Opintosuoritusten ja arvioinnin säännöt ja ohjeet (LOPS 2016)
Opintosuoritusten ja arvioinnin säännöt ja ohjeet
Yleiset ohjeet
Arvioinnin edellytyksiä voivat olla muun muassa
- läsnäolo oppitunnilla ja osallistuminen opetukseen
- kurssiin liittyvien tehtävien, kirjallisten töiden ja muiden näyttöjen suorittaminen
Parkanon lukion opiskelija-arviointi ja suoritusohjeet perustuvat lukion opetussuunnitelman perusteisiin. Arviointi voidaan suorittaa vasta kun arvioinnin edellytykset täyttyvät. Myös arvosana 4 edellyttää aina, että arvioinnin edellytykset täyttyvät.
Kurssin alussa opiskelijoille tulee ilmoittaa, mitä näyttöjä vaaditaan arvioinnin edellytysten täyttämiseksi. Mikäli arvioinnin edellytykset täyttyvät vain osittain (esimerkiksi poissaolojen ja tehtävien laiminlyönnin takia), sillä on vaikutusta kurssiarvosanaan. Arvioinnin pohjana eivät saa olla pelkästään esimerkiksi kokeissa annetut näytöt.
Osallistuminen opetukseen ja poissaolot
Opiskelijan tulee osallistua opetukseen, jollei hänelle ole myönnetty siitä vapautusta. Opiskelija voi olla poissa opetuksesta vain, jos hän on saanut siihen luvan. Lupa voidaan myöntää hyväksyttävästä syystä. Luvasta päättää opettaja tai muu koulutuksen järjestäjän määräämä viranhaltija tai toimielin. Lupa voidaan myöntää sairauden tai muun ennalta arvaamattoman syyn takia myös jälkikäteen.
Mikäli opiskelija on poissa koulusta, hän tai hänen huoltajansa on velvollinen ilmoittamaan poissaolon syyn Wilmassa jo ensimmäisenä poissaolopäivänä. Mikäli opiskelija ei ilmoita koululle poissaolonsa syytä, ryhmänohjaaja ottaa yhteyttä opiskelijan huoltajaan mahdollisimman pian.
Kaikki poissaolot on selvitettävä. Lisäksi aiheettomat poissaolot heikentävät kurssiarvosanaa tai kurssi on käytävä uudelleen. Vain pitkäaikainen lääkärintodistuksella vahvistettu sairaus tai rehtorin myöntämä määräaikainen, korkeintaan puolen kurssin, vapautus opetuksesta voi antaa oikeuden kurssin suorittamiseen ilman sen uudelleen käymistä. Mikäli opiskelijalla on välttämätön meno oppituntien aikana, hänen on etukäteen anottava lupa poissaoloonsa asianomaisen aineen opettajalta tai ryhmänohjaajalta. Rehtori myöntää luvan yli 3 päivän poissaoloon.
AINEIDEN JA OPPIMÄÄRIEN VALINNAT
Opiskelijan oppimäärä
Lukion koko oppimäärä muodostuu opiskelijan opinto-ohjelmaan kuuluvien aineiden oppimääristä.
Opiskelija voi muuttaa opinto-ohjelmaansa sekä oppiaine- ja kurssivalintojaan. Kurssi katsotaan suoritetuksi, kun siitä on annettu arvosana tai suoritusmerkintä.
Valintojen muuttaminen
Oppimäärän valintojen muuttaminen on mahdollista vain koulun tuntijaon ja lukujärjestyksen sallimissa rajoissa. Muutoksista on aina sovittava rehtorin ja opinto-ohjaajan kanssa.
Matematiikan opinto-ohjelman tarkistaminen
Matematiikassa opiskelija voi valita pitkän tai lyhyen oppimäärän. Oppimäärät poikkeavat toisistaan tavoitteiltaan ja sisällöiltään.
Opiskelija voi vaihtaa matematiikan pitkän oppimäärän opintonsa matematiikan lyhyen oppimäärän opintoihin. On suositeltavaa, että tämä tapahtuisi viimeistään matematiikan pitkän oppimäärän kurssin MAA 5 jälkeen.
Pitkän matematiikan arvosanat siirtyvät sellaisenaan lyhyen matematiikan arvosanoiksi, kun ne korvaavat lyhyen matematiikan arvosanoja.
Lyhyen matematiikan opetussuunnitelmassa määritetään tarkemmin, mitkä lyhyen matematiikan kurssit voidaan korvata milläkin pitkän matematiikan kurssilla. Nämä suoritukset arvosanoineen opiskelija voi lukea hyväkseen oppimäärää vaihtaessaan. Lisäksi hänellä on oikeus yrittää kyseisten kurssiarvosanojen korottamista kerran osallistumalla lyhyen matematiikan vastaavaan kurssikokeeseen tai, mikäli se ei ole lukuvuoden aikana mahdollista, uusintakuulusteluun.
Muut mahdolliset pitkän matematiikan hyväksytysti suoritetut kurssit opiskelija voi suoritusmerkinnällä liittää opinto-ohjelmaansa lyhyen matematiikan soveltaviksi kursseiksi.
KURSSIEN JA OPPIMÄÄRIEN SUORITTAMINEN
Kurssien suoritusjärjestys
Kurssit suoritetaan opetussuunnitelman suosittamassa järjestyksessä. Järjestyksestä voi poiketa aineen opettajan luvalla.
Kurssin suorittaminen
Kurssi suoritetaan osallistumalla oppitunneille ja tekemällä kaikki kurssiin liittyvät tehtävät, kirjalliset työt ja muut näytöt kuluvan jakson aikana.
Hylätyn kurssin uusiminen
Hylättyä kurssia voi yrittää uusia osallistumalla uudelleen kurssille tai suorittamalla kurssiin kuuluva kurssikoe ja/tai muut näytöt opettajan määräämällä tavalla. Kurssikokeen voi suorittaa osallistumalla kahden seuraavan uusintatilaisuuden aikana yhteen uusintakuulusteluun. Opiskelija ilmoittautuu uusintakuulusteluun kirjallisesti vähintään viikkoa ennen kuulustelua Wilman lomakkeella. Mikäli uusintakuulusteluun tai kurssikokeeseen ilmoittautunut opiskelija jää pois ilman hyväksyttävää syytä, tämä tulkitaan suoritusyritykseksi.
Hyväksytyn kurssin arvosanan korottaminen
Hyväksytyn kurssin arvosanaa voi yrittää korottaa osallistumalla uudelleen kurssille tai suorittamalla kurssiin kuuluva kurssikoe ja/tai muut näytöt opettajan määräämällä tavalla. Kurssikokeen voi suorittaa korotuskuulustelussa saman lukuvuoden aikana tai seuraavan syksyn ensimmäisessä korotuskuulustelussa. Opiskelija ilmoittautuu korotuskuulusteluun kirjallisesti vähintään viikkoa ennen kuulustelua Wilman lomakkeella. Erillisenä korotuspäivänä voi osallistua korkeintaan kahden kurssin kuulusteluun.
Koejärjestelyt
Jakson lopussa voidaan järjestää arviointiviikko.
Kurssin keskeyttäminen
Kurssille ilmoittautuminen on sitova, eikä aloitettua kurssia voi keskeyttää muuten kuin painavasta syystä. Kurssin keskeyttämisestä opiskelijan tulee keskustella rehtorin kanssa.
Itsenäisesti suoritettu kurssi
Osa opinnoista voidaan edellyttää opiskeltavaksi itsenäisesti. Itsenäisestä opiskelusta on tehtävä kirjallinen anomus kurssin opettajalle ennen kurssin alkua Wilman lomakkeella. Luvan itsenäiseen opiskeluun myöntää rehtori. Itsenäisestä opiskelusta tulee keskustella ennen luvan myöntämistä sen oppiaineen opettajan kanssa, joka kurssin arvostelee.
Opiskelijalla on oikeus suorittaa jakson aikana pääsääntöisesti vain yksi kurssi itsenäisesti.
Mikäli opiskelijalla on mahdollisuus osallistua kurssille, hänellä ei ole oikeutta suorittaa sitä itsenäisesti.
Opiskelija laatii opettajan antamien ohjeiden pohjalta itsenäisesti suoritettavan kurssin opiskelusuunnitelman, jonka opettaja hyväksyy. Suunnitelmassa määritellään kurssin suorittamisen menettelytavat ja aikataulu. Mikäli aikataulua ei noudateta, suunnitelma raukeaa.
Itsenäisen opiskelun tavoitteet ovat samat kuin normaalisti suoritetulla kurssilla. Arviointikriteerit voivat kuitenkin poiketa normaalikurssista suoritustavasta riippuen.
Itsenäisesti opiskellusta kurssista edellytetään hyväksyttyä arvosanaa.
Hyväksytysti suoritetun kurssin arvosanaa ei voi korottaa niin, että uusii kurssin itsenäisenä suorituksena.
Kahden kurssin samanaikainen suorittaminen
Perustellusta syystä opiskelija voi suorittaa kahden eri oppiaineen kursseja samanaikaisesti ko. aineiden opettajien luvalla. Tällöin sovitaan mm., mille tunneille opiskelija osallistuu sekä mitä asioita edellytetään kurssin suorittamiseksi.
Kuunteluopiskelija
Opetus on aina avointa. Mikäli opetusryhmässä on tilaa, opiskelija voi seurata opetusta tietojensa ja taitojensa kartuttamiseksi tai säilyttämiseksi.
Erityistä tukea tarvitsevan opiskelijan arviointi
Erityisjärjestelyt riippuvat opiskelijan tuen tarpeesta. Sellaisia voivat olla lisäaika, osittain tai kokonaan muu kuin koenäyttö, käsitteitä selventävät tekstit tms. Opiskelijan on kuitenkin saatava arvioinnin avulla realistinen käsitys edistymisestään. Erityisopettaja osallistuu tarvittaessa opiskelijan arviointiin.
Oppimäärän suorittaminen
Oppiaineen oppimäärä on suoritettu hyväksytysti, kun vähintään kaikki pakolliset ja opiskelijan valitsemat valtakunnalliset syventävät kurssit on suoritettu.
Oppiaineen oppimäärässä opiskelijalla voi olla hylättyjä kurssiarvosanoja enintään seuraavasti:
Jos opiskelijan oppimäärässä on pakollisia ja valtakunnallisia syventäviä kursseja
- 1 - 2 kurssia, niistä hylättyjä arvosanoja voi olla 0
- 3 – 5 kurssia, niistä hylättyjä arvosanoja voi olla enintään 1
- 6 – 8 kurssia, niistä hylättyjä arvosanoja voi olla enintään 2
- 9 kurssia tai enemmän, niistä hylättyjä arvosanoja voi olla enintään 3.
Lisäksi oppiaineen oppimäärään voi kuulua paikallisia syventäviä, valtakunnallisia soveltavia ja paikallisia soveltavia kursseja, joista luetaan oppiaineen oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat kurssit.
Lukion oppimäärä on suoritettu, kun opiskelijan kaikkien aineiden oppimäärät on suoritettu hyväksytysti. Pakollisten kurssien lisäksi oppimäärässä tulee olla valtakunnallisia syventäviä kursseja vähintään 10, ja kokonaiskurssimäärän tulee olla vähintään 75.
Niillä opiskelijoilla, jotka aikovat saada lukion päättötodistuksen kevätlukukauden päättyessä, täytyy olla lukion oppimäärä suoritettuna 5.5. mennessä. Syyslukukaudella vastaava päivämäärä on 31.10.
Oppimäärän arviointi
Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien kurssiarvosanojen aritmeettisena keskiarvona.
Pakollisten oppiaineiden ja valinnaisten vieraiden kielten oppimääristä annetaan lukioasetuksen mukainen numeroarvosana. Opinto-ohjauksesta ja teemaopintojen kursseista annetaan suoritusmerkintä. Tietotekniikan oppimäärästä annetaan numeroarvosana ja musiikkiteatterin oppimäärästä suoritusmerkintä.
Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain yhden kurssin, sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää vain kaksi kurssia.
Oppimäärän arvosanan korottaminen
Lukioasetuksen tarkoittamat erilliset kuulustelut, joilla voi korottaa oppimäärän arvosanaa, ovat Parkanon lukiossa korotuskuulusteluja, joita järjestetään kevät- ja syyslukukaudella. Korotuskuulusteluihin voi osallistua kerran kussakin oppiaineessa, ja niihin tulee ilmoittautua etukäteen Wilman kautta.
Oppimäärän arvosanaa on mahdollista korottaa erillisen kuulustelun lisäksi paikallisten syventävien, valtakunnallisten soveltavien ja paikallisten soveltavien kurssien pohjalta annetulla lisänäytöllä. Arvosana voi nousta, mikäli opiskelijan arvioinnista päättävät harkitsevat, että opiskelijan tiedot ja taidot ovat oppiaineen päättövaiheessa kurssiarvosanojen perusteella määräytyvää arvosanaa paremmat.
Suoritukset muissa oppilaitoksissa
Opiskelija voi sisällyttää lukio-opintoihinsa muissa oppilaitoksissa tai muutoin suorittamiaan kursseja, mikäli niiden kurssisisällöt vastaavat tavoitteiltaan ja keskeiseltä sisällöltään oman lukion kurssisisältöjä tai muuten ovat riittävän laajoja. Kurssien vastaavuuden arvioi rehtori yhdessä aineenopettajan kanssa tai rehtori, mikäli suoritetulle kurssille ei suoraan ole vastaavuutta oman lukion opetussuunnitelmassa. Hyväksi lukemista on pyydettävä ennen kyseisen kurssin alkamista rehtorilta.
Musiikkiopiston opintojen hyväksi lukeminen
Parkanon lukiossa opiskelija voi lukea hyväksi opintoihinsa musiikkiopistossa suorittamiaan musiikkiopistotasoisia opintoja, jotka on suoritettu joko ennen lukiota tai lukioaikana.
Myös musiikin perusasteen opintoja voi lukea hyväksi lukion opintoihin, mikäli ne on suoritettu lukioaikana.
Opiskelija itse huolehtii musiikkioppilaitoksessa suoritettujen opintojen suoritusmerkintöjen tuomisesta lukioon näyttämällä musiikkioppilaitoksen opintokirjan lukiossa.
Vaihto-opiskelijavuoden suoritusten hyväksi lukeminen
Vaihto-opiskelijoilla on oikeus lukea hyväkseen vaihto-opiskelijavuotena suorittamiaan opintoja. Suoritusten määrä ja vastaavuus arvioidaan tapauskohtaisesti. Pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien kohdalla voidaan edellyttää lisänäyttöjä arvosanan määrittämiseksi. Hyväksi luettavien suoritusten tulee perustua oppilaitoksen antamaan arviointiin.
Poikkeusluvat
Muunlaisiin järjestelyihin on aina anottava lupa rehtorilta.
Suoritusten merkitseminen Wilmaan
Lukiossa opiskelijan suoritukset kirjataan Wilmaan.
Mitä on plagiointi?
Mitä on plagiointi?
Plagioinnilla tarkoitetaan toisen henkilön tekstin tai ajatuksen esittämistä omassa kirjallisessa työssään siten, ettei ilmaista lähdettä eli sitä mistä teksti tai siinä oleva ajatus on peräisin. Tällöin tekstiä ja siinä olevia ajatuksia pidetään opiskelijan itsensä tekeminä.
Plagioinnista seuraa rangaistus
- rehtorin puhuttelu
- viesti huoltajille sekä
- harkinnanvaraisesti kurssin hylkääminen.
Plagiointiin syyllistyy, kun
- opiskelija ”leikkaa ja liimaa” toisen henkilön tekstin sellaisenaan muuttamattomana ja käyttää sitä omassa työssään ilman asianomaista viittausta lähteeseen tai
- opiskelija muuttaa lainaamaansa tekstiä vähäisessä määrin, esimerkiksi vaihtaa sanajärjestystä tai sanoja, eikä ilmoita lähdettä tai
- opiskelija ”leikkaa ja liimaa” tai muuttaa vähäisessä määrin useamman eri kirjoittajan tekstejä ilman asianomaista viittausta lähteisiin. Omana tuotoksena esitetty teksti on koottu useamman eri kirjoittajan teksteistä esimerkiksi siten, että kukin kappale on peräisin eri kirjoittajilta. Se, että opiskelija on kirjoittanut kappaleiden väliin tai niiden loppuun jonkin tekstikatkelman saadakseen aikaan jonkin ajatuksellisen ”aasinsillan” eri kirjoittajien tekstin väliin, ei tee tuotoksesta hänen itsensä tekemää tekstiä.
Miten lähteitä käytetään luvallisesti?
Tutkielmissa ja esitelmissä ja muissa kirjallisissa tuotoksissa käytetään lähteinä mm. kirjoja, lehtiä ja Internetiä. Näistä voi ottaa aineksia omiin teksteihinsä
- selostamalla lähteestä poimittua asiaa omin sanoin ja upottamalla sen osaksi omaa tekstiä. Tällöin on viitattava pohjatekstiin eli ilmoitettava, mistä lähteestä asia on peräisin.
- suoraan lainaamalla, kunhan erottaa sitaatin lainausmerkein. Tätä tapaa suositellaan käytettäväksi vain, jos sanatarkkaan lainaamiseen on jokin syy; yleensä parempi tapa on selostaa omin sanoin.
- Kummassakin tapauksessa lähde on ilmoitettava välittömästi ja merkittävä myös oman tuotoksen perään lähdeluetteloon.
Lähteiden ilmoittaminen omassa tuotoksessa
- Lähteiden julkaisutiedot (kirjoittaja, tekstin nimi, julkaisuaika ja –paikka) merkitään oman tuotoksen perään.
- Tapa, jolla viittaukset lähteisiin merkitään omaan tekstiin, vaihtelee eri oppiaineiden välillä. Opettajat selittävät nämä omien oppiaineidensa kursseilla.