Aikakauden arvoitus

Kirjoita muistiinpanot siistillä käsialalla historian vihkoosi. Ethän kiirehdi!

KAPPALEEN PÄÄASIAT 

  • urheilun tärkeä merkitys kreikkalaisille



Keskeisiä käsitteitä:
agora, antiikki, eaa., jaa., kaupunkivaltio, lannevaate, pankration

Olympialaiset liittyvät antiikin aikaan, jolloin Välimeren ympäristöön kehittyi monia merkittäviä kulttuureita.
Ensimmäiset olympialaiset pidettiin Kreikassa ja ne järjestettiin ylijumala Zeun kunniaksi neljän vuoden välein. Kuukausi ennen kisoja papit julistivat olympiarauhan, joka kesti kaksi kuukautta ja jolloin kisoja häiritsevät sodat keskeytettiin.

Antiikin kreikkalaiset rakastivat urheilua. Urheilulajien uskottiin kehittävän ihmistä. Lajeina olivat hevoskilpailut, 5-ottelu, nyrkkeily, asejuoksu ja paini. Jokaisen vapaan miehen piti urheilla, jotta hän pärjäisi sodassa. Aikaa urheiluun löytyi, koska orjat tekivät suurimman osan töistä. Vain vapaat miehet saivat osallistua kisoihin. Naimisissa olevat naiset eivät saaneet tulla katsomoon. Voittajat palkittiin oliiviseppelein. Heidän kunniakseen kirjoitetiin runoja ja veistettin patsaita.

Ensimmäiset tunnetut kisat järjestettiin vuonna 776 eaa. Olympialaiset päättyivät vuonna 393 jaa, koska kristinuskoon kääntynyt keisari kielsi kisat. Hän ei hyväksynyt, että niissä palvottiin kreikkalaisia jumalia.

Käsitteet käyttöön:
Agora oli antiikin aikainen tori Ateenassa, Kreikassa.
Pankration
oli antiikin kreikkalainen kamppailulaji, joka yhdisteli nyrkkeilyä ja vapaapainia.
Pankration oli mukana muun muassa Olympian kisojen ja muiden panhelleenisten kisojen ohjelmassa.
Lajin nimi tulee sanoista pan, ”kaikki” ja krateō, ”voittaa”, ”hallita”. 
Kaupunkivaltio on kaupungin ja sen lähialueen käsittävä pieni valtio. Kaupunkivaltion käsite on erityisen tuttu antiikin Kreikan historiasta, jossa kaupunkivaltiot tunnetaan nimellä polis. Merkittävimmät kaupunkivaltiot olivat Sparta, Theba, Korintti ja Ateena.

Lue Lisää:
Mitä olympiarenkaat symboloivat?

Kirjoita kommenttiin viesti Pasille, kun olet kirjoittanut muistiinpanot historian vihkoosi ja kopioinut muistiinpanot Peda.netin OmaanTilaan historian hakemistoosi. Muistathan tutustua myös linkkeihin ja katsoa videot. Kiitos!