20.4 EUROOPAN UNIONI

Euroopan unioni

Euroopan unioni on 27 jäsenvaltion muodostama poliittinen ja taloudellinen liitto. Liittoon kuuluvat haluavat parantaa ihmisten elämää ja turvallisuutta. Euroopan unioniin pääsee, kun valtio täyttää tietyt kriteerit.
Kriteereitä kutsutaan Kööpenhaminan kriteereiksi, sillä ne solmittiin Kööpenhaminassa vuonna 1993. Kriteereitä ovat esimerkiksi: vakaat instituutiot, jotka takaavat demokratian, ihmisoikeudet, oikeusvaltiot sekä vähemmistöjen kunnioittamisen ja suojelun. Toimiva markkinatalous on myös yksi kriteereistä. Valtiolla on myös oltava kyky selviytyä markkinavoimista ja kilpailupaineista. Vaikka kriteereitä onkin suunnattu suurimmaksi osaksi liittyville valtioille, on myös EU:n kyettävä ottamaan lisää valtioita vastaan. Viimeisin EU:hun liittynyt valtio on Kroatia (v. 2013), jolloin Euroopan pinta-ala laajeni. Nykyinen pinta-ala on 10 180 000 km², ja Euroopan asukasluku on n. 741,4 miljoonaa (v. 2016)

EU syntyi, kun toinen maailmansota oli ohi. Toinen maailmansota tuotti Eurooppaan niin paljon tuhoa, että oli parempi alkaa tekemään yhteistyötä, kun sotia keskenään. Ensin EU:ssa oli vain kuusi valtiota, Alankomaat (Hollanti), Belgia, Italia, Ranska, Ruotsi ja Saksa. EU alkoi pikkuhiljaa kasvamaan ja vuosi vuodelta valtioita tuli lisää. EU:lle on siis tullut paljon valtioita lisää, ja vain yksi on eronnut. Britannia oli ennen osa EU:ta, mutta se haki eroa (v. 2016) ja vuoden 2020 alusta Britannia ei ole ollut enää osa EU:ta. Siitä, että EU:hun liittyy lisää valtioita on paljon hyötyä. Laajentuminen tuottaa enemmän vaurautta kaikille jäsenmaille, vakautta Eurooppaan ja EU:lle enemmän painoarvoa maailmanlaajuisesti. 

Myös EU:lla on tiettyjä tavoitteita. Varmasti tärkein aate on, että Euroopassa säilyy rauha. Kun ei sodita ei saada aikaan kauheimpia tuhoja. Muita tärkeitä aatteita on esimerkiksi:
ihmiset voivat elää paremmissa oloissa, kaikkia kohdellaan reilusti eikä ketään jätetä syrjään, kaikkia kieliä ja kulttuureita kunnioitetaan, sekä Euroopan talous on vahva, ja EU-maat voivat käyttää yhteistä rahaa ja käydä kauppaa keskenään. EU:n perustamisen jälkeen, Euroopassa ei olla sodittu, eli EU on tehnyt hyvää työtä. EU on siitä hyvästä saanut myös Nobelin rauhanpalkinnon (v.2012) 
Euroopassa on myös se hyväpuoli, että ihmiset voivat matkustaa vapaasti maasta toiseen. Vaikka et olisikaan sen maan kansalainen, voit opiskella ja työskennellä tarvittavien lupien kanssa. Esimerkiksi suomalaiset voivat lähteä Espanjaan tai Saksaan opiskelemaan jos siltä tuntuu. 

Euroopassa melkein kaikki (19/27 maata) käyttävät samaa rahayksikköä eli euroa. Se, että on sama rahayksikkö helpottaa kaupantekoa, kun ei tarvitse vaihtaa valuuttaa ja ei synny lisäkuluja. Myös matkustaminen on helpompaa. 

EU:n pääkonttori sijaitsee Brysselissä, Belgiassa. EU:n tämän hetkinen Euroopan komission puheenjohtaja on saksalainen Ursula Gertrud von der Leyen. Kun taas Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja on belgialainen Charles Michel. Muita tärkeitä henkilöitä liitossa ovat esimerkiksi: Euroopan parlamentin puhemies David Sassoli, Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde, sekä unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Josep Borrell. Kokouksissa joita EU:pitää, päätetään asiat samalla kaavalla. EU pystyy myös vaikuttamaan pelkästään niille alueille joihin heillä on toimivaltuudet. Esimerkiksi EU ei voi vaikuttaa asioihin jotka koskevat muihin kuin EU:n jäsenmaihin. Toimintavaltuuksia ollaan myös rajoitettu EU:lta. On asioita joidenka lähes kaikki toimintavaltuudet ovat EU:lla, Tämmöisiä ovat esimerkiksi ulkomaankauppa, kalastuspolitiikka, maatalouspolitiikka ja euroon liittyvät toimivaltuudet ja päätöstenteko. Aloja joissa EU:lla ei ole paljon vaikutusvaltaa ovat esimerkiksi: koulutus- ja kulttuuripolitiikka sekä asuminen. Nuo asiat kuuluvat jäsenvaltiolle itselleen. 

Euroopan lipussa on 12 kultaista tähteä sinisellä pohjalla. Tähdet eivät viittaa jäsenvaltioiden määrää (sillä niitä on 27), tähdet muodostavat ympyrän joka kuvaa yhtenäisyyttä. Tähdet itsessään kuvaavat eurooppalaisten ihanteita eli yhtenäisyyttä, solidaarisuutta ja harmoniaa. Euroopan unionin lipun historia alkaa vuodesta 1955, jolloin ihmisoikeuksien ja eurooppalaisen kulttuurin puolesta toimiva Euroopan neuvosto otti nykyisen lipun käyttöönsä. 

Lähteet:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopan_unioni#Euroopan_komissio
https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kirjasto/aineistot/eu/Sivut/default.aspx
https://europa.eu/european-union/index_fi


(Eduskunnan sivuilla sanottiin EU:hun kuuluvan 28 jäsenvaltiota, mahtaakohan olla Britannia vielä laskuissa mukana?)