Arviointi opetuksen ja oppimisen tukena Nilakan kunnissa
Esiopetuksen arvioinnin tehtävänä on tukea ja edistää jokaisen lapsen hyvinvointia, kasvua, oppimista ja oppimisedellytyksiä. Esiopetuksen aikana seurataan ja tuetaan lapsen fyysisten, psyykkisten ja sosiaalisten taitojen sekä tietojen ja taitojen kehittymistä. Lapsen minäkäsitystä vahvistetaan arvostavan vuorovaikutuksen, monipuolisten oppimiskokonaisuuksien ja kannustavan palautteen avulla. Arvioinnin avulla voidaan suunnitella ja kehittää opetusta. Varhaisen havaitsemisen avulla voidaan antaa lapselle tukea, ehkäistä ennalta vaikeuksia ja vahvistaa lapsen käsitystä itsestään oppijana.
Arviointi esiopetuksessa on havainnoinnin, dokumentoinnin, palautteen ja arviointipäätelmien muodostama kokonaisuus.
Opettaja seuraa jokaisen lapsen kehittymistä havainnoimalla ja dokumentoimalla oppilaan työskentelyä, käyttäytymistä, sosiaalisten taitojen kehittymistä ja oppimisessa (tiedot ja taidot) edistymistä.
Lasten tekemät työt ja lasten kokemukset ovat osa esiopetuksen dokumentointia ja arviointia.
Huoltajan havainnot lapsen oppimisesta ja hyvinvoinnista kuuluvat myös arviointiin.
Opettajan säännöllisen ja jatkuvan havainnoinnin ja dokumentoinnin, lasten töiden ja kokemusten ja huoltajien havainnoinnin perusteella kootaan seurantatietoa, jonka avulla voidaan tehdä arviointipäätelmiä.
Lapselle annetaan päivittäin rohkaisevaa ja kannustavaa palautetta lapsen vahvuuksista ja kehittämisalueista. Kootun dokumentoinnin avulla lapsi voi havaita edistymistään ja osallistua arviointiin.
Huoltajilla on oikeus saada palautetta lapsen työskentelystä, käyttäytymisestä ja oppimisessa edistymisestä. Opettaja keskustelee huoltajan kanssa ja ottaa lapsen tarpeet ja toiveet huomioon opetusta suunniteltaessa ja oppimisympäristöjä kehitettäessä. Lapselle voidaan laatia oppimissuunnitelma, joka ohjaa yksilöllisten tavoitteiden toteutumista ja hyödyttää lapsen kasvua ja oppimista.
Esiopetuksessa kehitetään myös lapsen valmiuksia itsearviointiin. Lapsi rohkaistuu esiopetuksen aikana kuvaamaan, mistä hän pitää, missä hän on onnistunut ja mitä hän haluaisi opetella jatkossa. Opettaja ohjaa pohtimaan myös yhteisten tehtävien onnistumista. Vähitellen kehittyvä itsearvioinnin taito on osa oppimista.
Esiopetuksen laadun ylläpitämisen ja kehittämisen ehtona on opetushenkilöstön tavoitteellinen itsearviointi.
Esiopetuksen osallistumistodistus (sisältö ja muoto)
Esiopetuksen arviointi perustuu monipuoliseen ja säännölliseen vuorovaikutukseen. Arviointi ottaa huomioon oppilaan ainutlaatuisuuden ja ihmisten yhdenvertaisuuden. Arviointi tukee lapsen mahdollisuutta innostua, kokeilla ja oppia uutta. Arvioinnin avulla saavutetaan yhdessä niitä tavoitteita, joita esiopetukselle on asetettu. Arviointi vahvistaa kodin ja esiopetuksen välillä tehtävää yhteistyötä ja tukee koulun toimintakulttuuria. Henkilöstölle, lapsille ja huoltajille tulee antaa mahdollisuus osallistua opetussuunnitelman laatimiseen, arvioimiseen ja kehittämiseen. Yhteistyö esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen, sosiaali- ja terveystoimen asiantuntijoiden ja muiden tarvittavien yhteistyökumppaneiden kanssa edistää lasten hyvinvointia, kasvua, kehitystä ja oppimisen edellytyksiä.
Konkreettisia esimerkkejä dokumentoinnista:
Haastattelut
Lapsen kasvun kansio/portfolio
Oppilaan tekemät työt ja tehtävät ja niihin liittyvien kokemusten
dokumentointi (sadutus, kuvaaminen, videointi) Tunnemittarityöskentely
ja dokumentointi
Päiväkirjat
Blogit (tvt:n hyödyntäminen)
Koulun sivut (wilma, pedanet,facebook)
Yhteistyö koulun ulkopuolisten tahojen kanssa
Palautekeskustelut
Vanhempaintapaamiset
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin