YH 2_s2022

AIKATAULUSUUNNITELMA

30.9. Otavan oppimateriaali käyttöön. Kurssisuunnitelma on pedanetissä YH 2_s2022 (=liittymisavain).

Johdanto: Jake ongelma. Lue ongelma ja tee tehtävät.
Luku 1. Talous perustuu tarpeiden tyydyttämiseen. Tehtävät 1-3

3.10. Luku 2. Talouskasvu ja tuottavuus. Tehtävät 1-4. KOTITEHTÄVÄ: Omien työskentelytapojen ja tavoitteiden arvioiminen. (tehtävä löytyy tämän pedanet sivun alavalikosta Omat tavoitteet).
Luku 3. Talouskasvun onni ja kirous Tehtävät 1-4

5.10. Luku 4. Kansantalous ja kansantalouden kiertokulkumalli: Tehtävät: 1-4

7.10. Luku 5 Kansantalouden mittaaminen: määritellään huoltotase ja bruttokansantuote (BKT) Tehtävät 1-3.
Taitoaukeaman kuviotehtävä: Kuvioiden tulkitseminen on taitolaji.

10.10. Keskustellaan vaihtoehtoisista tavoista opiskella Jakso II Markkinahumua meillä ja muualla:
a. Työskentely ryhmässä/Yrityksen perustaminen: yrittäjäksi (rekrytointi.com) - tarkemmat ohjeet oppitunnilla:
- yrityksen perustamisen vaiheet (https://rekrytointi.com/tyonhaku/haluatko-yrittajaksi/): kopio esim. word tai power point: yritysidea ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen
- VIHJE: luku 8 tehtävät ohjaavat työskentelyäsi alkuvaiheessa: Tehtävä 1-4, LUKULÄKSY 8. Yritykset tuottavat hyödykkeitä ( ja palveluita)
b. Työskentely perinteisellä tavalla Luvusta 6 Tehtävät 1-3 ovat perustehtäviä ja 4-5 syventäviä tehtäviä.

12.10. Osa työskentelee ryhmässä tehden oppikirjan tehtäviä ja suunnitellen omaa yritystä:

a. Työskentely ryhmässä:
- luku 6. Markkinahinnan määräytyminen t. 1-3
-
liiketoimintasuunnitelman laatiminen ja täsmentäminen

b. Työskentely itsenäisesti tehtäviä tehden:
- luku 7. Vapaa kilpailu on kuluttajien etu: Tehtävät 1-3 ovat perustehtäviä ja 4-7 syventäviä tehtäviä.

14.10. Osa työskentelee ryhmässä tehdän oppikirjan tehtäviä ja yritystehtävää. Olisi tosi mukavaa, jos voisit lyhyesti esitellä yritysideaasi luokassa ja kertoa kokemuksiasi tämän viikon työskentelystä.

a. Työskentely ryhmässä:
- Tee aluksi luvun 8 tehtävä 6 ja 5.
-
luku 7. Vapaa kilpailu on kuluttajien etu: Tehtävät 1-3 ovat perustehtäviä ja 4-7 syventäviä tehtäviä.
- luku 9. Ulkomaankauppa - Suomen elinehto: Tehtävät 1, 2, 3 ja 6 ovat perustehtäviä. Voi olla, että tämän kappaleen käsittelyyn jää vähän aikaa ryhmässänne. Jos ette ehdi, luku pitää lukea ja tehdä tehtävät itsenäisesti, koska ulkomaankauppa (tuonti ja vienti) on Suomen kansantaloudelle elintärkeää, jos tutkitaan huoltotaseen rakennetta.
- Yritysidean ja oman työskentelyn arvioiminen: SWOT -palautus opettajalle: Laita nimi paperiin

b. Työskentely itsenäisesti tehtäviä tehden:
- luku 8. Yritykset tuottavat hyödykkeitä: Tehtävät 1, 2, 3, 5 ovat perustehtäviä ja 4, 6, 7 syventäviä tehtäviä.
- luku 9. Ulkomankauppa - Suomen elinehto Tehtävät 1, 2, 3 ja 6.


SYYSLOMA

24.10. Ensimmäisellä tunnilla: Taitoaukeama indeksit, siihen liittyvä itsenäinen tehtävä Tutki indeksiä Suomen taloudesta ja tehtävän arviointi.
Toisella tunnilla uusi Jakso ja luku 10. Julkinen talous: 6. Katsotaan luvun 4 kansantalouden kiertokulkukaaviota. Mikä on julkisen sektorin
rooli kiertokulussa? Valtion ja kuntien talous -alaluvut käsitellään ja tehdään t.1-2.

Kuntien rooli julkisessa taloudessa muuttuu 2023 vuodesta alkaen, koska hyvinvointialueet alkavat hoitaa kunnille aiemmin kuuluneita sosiaali-, terveys- ja pelastuspaveluita. Kuntien tehtävät siis muuttuvat ja hyvinvointialueet tulevat uutena organisaationa mukaan hoitamaan julkisia palveluita. Tämä on syytä ottaa huomioon, kun tarkastellaan julkisen talouden nykyisyyttä ja tulevaisuutta.

26.10. Katsaus luvun 10 tehtäviin, uutena Luku 11. Verot, yhteiskunnan selkäranka: Opettajanjohtoisesti t. 1. Itsenäisesti t.2-4.

28.10. Luku 12. Julkisen talouden vaikeudet uutena. Lyhyt katsaus verorakenteeseen ja opettajanjohtoisesti julkisen vallan eli kuntien jta valtion talouspolitiikan haasteista. Talouspolitiikalla tarkoitetaan tässä sitä, millä keinoilla julkinen sektori eli kunnat (kunnanvaltuusto, hallitus) ja valtio/hyvinvointialueet (eduskunta, hallitus) voivat hoitaa talouttaan eli tehdä talouspoliittisia päätöksiä, mikä vaikuttaa mm. siihen, kuinka paljon veroja kerätään ja mihin ne Suomessa käytetään. Sitten itsenäisesti tehtäviä luku 12 t. 1-4.

Tutustu: https://www.valtionvelka.fi/valtion-velan-ja-kassan-hallinta/faktoja-valtionvelasta/

31.10. KOE 1 , luvut 1.-12

2.11. Kokeen palautus,  Tietoisku sijoittamistehtävästä yksin tai ryhmissä. (moniste). Sijoittamistehtävää voi tehdä tämän kurssin loppuun saakka. Oppitunnilla tutustustuttiin laajemmin käsitteeseen rahoitus ja rahoitusmarkkinat osana kansantaloutta. Luku 13 Rahaa pankista lukuläksy. Rahoitusmarkkinat = rahaa välitetään sitä tarvitseville heiltä, kellä sitä on. Ilman rahoitusta talous halvaantuu.

4.11.  13. Rahaa pankista: Opettajanjohtoisesti Rahan tehtävät T.1. ja katsaus korkoihin T.3 ; Itsenäisesti: T. 2 Pankkien tehtävät - mihin pankkeja tarvitaan. Voit tehdä myös tehtävän Raha on velkaa T.4. : Syvenny, miten rahaa syntyy koko ajan lisää. 
Oppitunnilla tutustuttiin myös viitekorkoihin (euribor -kuvion tulkinta): t. 5. Mikä on viitekorko

7.11. 14. Sijoittaminen ja arvopaperimarkkinat: Tehtävät 1-4 ovat perusasioita. Myös sijoittamiskilpailu herätti kiinnostusta. Tehtävän 7 video on hyödyllistä katsoa, koska siitä ilmenee sijoittamisen periaatteita: aika on sijoittajan puolella ja riski on aina olemassa.
Luku 15. Valuuttakurssit käsitellään: tehtävät 1-2 ja 4 vapaaehtoinen. Kotiläksyksi jäi syventyä, että miten Euroopan Keskuspankki (EKP) hoitaa valuuttakurssipolitiikkaa euroalueella. Lopuksi Kahoot -visa.

9.11. Luku 16. Talouden häiriöt: Suhdannevaihtelut
Oppimistavoitteen määrittely: Katsaus kansantalouden kiertokulkuun (luku 4.) - Mitä suhdannevaihteluilla tarkoitetaan ja miten suhdannevaihtelut vaikuttavat eri toimijoihin kansantaloudessa. Mitkä ovat kerrannaisvaikutukset. - Tavoitteena on tunnistaa suhdannevaihtelut.
Katsaus Talousuutisiin Talous | Yle Uutiset) ja tilastoihin esim. stat.fi, Talouden tilannekuva | Tilastokeskus (stat.fi) myös Sisällöt asiasanalla talouden tilannekuva | Tieto&trendit (stat.fi) ja Suomen valtiontalouden näkymiin Talousnäkymät - Valtiovarainministeriö (vm.fi)
Tehtävät 1-3. 

11.11. Luku 17. Talouden häiriöt: Inflaatio ja deflaatio
Katsaus: Kuluttajanhintaindeksi: https://stat.fi/tilasto/khi#tables-cl2rgffkqbe980bumb1ls7oec
Inflaatio 8,1 % syyskuussa 2022 - Tilastokeskus (stat.fi)
Tehtävät 1-3 ovat perustehtäviä ja 4-7 syventäviä tehtäviä.

14.11. Luku 18. Talouden häiriöt: Työttömyys
Työvoima, työttömyysaste, työllisyysaste, , työttömyyden syyt,työvoimapulan ja työttömyyden vaikutukset, verokiila, kohtaanto-ongelma
Katsaus: Työllisten määrä kasvoi syyskuussa 2022 vuoden takaiseen verrattuna - Tilastokeskus (stat.fi); Työllisiä enemmän kolmannella vuosineljänneksellä 2022 kuin vuosi sitten - Tilastokeskus (stat.fi)
Tehtävät 1-3 ovat perustehtäviä, lisäksi tehtävät 4-5 ehtinee tehdä oppitunnilla. 

16.11. Luku 19. 2000-luvun talouskriisit
Hintakupla, Finanssikriisi 2008, Euroopan velkakriisi, Koronan aiheuttamat talouden häiriöt.
Tehtävät 1-3 ovat perustehtäviä, lisäksi esim. t. 6 on hyvä, koska siinä pureudutaan velkakriisien ratkaisemiseen, ja t. 7 on hyvä, koska se on ajankohtainen. 

18.11. Luku 20. Talouden häiriöiden ehkäisy ja niiden korjaaminen
Tarkistetaan Euroopan velkakriisiä käsittelevä t. 3. luvusta 19. ja katsaus t.7 koronakriisi ja sen ratkaisuja
Uutena Talouspolitiikka, finanssipolitiikka, rahapolitiikka, tulopolitiikka, työllisyyspolitiikka
Tehtävät 1-3 ovat perustehtäviä. Tehtävien 4-7 havaitsee, että talouspolitiikan haasteena on vaikeus löytää oikeaa ratkaisua monimutkaisiin ongelmiin - kannattaa kuitenkin ottaa haaste vastaan!

21.11. Luku 21. Oikeaa talouspolitiikkaa etsimässä
Tavoitteena on tehdä t. 1-3 ja t. 4. jos ehtii

23.11. Luku 22. Katsaus Suomen talouhistoriaan ja Luku 23. Minne menet Suomi -neito? Keskeiset käsitteet huoltosuhteen heikkeneminen, kansantalouden kilpailukyky, hintakilpailukyky, yritysten kilpailukyky, työvoimapula, globalisaatio, hultovarmuus, luova tuho, palveluvienti, tekoäly, robositaatio, teollinen internet, hiilineutralius, ympäristöneutralius, ilmastopakolaisuus, clena tech - Mitkä ovat Suomen kansantalouden vahvuudet, heikkoudet, uhat ja mahdollisuudet?
Tehtävät 1-3.

KOE 2 luvut 13.-23.