Luku 6. Ruuansulatus
Luvun termit Quizletissä
aminohapot, amino acids
Typpipitoisia orgaanisia happoja, joista proteiinit rakentuvat. Tumallisten eliöiden proteiineissa esiintyy 20 erilaista aminohappoa.
amylaasi, amylase
Tärkkelystä pilkkova entsyymi. Eläimissä sylkirauhaset ja haima tuottavat amylaasia. Myös tärkeä mm. panimoteollisuuden entsyymi.
A-vitamiini, vitamin A
Rasvaliukoinen vitamiini. Muodostuu eläimissä kasvien tuottamasta beetakaroteenista. Mm. osa rodopsiini-näköpigmenttiä.
B-vitamiinit, vitamin B complex
Ryhmä vitamiineja, joista suurin osa on entsyymien rakenneosia, kofaktoreita.
bilirubiini, bilirubin
Sapen väriaine, joka on hemoglobiinin hajoamistuote. Aiheuttaa ulosteiden tyypillisen värin.
diabetes, diabetes
Sokeritauti. Insuliinihormonin puutteesta tai kudosten epäherkistymisestä insuliinille johtuva aineenvaihduntasairaus, jossa veren sokeripitoisuus on normaalia suurempi.
D-vitamiini, vitamin D
Rasvaliukoinen vitamiini, jota syntyy ihmisen ihossa UV-säteilyn vaikutuksesta ja ravinnosta mm. maidosta. Tärkeä vaikutus kalsiumin imeytymisessä.
entsyymi, enzyme
Entsyymi on aine, joka mahdollistaa ja nopeuttaa tietyn reaktion. Esimerkiksi laktaasi-entsyymi pilkkoo lakttosia eli maitosokeria. Useimmat ihmisen reaktiot ovat entsyymien säätelemiä ja nopeuttamia (eli katalysoimia). Entsyymit ovat perimän mukaan valmistettuja proteiineja. Mm. ruuansulatus perustuu entsyymien toimintaan.
haima, pancreas
Mahalaukun takana sijaitseva rauhanen. Avoeritteinen osa tuottaa haimanestetä pohjukaissuoleen. Umpirauhasosa (Langerhansin saarekkeet) tuottaa insuliinia ja glukagonia.
hiilihydraatit, carbohydrates
Hiiltä, vetyä ja happea sisältäviä yhdisteitä, joita syntyy yhteyttämisessä. Eliöiden energialähteitä (esim. glukoosi), energiavarastoja (esim. tärkkelys, glykogeeni) ja rakenneosia (esim. selluloosa).
insuliini, insulin
Haiman Langerhansin saarekkeista erittyvä hormoni, joka säätelee veren sokeripitoisuutta varastoimalla glukoosia glykogeenina maksaan ja lihaksiin.
kolesteroli, cholesterol
Ravinnosta valmiina saatava sekä eläimen itse valmistama, rasva-aineisiin kuuluva yhdiste, jota tarvitaan solujen kalvorakenteisiin. Jos kolesterolia on liikaa, sitä saostuu verisuonten seinämiin ja sappikiviin.
K-vitamiini, vitamin K
Rasvaliukoinen vitamiini, jota tarvitaan mm. veren hyytymisessä. Sitä valmistuu suolistossa mikrobitoiminnan seurauksena.
maha, stomach
Mahalaukku. Ruuansulatuskanavan ontelo, jossa ruokaan sekoittuu mahanestettä ja jossa ruoka muuttuu juoksenvaan muotoon.
mahaneste, gastric juice
Mahalaukun seinämästä erittyvä neste. Se sisältää maharauhasten erittämää pepsiiniä, limaa ja suolahappoa. Mahanesteen pH on 1–3.
maharauhanen, gastric gland
Mahan limakalvon rauhanen. Rauhasen solut erittävät suolahappoa, pepsinogeenia (pepsiinin esiastetta) ja limaa. Eräät solut erittävät ruuansulatusta sääteleviä hormoneja.
maksa, liver
Suuri rauhanen, joka erittää mm. sappea, tuottaa verenkiertoon kolesterolia ja veren proteiineja (esim. albumiinia), puhdistaa verta mikrobeista ja toimii monien aineiden varastona.
nukkalisäke, mikrovillus, microvillus
Solukalvon sormimainen lisäke. Esimerkiksi suolen sisäpinnan epiteelisoluissa on tuhansia mikrovilluksia.
nukleaasit, nucleases
Nukeliinihappoja pilkkova entsyymi. Erittyy muun ruuansulatuskanavassa.
pH, pH
Happamuutta ilmaiseva luku, liuoksen vetyionikonsentraation negatiivinen logaritmi. Asteikko on 1–14. pH 7 on neutraali, sitä pienemmät luvut ilmentävät hapanta, suuremmat emäksistä liuosta.
pepsiini, pepsin
Mahanesteen proteiineja polypeptideiksi pilkkova entsyymi. Ks. Pepsinogeeni.
pepsinogeeni, pepsinogen
Maharauhasten erittämä aine, joka aktivoituu proteiineja pilkkovaksi pepsiiniksi suolahapon vaikutuksesta. Maharauhasen erittämä proteiineja pilkkova aine ei voi olla erityshetkellä aktiivisessa muodossa, sillä tällöin pilkkoutuisi myös rauhasen omia rakenteita.
peptidi, peptide
Kahdesta tai useammasta aminohaposta muodostunut molekyyli.
proteiinit, proteins
Valkuaisaineet. Elintoiminnoille välttämättömiä typpipitoisia orgaanisia yhdisteitä, joita eliöt tuottavat proteiinisynteesissä. Makromolekyylejä, jotka rakentuvat aminohapoista. Proteiinit ilmentävät DNA:n yksilöllistä emäsjärjestystä.
rasva-aine, lipid
Lipidi. Eliöiden solukoissa ja kudoksissa syntynyt rasvat ja rasvamainen aine. Esim. triglyseridit, kolesteroli ja fosfolipidit.
sappineste, bile
Maksan erittämä ruuansulatusneste, joka kulkeutuu ohutsuolen alkuosaan. Sappineste muokkaa rasvoja siten, että muut entsyymit pystyvät pilkkomaan niitä paremmin.
sappirakko, gall bladder
Maksaan liittyvä rakko, joka väkevöi,varastoi ja erittää maksasta erittyvää sappinestettä.
vitamiinit, vitamins
Orgaanisia yhdisteitä, joita eliöt tarvitsevat pieniä määriä ja jotka ovat välttämättömiä solujen aineenvaihdunnalle. Vesiliukoisia ovat C-vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit, rasvaliukoisia ovat A-, D-, E- ja K-vitamiinit.