Vatsavaivat

Vatsavaivat


Mikäli vatsakipu on voimakasta ja se on kestänyt tuntikausia tai pahenee jatkuvasti tai jos siihen sisältyy oksentelua, kuumetta, heikotusta, verisitä tai mustia ulosteita, on hakeuduttava välittömästi lääkäriin.
Jos vaiva on jatkunut pitkään, vaikka lievänäkin, siihen liittyy laihtumista tai suolen toiminnan muutoksia, on myös mentävä tutkimuksiin.

Useimmat kouluikäisten vatsavaivat eivät onneksi ole vakavia. Vuosien kuluessa moni on tuntenut ilmavaivoja, turvotusta tai muita oireita vatsan seudulla.

Ruuansulatusvaivat

Oireet ovat polttavia tuntemuksia ja kipua vatsan keskiosassa hieman kylkiluiden alapuolella. Närästys tuntuu tavallisesti rintalastan takana.
Nämä ongelmat liittyvät usein mahalaukun liikahappoisuuteen tai ruuansulatusnesteiden erittymisen häiriöihin. OIrehtiminen voi johtua maitotuotteiden käytöstä (laktoosi-intoleranssi, jossa maitosokerin eli laktoosin pilkkovaa entsyymiä ei ole riittävästi).
Vaivat voivat liittyä myös keliakiaan (vehnän, rukiin ja ohran sisältämä gluteeni-niminen proteiini vahingoittaa ohutsuolen limakalvoa aiheuttaen tulehduksen ja suolinukan vaurioitumisen).
Myös helikobakteeri voi aiheuttaa vatsavaivoja tai yksinkertaisesti liian nopeasti syöty ruoka tai vaikkapa purkan jatkuva syönti.

Itsehoito ja lääkintä

Vältä ruoka-aineita ja juomia, jotka aiheuttavat vatsavaivoja.
Syö säännöllisesti ja muista myös järkevät välipalat.
Vatsakivut voivat helpottua myös, kun makaat selälläsi jalat koukussa. Kylmän kääreen pitäminen vatsalla voi myös auttaa. Apteekista saa liikahappoisuutta vähentäviä ja limakalvoja suojaavia käsikauppalääkkeitä, jotka myös usein helpottavat oireita.
Muista myös ruuanlaitossa hyvä hygienia ja syödessäkin käsipesu.

Jos ravintoon, ruokailtottumuksiin tai muihin elämäntapoihin liittyvien ohjeiden noudattaminen tai itsehoitolääkkkeet eivät auta, hakeudu lääkäriin. Lääkäri selvittää kipujen aiheuttajan, lähettää mahdollisiin jatkotutkimuksiin ja saat jatkohoitoa tarvittaessa.

Kuukautiskivut

Useimmat tytöt aistivat kuukautisten alkamista edeltävinä päivinä erilaisia henkisiä ja fyysisiä tuntemuksia.
Tavallisimpia psyykkisiä oireita ovat mm. hermostuneisuus, jännittyneisyys, kiukunpuuskat tai masennuksen tuntemukset. Fyysisiä oireita ovat mm. rintojen arkuus, nesteen kertyminen, turvotus, päänsärky sekä alavatsa- ja selkäkivut.
Yleensä kipu helpottaa ensimmäisten päivien aikana.

Kuukautisvaivat johtuvat siitä, että munasolun irtoaminsen jälkeen eräs keltarauhasesta erittyvä hormoni saa aikaan kohdun limakalvossa kipua aiheuttavien aineiden muodostumista. Ne aiheuttavat kohdun supistelua sekä verenkiertoon siirtyessään muita oireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia ja oksentelua.

Itsehoitona kuukautiskivuissa on mm. kevyt hierominen tai lämpimänä pitäminen. Myös liikunta helpottaa oireita. Kivut ovat vaarattomia, mutta niihin voi ottaa helpotukseksi kipulääkkeitä. Kipulääkkeet myös vähentävät vuodon määrää. Osalla vaivat ovat todella hankalia. Silloin voi kääntyä terveydenhoitajan tai lääkärin puoleen.
Kun säännöllisen sukupuolielmän alkamisen jälkeen siirrytään käyttämään mahdollisesti ehkäisypillereitä, ne yleensä helpottavat vaivoja. Joskus e-pillereitä voidaan määrätä pelkästään kovien kipujen hoitoon.

Äkillinen ripuli

Ripuli on tavanomaista löysempi tai vetinen uloste, joka tulee useita kertoja päivässä. Suoliston toiminta vaihtelee yksilöllisesti. Samanaikaisina oireina voi olla myös vatsakivut ja oksentelu.
Syitä ovat jonkinasteinen ruokamyrkytys, jonka aiheuttaa ruuassa oleva bakteeri, juomat tai epidemioissa tietyt virukset. Myös stressi, pelkotilat, jännitys tai ruoka-aineallergiat aiheuttavat ripulia.

Yleensä äkillinen ripuli paranee parissa kolmessa päivässä itsekseen. Jos vaiva jatkuu vielä sen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärille. Tärkeintä ripulin hoidoss aon korvata elimistön menettämät nesteet ja ravintoaineet runsaalla juomisella, vaikka pieniä annoksia kerrallaan. Maitohappobakteereita voidaan tasapainottaa suoliston bakteerikantaa. Turistiripuli on yleinen ongelma, kun matkustetaan vieraaseen kulttuuriin. Tartuntaa on vaikea ehkäistä, riskiä sairastua voi vähentää valitsemalla huolellisesti ruokansa ja juomansa.

Kannattaa muistaa riittävä käsien puhtaus ja ruuanlaittohygienia. Vierailuja tulee välttää myös muutaman päivän ajan sairastumisen jälkeen.

Ummetus

Tavallisesti suoli tyhjenee kerran päivässä tai viitisen kertaa viikossa. Ummetuksesta voidaan puhua, kun suoli toimii selvästi tavanomaista harvemmin tai uloste on normaalia kovempaa.
Ummetus vaivaa usein ihmisiä, jotka liikkuvat vähän, syövät niukkakuituista ruokaa ja jouvat liian vähän netettä. Ummetus voi johtua myös jostain sairaudesta tai lääkkeistä.
Vatsan säännöinen tyhjennysrytmi auttaa suolta toimimaan normaalilla tavalla.
Kuitupitoinen ruoka auttaa myös (viljat, hedelmät, kasvikset ja marjat). Pureskele ruoka huolella, juo riittävästi ja liiku aktiivisesti.