiminen merkitsee?

Unesco-lukiossa opit yhteisöllisyyttä, välittämistä, vastuullisuutta ja vaikuttamista. 

Kuusankosken lukiossa Unesco-kouluverkostossa mukana oleminen tarkoittaa aktiivista alueellista työskentelyä sekä toimimista kansallisessa Unesco-kouluverkostossa Opetushallituksen johdolla.

Unesco-koulussa kunnioitetaan YK:n arvoja sekä toimitaan YK:n Agenda 2030 kestävän kehitvuoroyksen tavoitteiden mukaisesti eri oppiaineissa ja yhteistyöverkostoissa. Esimerkiksi lukuvuoden 2023-2024 aikana vieraillaan Verlan maailmanperintökohtessa, työskennellään Lönnrotin jalanjäljillä -perinneprojektissa Verlan kylässä sekä opiskellaan aktiivista yhteiskunnallista vaikuttamista. 

Unesco-koulussa painotetaan aktiivista kansalaisuutta, demokratiakasvatusta ja kansainvälisyyttä.

Kuusankosken lukion luonteva yhteistyökumppani on lähellä sijaitseva maailmanperintökohde Verla, jonka kanssa tehtyä yhteistyötä jatketaan ja tiivistetään uuden statuksen myötä.

Unesco-toiminnan suunnitelma

Kuusankosken lukion Unesco-toiminnassa noudatetaan seuraavaa suunnitelmaa.

  • Ydintavoitteena YK:n Agenda 2030 kestään kehityksen tavoitteiden näkyminen opetuksessa eri oppiaineissa
    • Kestävän kehityksen opetuksella annetaan jokaiselle mahdollisuus saavuttaa tarvittavat tiedot, taidot, asenteet ja arvot kestävän elämäntavan vaalimiseksi.
  • Yhteistyö Verlan maailmanperintökohteen kanssa
  • Demokratiakasvatus ja aktiivinen kansalaisuus, globaalikasvatus oppiaineissa
    • Globaalikasvatuksella pyritään aktiivisten ja vastuullisten, paikallisista ja globaaleista riippuvuussuhteista tietoisten maailmankansalaisten kasvattamiseen.​
  • Toiminta kansallisessa verkostossa, kansainvälinen toiminta ja verkostoituminen
    • Verkostoon kuuluvat koulut kehittävät ja testaavat innovatiivisia ja osallistavia opetusmenetelmiä, joiden keskiössä ovat rauha ja ihmisoikeudet, kestävä kehitys, maailmankansalaisuus ja kulttuurien välinen osaaminen. Toteutuu soveltuvin osin opintojaksoissa. 
    • Unescon mukaiset arvot ja käytänteet näkyvät osana koulun toteuttamia hankkeita ja toimintakulttuuria. 
Muita vuosittain sovittavia toimintamuotoja ovat esim. teemapäivät ja -temaattiset oppimiskokonaisuudet, päivänavaukset ja näyttelyt, jotka liittyvät Unesco-kouluverkoston tavoitteisiin

LOPS2021 ja Unesco

  • Unescolainen ajattelutapa korostuu 2021 lukion opetussuunnitelman perusteissa.
  • Kestävän tulevaisuuden rakentaminen ja Agenda 2030:n tavoitteiden edistäminen korostuvat erityisesti laaja-alaisen ja kansainvälisen osaamisen sekä oppiaineiden kuvauksissa.
  • Lukiokoulutuksen tehtävä ja arvoperusta nojaavat samoihin perusarvoihin kuin ASPnetin strategia. Lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaan opiskelija rakentaa identiteettiään, ihmiskäsitystään, maailmankuvaansa ja -katsomustaan sekä paikkaansa maailmassa.
  • Lukiokoulutuksen tavoitteet noudattavat samaa linjaa kuin Unescon neljä oppimisen pilaria: lukiokoulutus opettaa tietämään, tekemään, olemaan ja elämään yhdessä.