1. Syöpäjärjestöjen esittely ja minä vapaaehtoisena

koulutuksen rakenne mod1

Moduuli 1: Syöpäjärjestöt ja saattohoidon tukihenkilötoiminta

Tässä moduulissa tutustut Syöpäjärjestöjen saattohoidon tukihenkilötoiminnan ja vapaaehtoistoiminnan toimintaperiaatteisiin. Pohdit myös omia odotuksiasi ja motivaatiota saattohoidon tukihenkilötoimintaa kohtaan.

Oppimistavoitteet:

1. Tiedät, mitä Syöpäjärjestöjen sekä oman syöpäyhdistyksesi saattohoidon tukihenkilötoiminta sisältää ja tutustut Syöpäjärjestöjen arvoihin. 
2. Tiedät, mitä saattohoidon tukihenkilötoiminta on ja kuinka saattohoidon tukihenkilönä etenet koulutuksessa.
3. Pohdit omia odotuksiasi ja motivaatiota sekä ymmärrät vaitiolositoumuksen merkityksen
4. Tiedät, millaisissa toimintaympäristöissä tukihenkilö toimii

1.1 Syöpäjärjestöjen esittely

Syöpäjärjestöillä tarkoitetaan Suomen Syöpäyhdistyksen ja Syöpäsäätiön muodostamaa kokonaisuutta. Suomen Syöpäyhdistykseen kuuluu 12 alueellista syöpäyhdistystä ja viisi valtakunnallista potilasjärjestöä. 

Suomen Syöpäyhdistys ylläpitää valtakunnallista ja kansainvälisesti merkittävää tutkimusorganisaatiota, Suomen Syöpärekisteriä. Syöpärekisteri toimii syöpätautien tilastollisena ja epidemiologisena tutkimuslaitoksena. Se muun muassa ylläpitää tietokantaa kaikista Suomen syöpätapauksista. Osana Syöpärekisteriä toimii Joukkotarkastusrekisteri, joka ohjaa syöpäseulontojen toteuttamista ja arvioi seulontoja valtakunnallisesti.



Tutustu myös verkkosivuihin: www.syopajarjestot.fi

Sairastuneille ja läheisille koottu tieto: www.kaikkisyovasta.fi

Syövän ehkäisystä: www.ilmansyöpää.fi

Syöpäjärjestöjen arvot

Syöpäjärjestöjen arvoja ovat tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus, saavutettavuus, luotettavuus ja yhteisöllisyys. Alla olevat lainaukset ovat Syöpäjärjestöjen strategiasta 2021-2025. Pohdi, kuinka ne kytkeytyvät vapaaehtoistoimintaan ja miten arvot näkyvät saattohoidon tukihenkilönä toimimisessa?

TASA-ARVO JA OIKEUDENMUKAISUUS

Syöpäjärjestöt pyrkii turvaamaan jokaiselle mahdollisuuden hyvään hoitoon asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatta. Kaikilla on yhtäläinen ihmisarvo.

Esimerkkejä, miten tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus näkyy saattohoidon tukihenkilötoiminnassa ja vapaaehtoisena toimimisessa?

  • Syöpäjärjestöjen saattohoidon tukihenkilötoiminta perustuu valtakunnallisesti yhtenäisiin periaatteisiin ja toimintatapoihin.
  • Jokaisella on mahdollisuus saada tukea elämän loppuvaiheessa. On tärkeää että myös saattohoidon tukihenkilöitä on toiminnassa mukana mahdollisimman monenlaisilla taustoilla. 
  • Saattohoidon tukihenkilönä toimiessani, pyrin tukemaan tuen hakijoita tasa-arvoisesti.



SAAVUTETTAVUUS

Syöpäjärjestöjen palvelut ovat esteettä saatavilla. Saavutettavuus huomioidaan nykyisiä ja uusia palveluita kehittäessä.

Esimerkkejä, miten saavutettavuus näkyy tukihenkilötoiminnassa ja vapaaehtoisena toimimisessa?

  • Syöpäjärjestöissä tukipyyntöjä välitetään tarvittaessa myös valtakunnallisesti alueellisten syöpäyhdistysten ja valtakunnallisten potilasjärjestöjen kesken. Tavoitteena on löytää asiakkaalle sopivaa tukea hänen toiveistaan käsin.
  • Tukihenkilöitä hakevia ja etsiviä pyritään tavoittamaan mahdollisimman monen eri kanavan kautta (esim. sairaalat, verkkosivut, some). Myös saattohoidon tukihenkilönä voit kertoa Syöpäjärjestöjen tukihenkilötoiminnan tarjoamasta tuen mahdollisuudesta eteenpäin, jotta mahdollisimman moni syöpään sairastunut tai sairastuneen läheinen saisi halutessaan tukea tukihenkilöiltä.  
  • Syöpäjärjestöjen saattohoidon tukihenkilötoimintaa kehitetään valtakunnallisesti. Yhteistyötä tehdään myös muiden järjestöjen ja seurakuntien kanssa, jotta jokaisella olisi asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus saada tukea myös elämän loppuvaiheessa.


LUOTETTAVUUS

Syöpäjärjestöt pitää lupauksensa syöpään sairastuneille, heidän läheisilleen, jäsenilleen, kansalaisille, lahjoittajille, päättäjille ja tutkijoille. Syöpäjärjestöjen tarjoama tieto on paikkansapitävää ja ajantasaista.

Esimerkkejä, miten luotettavuus näkyy saattohoidon tukihenkilötoiminnassa ja vapaaehtoisena toimimisessa?

  • Kaikki saattohoidon tukihenkilöt käyvät koulutuksen tehtävään ja sitoutuvat myös päivittämään osaamistaan ja huoltamaan itseään täydennyskoulutuksissa ja toiminnanohjauksissa. 
  • Vapaaehtoinen tunnistaa oman roolinsa; saattohoidon tukihenkilö ei esitä lääketieteeseen, hoitoon tai hoitohenkilökuntaan liittyviä kannanottoja, vaan ohjaa tuettavaa kääntymään näissä asioissa lääkärin tai hoitajien puoleen.
  • Saattohoidon tukihenkilö tekee sen, mitä lupaan yhdistykselle tai tuen hakijalle. Pitää kiinni lupauksestaan esimerkiksi soittaa tuen hakijalle tiettynä ajankohtana, jos niin on yhdessä hänen kanssaan sovittu.  


YHTEISÖLLISYYS

Suomen Syöpäyhdistys on Suomen suurin ja vaikuttavimpiin kuuluva potilas- ja kansanterveysjärjestö. Sen vahvuus rakentuu asiakasta lähellä oleville alueellisille jäsenyhdistyksille ja valtakunnallisille potilasjärjestöille, keskustoimistolle ja näiden saumattomalle yhteistyölle. Yhteisöllisyyden pohjana ovat vapaaehtoistoiminta, vertaistuki ja aktiivinen jäsentoiminta.

Esimerkkejä, miten yhteisöllisyys näkyy saattohoidon tukihenkilötoiminnassa ja vapaaehtoisena toimimisessa?

  • Vapaaehtoistoiminta on tärkeässä osassa yhteiskunnallisesti yksinäisyyden vähentämiseksi. saattohoidon tukihenkilötoiminta täydentää julkisen sairaanhoidon antamaa apua ja tukea. Kenenkään ei tarvitse olla yksin elämän loppuvaiheessa.
  • Saattohoidon tukihenkilönä kuulut Syöpäjärjestöjen vapaaehtoisten verkostoon ja voit osallistua toimintaan alueellisesti sekä valtakunnallisesti.
  • Saattohoidon tukihenkilötoiminta on ihmisläheistä, kynnyksetöntä ja siihen on helppo liittyä mukaan. 

Keski-Suomen Syöpäyhdistys

Keski-Suomen Syöpäyhdistys - Etusivulle
Keski-Suomen Syöpäyhdistys on tukena silloin, kun syöpä koskettaa. Tarjoamme vaivattomia palveluita lähellä sinua, autamme ehkäisemään syöpää ja kuuntelemme, kun sille on tarvetta. Keski-Suomen Syöpäyhdistys on vuonna 1956 perustettu terveysjärjestö. Olemme Suomen Syöpäyhdistyksen jäsenjärjestö ja osa Syöpäjärjestöjä. Yhdistyksemme toimii eri puolilla Keski-Suomea.

Syöpään sairastunut ja hänen läheisensä tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen. Tietyissä tilanteissa kuunteleva korva ja myötätuntoinen läsnäolo ovat tärkeintä apua, mitä sairastunut voi saada. Keski-Suomen Syöpäyhdistys välittää sekä vertaistukijoita että saattohoidon tukihenkilöitä ja järjestää erilaisia vertaisryhmiä sekä -tapaamisia.

Lue lisää:
https://www.keski-suomensyopayhdistys.fi/.

1.2 Saattohoidon tukihenkilön polku

Syöpäjärjestöjen saattohoidon tukihenkilökoulutus on tasalaatuista läpi Suomen. Jokainen saattohoidon tukihenkilö saa tehtäväänsä saman peruskoulutuksen.

Saattohoidon tukihenkilönä olet tukena ja rinnalla kulkija niin sairastuneelle kuin hänen läheisilleen jo palliatiivisen hoidon aikana. Saattohoidon tukihenkilö on Syöpäjärjestön kouluttama henkilö, joka haluaa auttaa ja tukea palliatiivisessa hoidossa ja/tai saattohoidon vaiheessa olevaa ihmistä sekä hänen läheisiään. Saattohoidon tukihenkilöllä on valmiudet keskustella elämän rajallisuuteen ja kuolemaan liittyvistä asioista, jos tuettava niin haluaa.

Tukihenkilönä toimit tuettavan ehdoilla ja olet kiireettömästi läsnä keskustellen ja kuunnellen. Tuot hengähdystaukoja sairastuneen ja läheisten elämäntilanteeseen. Osaat pysähtyä sen äärelle, mikä on juuri nyt tuettavalle tärkeää. 


Peruskoulutuksen jälkeen loppukeskustelussa voi keskustella saattohoidon tukihenkilönä toimimisen mahdollisuuksista sekä toiveistasi tukihenkilönä oman syöpäyhdistyksen yhteyshenkilön kanssa. Peruskoulutuksen jälkeen saattohoidon tukihenkilönä on myös mahdollisuus oppia lisää erilaisissa täydennyskoulutuksissa ja toiminnanohjauksellisissa tapaamisissa vuosittain. 

1.3 Saattohoidon tukihenkilön oikeudet ja velvollisuudet

Sinulla on oikeus
  • sitoutua itsellesi sopivaksi ajaksi haluamaasi tehtävään.
  • perehdytykseen, tukeen sekä ohjaukseen.
  • saada etukäteen opastusta siihen, miten toimia ja kehen ottaa yhteyttä ongelmatilanteissa.
  • pitää taukoa toiminnasta tai siirtyä tekemään jotain muuta mielekkääksi kokemaasi.
  • saada iloa toiminnassa mukana olemisesta.
  • Omasta yhdistyksestä saat tietoa muista korvauksista, kuten mahdollisista matkakorvauksista ja ryhmävakuutuksis


Sinulla on velvollisuus
  • Sitoutua vaitioloon
  • Toimia vapaaehtoisena, ei työntekijänä
  • Pitää kiinni sovituista asioista ja luvatuista sitoumuksista ja ilmoittaa esteen sattuessa
  • Toimia yhdenvertaisesti
  • Kohdata tuettava ja/tai hänen läheisensä kunnioittavasti ja yhdenvertaisesti
  • Huolehtia omasta jaksamisesta
  • Osallistua toiminnanohjaksiin

Vaitiolositoumus

Mitä vaitiolositoumus tarkoittaa? Kuinka kohtaan ihmisen, josta en tiedä juuri mitään? Vapaaehtoistoiminnan arjessa tulee kuitenkin vastaan monta ihmiskohtaloa ja monta koskettavaa tarinaa. Miten voin purkaa tuntemuksiani vaitiolositoumusta kunnioittaen?

Tukihenkilön eri toimintaympäristöt

Syöpäjärjestön tukihenkilönä voit toimia erilaisissa ympäristössä. Voit olla tukena esimerkiksi puhelimitse, sairaalassa, saattohoitokodissa, asumispalveluyksikössä tai jopa ihmisen omassa kotona.

Tukihenkilönä voit toimia myös tuettavan kotona, yhdistyksessä sovittujen käytänteiden mukaan. Tuettavan kotiin menemiseen liittyy tärkeitä huomioita ja ohjeistuksia, jotka tulee ottaa huomioon. Tuettavan koti on hänen yksityisaluettaan, joten kohtaamisessa korostuu hienotunteisuus, kokonaisvaltaisuus, yksilöllisyys ja turvallisuus. Tukihenkilönä kohtaat kotiympäristössä usein myös läheisiä. Tällöin voit antaa lepohetken läheiselle ja tukea myös läheistä keskustellen ja kuunnellen.

Suositeltavaa on, että ensimmäisellä käyntikerralla tukihenkilönä menet kotiin yhdessä yhdistyksen työntekijän, muun ammattilaisen tai toisen tukihenkilön kanssa. Tukihenkilö toimit tuettavan kotona tavallisen ihmisen taidoin, etkä korvaa läheisen tai ammattilaisen tukea. Pääsääntöisesti tapaamiset tuettavan kotona kestävät 1–2 tuntia kerrallaan.

Tuettava tulee usein läheisemmäksi, kun tavataan kotiympäristössä ja tapaamisessa on usein läsnä myös tuettavan läheisiä. Kotiympäristössä tehtävien ja ajankäytön rajaaminen voi olla haastavaa, kun tukisuhde muuttuu tiiviiksi. On tärkeää, että tukihenkilönä huolehdit omasta jaksamisestasi ja olet tarvittaessa matalalla kynnyksellä yhteydessä yhdistyksen työntekijään.

Tukihenkilönä on tärkeää tietää turvallisuuteen liittyviä käytänteitä toimiessa tuettavan kotona. On tärkeää, että olet saanut selkeät toimintaohjeet ja koet olosi turvalliseksi. Tuettavan kotona on hyvä kartoittaa mahdolliset poistumistiet. Suositeltavaa on että puhelin on helposti saatavilla ja puhelimessa on 112-sovellus ladattuna mahdollisia hätätilanteita varten. Uhkaavissa tilanteissa poistu paikalta. Jos tukihenkilönä koet tuettavan kotiympäristön jollain tavalla epämiellyttäväksi, ole yhteydessä yhdistyksen työntekijään. Lisätietoa turvallisuus- ja toimintaohjeista saat omasta Syöpäyhdistyksestäsi.