Tavoitteet ja sisällöt 4.luokalle

Vuosiluokilla 3–6 opetuksen erityisenä tehtävänä on oppilaiden ilmaisu- ja vuorovaikutustaitojen sekä lukemisen ja tekstien tuottamisen taitojen ja strategioiden sujuvoittaminen ja tekstilajivalikoiman laajentaminen. Oppilaita ohjataan toimimaan tarkoituksenmukaisesti, turvallisesti ja vastuullisesti entistä monipuolisemmissa, myös monimediaisissa vuorovaikutustilanteissa, ja heitä ohjataan tulkitsemaan, tuottamaan ja arvioimaan yhä monimuotoisempia tekstejä osana oppimaan oppimista. Tietoa kielestä, kirjallisuudesta, mediasta ja muusta kulttuurista opitaan kielellisten taitojen kehittämisen ja tekstien merkitystentarkastelun yhteydessä. Opetuksen tavoitteena on herättää kiinnostus ja antaa välineitä kielen havainnointiin, lukuharrastukseen ja monenlaiseen ilmaisuun sekä tarjota kieleen ja kirjallisuuteen liittyviä elämyksiä.

Äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokalla 3–6

Tavoitteena on kielellisesti virikkeinen ja yhteisöllinen oppimisympäristö, jossa oppilaiden näkemyksiä arvostetaan ja jossa on mahdollisuus tarkastella ja tuottaa tekstejä yksin ja yhdessä turvallisesti myös viestintäteknologian avulla. Opetuksessa hyödynnetään oppilaiden itse valitsemia ja heitä kiinnostavia kirjoja ja muita monimuotoisia tekstejä sekä laajennetaan oppilaiden lukukokemuksia. Äidinkielen oppimisympäristöön kuuluu myös koulun ulkopuolinen kulttuuri- ja mediatarjonta. Työtavat valitaan niin, että ne mahdollistavat yhdessä toimimisen ja kokemusten jakamisen sekä oppiaineen sisältöalueiden luontevan integroitumisen. Opetusta eheytetään prosessinomaisen opiskelun ja projektityöskentelyn avulla. Vuorovaikutus- ja draamataitoja syvennetään erilaisten harjoitusten avulla. Draamaa ja kirjallisuuden opetusta yhdistetään muiden oppiaineiden opetukseen.

4. luokka

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen
Ryhmä- ja luokkakeskusteluissa kuunteleminen, oman mielipiteen ilmaisu kohteliaasti. Oma pieni puhe tai esitelmä.
Oppilaskunnan toiminnassa mukana oleminen, mielipiteen ilmaisu ja perustelu.
Ikätasolle sopivat näytelmät, ilmaisuharjoitukset, improvisointi, draama, pantomiimi, nukketeatteri, tunnetaitojen harjoittelu ja sosiaalisen kyvykkyyden kasvattaminen vuorovaikutustehtävissä. (L3)

S2 Tekstien tulkitseminen
Lukemisen sujuvoituminen: ääneti lukeminen, ääneen lukeminen ja luetun tekstin kuunteleminen.
Monipuolinen kirjallisuus, esimerkiksi lukudiplomin suorittaminen, tekstien lukeminen ja kuunteleminen.
Tietoteksteihin tutustuminen, harjoitellaan luetun ymmärtämisen strategioita: esimerkiksi ajatuskartat, alleviivaaminen, tiivistelmät, suullinen tiivistelmä, vertailu, kysymysten tekeminen jne.
Kaikkien sanaluokkien harjoittelu ja opettelu.

S3 Tekstien tuottaminen
Erilaiset kirjoitelmat: sekä fiktiiviset että tietotekstit niin käsin kuin näppäimin eri medioihin.
Vahvistetaan oikeinkirjoitusta: iso alkukirjan, päättövälimerkit, yhdyssanat, erisnimet.
Virkkeen/lauseen käsite. Päälauseen ja sivulauseen erottaminen toisistaan.
Kirjoitetun ja puhutun kielen ero.
Vuoropuhelun tunnistamisen ja tuottamisen taitojen vahvistaminen.
Kappalejako.

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen
Tutustutaan alustavasti omaan ja muihin kulttuureihin ja kieliin.
Monipuolinen kirjallisuuteen, muihin kulttuurin alueisiin, kansanperinteeseen tutustuminen.