Koulupsykologi

Psykologipalvelut

Psykologi

”Opiskelijalle on järjestettävä mahdollisuus keskustella henkilökohtaisesti opiskeluhuollon psykologin tai kuraattorin kanssa viimeistään seitsemäntenä oppilaitoksen työpäivänä sen jälkeen kun opiskelija on tätä pyytänyt. Kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä samana tai seuraavana päivänä.

Mahdollisuus henkilökohtaiseen keskusteluun on järjestettävä opiskelijalle 1 momentissa tarkoitetulla tavalla myös opiskelijan huoltajan tai muun henkilön yhteydenoton perusteella, jollei kyseessä ole yhteydenottajan neuvonta ja ohjausta tai jos keskustelun järjestäminen on muusta syystä ilmeisen tarpeetonta.” (OHL15§)

Oppilaitoksen sijaintikunta vastaa opiskeluhuollon psykologi- ja kuraattoripalvelujen järjestämisestä alueella sijaitsevien esi- ja perusopetusta, lukiokoulutusta ja ammatillista peruskoulutusta antavien oppilaitosten opiskelijoille heidän kotikunnastaa riippumatta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa työskentelee kaksi terveyskeskuspsykologia, joista toinen toimii Kauhavan ja Kortesjärven terveysasemilla ja toinen Ala- ja Ylihärmän terveysasemilla. He toimivat opiskeluhuollon tukena lasten ja nuorten psyykkiseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Vanhemmat tai oppilas itse voi ottaa psykologiin yhteyt esimerkiksi lapsen kehitykseen, oppimiseen tai elämäntilanteeseen liittyvissä asioissa. Muutoin psykologille ohjaudutaan kouluterveydenhoitajan tai koulukuraattorin kautta. Psykologi arvioi lapsen tai nuoren avuntarvetta keskusteluin. Psykologi osallistuu yhteistyössä koulun muun henkilökunnan kanssa erilaisten ongelmatilanteiden selvittelyyn ja ohjaa oppilaan ja hänen perheensä tarvittaessa myös muiden tukipalvelujen piiriin (esim. sosiaalitoimi, perheneuvola, lasten ja nuorten psykiatriset palvelut).



Psykologipalvelut saadaan
Kuntayhtymä Kaksineuvoisesta terveyskeskuspsykologien sekä perheneuvolan psykologien kautta. Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa työskentelee kaksi terveyskeskuspsykologia, joista toinen toimii Kauhavan ja Kortesjärven terveysasemilla ja toinen Ala- ja Ylihärmän terveysasemilla. He toimivat opiskeluhuollon tukena lasten ja nuorten psyykkiseen hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Vanhemmat tai oppilas itse voi ottaa psykologiin yhteyttä esimerkiksi lapsen kehitykseen, oppimiseen tai elämäntilanteeseen liittyvissä asioissa. Muutoin psykologille ohjaudutaan kouluterveydenhoitajan tai koulukuraattorin kautta. Psykologi arvioi lapsen tai nuoren avuntarvetta keskusteluin. Psykologi osallistuu yhteistyössä koulun muun henkilökunnan kanssa erilaisten ongelmatilanteiden selvittelyyn ja ohjaa oppilaan ja hänen perheensä tarvittaessa myös muiden tukipalvelujen piiriin (esim. sosiaalitoimi, perheneuvola, lasten ja nuorten psykiatriset palvelut).