Ohjelmointi (1. - 9. lk)

Ohjelmoinnin tavoitteet 2016 alkaen

Mitä eri luokilla opiskellaan?

Muutokset eri luokka-asteilla menevät näin:

Luokilla 1–2 opetellaan antamaan yksikäsitteisiä komentoja ihmiseltä toiselle. Ohjelmointi on käskyjen antamista tietokoneelle, ja tässä pohjustetaan sitä.

”Opetellaan antamaan tarkkoja ohjeita, esimerkiksi ota ‘kolme askelta eteenpäin’ – ei ‘ota kolme askelta’, jotka voisivat olla sivulle tai taakse”, Pahkin sanoo.

”Tässä opitaan sitä, että täsmälliset ohjeet tuottavat täsmällistä toimintaa, ja epämääräiset ohjeet tuottavat epämääräistä toimintaa.”

Luokilla 3–6 aletaan perehtyä tekemiseen, joka on lähempänä ohjelmointia. Työkaluna ei vielä ole varsinainen ohjelmointikieli vaan jokin visuaalinen ohjelmointiympäristö, jossa työskennellään käytännössä hiiren avulla, ei kirjoittamalla.

Luokilla 3-6 perehdytään visuaaliseen ohjelmistoympäristöön

”Tässä kohden vaihdetaan ihminen koneeseen. Silloin välillä pitää olla jokin kieli – näillä luokilla käytännössä jokin graafinen ohjelmointikieli”, Pahkin selittää.

”Ohjelmointia voidaan harjoitella raahaamalla tai siirtelemällä asioita. Löydetään niitä erilaisia komentoja, joita on esimerkiksi [MIT:ssä kehitetyssä lasten ohjelmointiympäristössä] Scratchissakin vain muutama. Sen jälkeen ruvetaan näillä muutamilla komennoilla löytämään esimerkiksi toistoja. Kaikkia näitä voidaan nopeasti oppia.”

Luokilla 7–9 aloitetaan perehtyminen johonkin oikeaan ohjelmointikieleen. ”Emme ota kantaa siihen mikä se kieli on”, Pahkin sanoo. ”Mutta tarkoituksena on, että ymmärretään perusasioita kielestä ja osataan tulkita ohjelmakoodia – tuossa kohdin ohjelma ottaa jonkin luvun sisään, tuossa se tekee sille jotain ja niin edelleen.”

Aloittavatko kaikki luokat ohjelmoinnin syksyllä 2016?

Tavoite on, että syksyllä 2016 kullakin alakoulun luokalla ykkösestä kutoseen aletaan harjoittelemaan ohjelmointia. Samalla edessä on muutaman vuoden siirtymäaika, jolloin esimerkiksi kolmosluokkalainen aloittaa ohjelmoinnin parissa, vaikka hänellä ei ole pohjalla luokkien 1–2 oppeja.

”Luokilla joudutaan tässä suhteessa hiukan improvisoimaan, koska oppilaan polku ei ole edennyt ekalta luokalta lähtien. Se voi olla aluksi haasteellista, muttei mahdotonta”, OPH:n Leo Pahkin sanoo.

Nykysuunnitelman mukaan luokat 7–9 siirtyvät ohjelmoinnin pariin vuosi kerrallaan: syksystä 2017 alkaen ohjelmointia opiskellaan luokilla 1–7, syksystä 2018 alkaen luokilla 1–8 ja 2019 alkaen luokilla 1–9.

Lähde: http://koodi2016.fi/ops

Perustiedot ovat yleissivistystä

"Ohjelmointi on paljolti niinkuin urheilu, parhaiten oppii kun alkaa tehdä! Hyväksi jääkiekkoilijaksikaan ei kehity vain katsomalla kun muut pelaavat."

Lähde: Koodaustunti (Koodaustunti.fi sivuille pääset tästä. )