Islamilainen maailma - Tiivistelmä alueen historiasta + kuvalinkkejä

Islamilainen maailma - Tiivistelmä alueen historiasta + kuvia ja karttoja

Lähi-idän kriisit

Lähi-idällä tarkoitetaan yleensä pääosin islaminuskoista aluetta Aasian länsiosissa ja Pohjois-Afrikassa (Arabimaat, Turkki, Iran, Israel, joskus myös Afganistan ja Pakistan) Usein alueesta käytetään nimeä ja Lähi-itä ja Pohjois-Afrikka.

http://www.islam101.com/images/Muslim_Distribution_map.jpg < Kartta islamilaisesta maailmasta. Intian osalta kartta on osittain virheellinen, koska Intian pääuskonto on hindulaisuus ja islam on vähemmistöuskonto Kashmirin maakuntaa lukuunottamatta. Islam syntyi 600-luvulla nykyisen Saudi-Arabian alueella ja levisi sieltä arabien tekemien sotaretkien myötä muualle Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkaan. Myöhemmin keskiajalla islam levisi kauppareittien mukana Kaakkois-Aasiaan ja Saharan eteläpuoleiseen Afrikkaan. Samalla levisi arabian kieli, jolla on islamissa uskonnollisen kielen asema. Kaikki muslimit eivät luonnollisestikaan ole arabeja, eivätkä kaikki arabit muslimeja, vaan kristittyjä arabeja on erityisesti Egyptissa ja Libanonissa. Ennen islamin nousua kristinusko oli alueen pääuskonto. Islam jakautui jo varhain kahteen pääsuuntaukseen sunneihin (kartalla vaalealla) ja shiioihin (karltalla tummalla).

Osmanien valtakunta eli Turkki alueen valtias ensimmäiseen maailmansotaan saakka ja on edelleenkin alueen voimakkaimpia valtioita.

https://en.wikipedia.org/wiki/Ottoman_Empire#/media/File:OttomanEmpireMain.png < Kartta Osmanien valtakunnasta 1600-luvulla, jolloin sen alue oli suurimmillaan. Valtakunta syntyi, kun islaminuskoon kääntyneet turkkilaiset heimot kukistivat Itä-Rooman eli Bysantin 1453 ja valtasivat sen pääkaupungin Konstantinopolin (nyk. Istanbul) Kuvat kartasta näkyy turkkilaiset valtasivat myös Kreikan ja Balkanin niemimaan Euroopasta. Balkanilla onkin tämän seurauksena paljon muslimeja erityisesti Bosniassa, Albaniassa ja Kosovossa.

Eurooppalaiset valtasivat suurimman osan heikentyneen Osmamian valtakunnan alueesta siirtomaiksi 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa. Eurooppalaisten valta oli alueella suurimmillaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen > Alueen maat itsenäistyivät toisen maailmansodan jälkeen. (Eurooppalaisten siirtomaapolitiikka ja myöhempi Yhdysvaltojen tuki monille yksinvaltaisille hallituksille osasyynä länsivastaisen islamismin nousulle)

https://www.google.fi/search?biw=1371&bih=688&tbm=isch&sa=1&ei=hT26WqDsB9SImwXJpZq4Cg&q=european+colonies+middle+east+map+1920&oq=european+colonies+middle+east+map+1920&gs_l=psy-ab.3...189251.190847.0.191440.5.5.0.0.0.0.66.311.5.5.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.0.0....0.TPglwb9Aw2E#imgrc=Ca-3eofdZzJfOM: Eurooppalaisten siirtomaat Lähi-Idässä ja Pohjois-Afrikassa 1920-luvulla, jolloin Eurooppalaisten alueet olivat suurimmillaan.


Lähi-itä nyt

Lähes kaikki alueen maat diktatuureja

Suurin osa alueen maista köyhiä

Öljy tuonut vaurautta Persianlahden alueen maihin, joissa vanhojen hallitsijasukujen on onnistunut pitää valta öljyrahojen avulla (Arabiemiirikuntien liitto, Saudi-Arabia, Kuwait, Qatar, Bahrain, Oman)

Vauras ja demokraattinen juutalaisvaltio Israel

Turkki alueen kehittyneimpiä ja länsimaistuneimpia maita. Naton:n jäsen, mutta viime vuosina sen suhteet länsimaihin ovat heikentyneet.

Islamismi eli ääri-islam: Tiukan linjan fundamentalistista islamia kannattava liike, joka syntyi 1900-luvun loppupuolella. Tavoitteena islamin tiukkaan tulkintaan perustuvien valtioiden perustaminen. Erittäin vihamielinen sekä länsimaita ja Israelia että maltillisia muslimeja kohtaan ja alueen kristittyjä kohtaan. Osa ääri-islamisteista on sunnimuslimeja osa shiiamuslimeja. Heidän välillään on usein väkivaltaisuuksia. Maltillisempi islamismi kannattaa islamilaista valtiota, mutta sanoutuu irti väkivallan käytöstä.

Yleisesti ottaen uskonnon merkitys on kasvanut alueella viime vuosikymmeninä. Aemmin monet maat (esim. Turkki, Irak, Egypti ja Iran) olivat nykyistä maallistuneempia ja pyrkivät nykyistä enemmän jäljittelemään länsimaita myös politiikassa. Osa maista tukeutui Neuvostoliittoon kylmän sodan aikana ja kannatti arabisosialismiksi kutsuttua sosialismin suuntausta. (valtiojohtoinen talous, mutta ei kuitekaan kommunstinen yhteiskunta)


Israel vastaan arabit

Jo 1800-luvulla juutalaiset alkoivat vaatia omaa valtiota Israelia (juutalaisten historiallinen kotimaa) > muuttoliike arabiankielisten palestiinalaisten asuttamalle alueelle (Alue osa Turkkia, vuodesta 1919 Iso-Britannian valvonnassa)

Natsien juutalaisvainojen järkyttämät voittajavallat lupasivat juutalaisille Israelin > valtio syntyy 1947 > Egypti, Syyria ja muut arabimaat hyökkäsivät nuoren valtion kimppuun > Israel torjui hyökkäyksen > palestiinalaisia pakoon mailtaan

Palestiinalaisten terrori-iskut Israelia vastaan (PLO, Hamas)

Uudet sodat Israelin ja arabinaapurimaiden välillä 1956, 1967 ja 1973 > Erittäin tehokkaan armeijan Israel voitti ne kaikki > Arabien tavoitteena ”Israelin ajaminen mereen” eli maan palauttaminen palestiinalaisille

https://ivarfjeld.files.wordpress.com/2010/05/6-day-war-1967-and-yom-kippur-war-map.jpg Vuosien 1967 ja 1973 sodissa Israelin onnistui torjua naapurimaiden pyrkimykset maan valtaamiseksi.

Sotien seurauksena Israel miehittää palestiinalaisalueet Länsirannan ja Gazan > Tilanne edelleen ratkaisematta, välikohtaukset edelleen yleisiä, Israel vastannut terrori-iskuihin hyvin voimakkaasti (ns. Gazan sodat 2008-2014)

USA Israelin tärkein tukija (juutalaisten ja kristillisten herätysliikkeiden vaikutusvalta taustalla)

http://hinterlandgazette.com/wp-content/uploads/2014/08/israel-gaza-map.gif < Kartta Israelin ja palestiinalaisalueiden nykytilanteesta. Israel pitää hallussaan edelleen Syyrialta vallattua Golanin ylänköä sekä Länsirantaa, jossa palestiinalaisilla on osittainen itsehallinto. Gazan kaistale on ääri-islamilaisen Hamas-järjestön hallussa. Gazasta on viimevuosina ammutti raketteja Israeliin. Länsirannalla olevat israelin rakentamat juutalaissiirtokunnat vaikeuttavat pysyvän rauhan saamista alueelle. Palestiinalaisten tavoitteena on oman itsenäisen valtion perustaminen Länsirannalle ja Gazaan. Palestiinalaisten äärisiipi vaatii edelleen Israelin valtion tuhoamista.


Iranin islamilainen vallankumous

1979 ääri-islamilaiset tekivät Iranissa vallankumouksen ja kukistivat USA:n tukeman itsevaltaisen shaahin Reza Pahlavin (USA:n suurlähetystön panttivankidraama, jossa vallankumoukset pitivät vankeina amerikkalaisia yli vuoden > USA ja Iran edelleen verivihollisia, Iran Yhdysvaltain liittolaisen Saudi-Arabian kilpakumppani alueella

Vallankumoukselliset tekevät Iranista islamilaisen tasavallan, jota hallitaan islaminuskon oppien mukaan.

2000-luku: Epäilys ydinaseohjelmasta ja puheet Israelin hävittämisestä > Kansainväliset talouspakotteet, jotka purettiin 2015


Persianlahden sodat

Saddam Hussein nousi valtaan Irakissa 1970-luvulla

https://en.wikipedia.org/wiki/Saddam_Hussein#/media/File:Saddam_Hussein_1979.jpg < Saddam Hussein

Kovaotteinen diktaattori halusi tehdä Irakista alueen johtavan valtion > hyökkäys Iraniin 1980 (Irakin ja Iranin sota 1980-1988, tasapeli)

Irak valtaa Kuwaitin 1990 > Persianlahden sota 1991 - USA:n johtama liittouma vapauttaa maan YK:n turvallisuusneuvoston luvalla (Kuwaitin öljyvarojen ei haluttu joutuvan Irakin käsiin)

http://sofrep.com/wp-content/uploads/2012/10/map1.png Kartta Persianlahden sodasta.Yhdysvaltojen, Iso-Britannian ja Ranskan johtama liittouma keskitti suuren sotavoima Saudi-Arabiaan, josta käsin käytiin lyhyt sota Kuwaitin itsenäisyyden palauttamiseksi. Saddam Hussein kuitenkin jätettiin valtaan, mikä johti jatkuviin välikohtauksiin länsimaiden ja Irakin välillä.

https://i.ytimg.com/vi/1HaDE9KCk2o/hqdefault.jpg Persianlahdensodassa käytettiin ensimmäistä kertaa laajassa mitassa ns. täsmäpommeja. Niiden ansiosta siviilejä kuoli ilmapommituksissa aikaisempia sotia vähemmän.

Vuonna 2003 USA miehittää Irakin > Irakin sota > USA vetää joukkonsa pois 2011

Vuoden 2001 terrori-iskut taustalla, vaikka Irak ei syyllinen niihin, mutta sen joukkotuhoaseiden pelättiin joutuvan terroristien haltuun (Aiemmin Irak käyttänyt taistelukaasuja kurdeja ja Irania vastaan) Taustalla vaikutti myös pyrkimys alueen öljyvarojen kontroloimiseen ja ainakin jossain määrin ajatus alueen rauhoittamisesta tuomalla länsimaiden demokratia alueelle (Esimerkkinä käytettiin Japanin sodan jälkeistä demorkatisoitumista)

https://en.wikipedia.org/wiki/George_W._Bush#/media/File:George-W-Bush.jpeg Presidentti George W. Bush teki paljon arvostelua osakseen saaneen päätöksen syrjäyttää Saddam Hussein sotilasoperaatiolla vuonna 2003. Hänen isänsä George H.W. Bush oli presidenttinä ensimmäisen Persianlahden sodan aikana.

- Maan levottomuudet jatkuivat Yhdysvaltojen vetäytymisen jälkeenkin > ISIS syntyy


Afganistanin sodat

Neuvostoliitto miehittää maan tukeakseen maan kommunisteja 1979 > Yhdysvaltain tukemat kapinalliset sotaan Neuvostoliittoa vastaan > Neuvostoliitto vetäytyy 1988

Sisällissota jatkui > 1990-luvulla valtaan ääri-islamilainen Taleban-järjestö > tuki terrorijärjestö Al-Qaidalle, jolla koulutusleirejä maassa, myös järjestön johtaja Osama bin Laden oleskeli Afganistanissa

Syyskuun 2001 terrori-iskujen jälkeen USA ja muut länsimaat miehittävät maan ja syrjäyttävät Talebanin yhteystyössä Talebanin vastustajien kanssa > Sota Talebania ja Al-Qaidaa vastaan jatkuu edelleen

Yhdysvaltain erikoisjoukot surmaavat Osama bin Ladenin Pakistanissa 2011

http://static3.comicvine.com/uploads/scale_small/1/15776/731294-binladen.jpg Osama bin Laden

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ac/Obama_and_Biden_await_updates_on_bin_Laden.jpg Presidentti Barack Obama ja ulkoministeri Hillary Clinton seuraamassa bin Ladenin kuolemaan johtanutta operaatiota

Miksi Al Qaida iski Yhdysvaltoihin syykuussa 2001? Ilmeisesti järjestön tavoite oli saada Yhdysvallat reagoimaan iskuun sotilaallisesti > Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden sotatoimien toivottiin lisäävän länsivastaisuutta islamilaisissa maissa ja auttavan ääri-islamistien pääsemistä tavoitteeseensa eli tiukan linjan islamilaisten valtioiden luomiseen.


Arabikevät – Yrityksiä kohti demokratiaa

Kansalaisten tyytymättömyys johtaa 2010-2011 vallankumouksiin Tunisiassa ja Egyptissä, itsevaltaiset hallitsijat syrjäytetään (arabikevät)

> Sisällissota Libyassa (diktaattori Muammar Gaddafi syrjäytetään länsimaiden ilmapommitusten tukemina, YK:n turvallisuusneuvoston lupa)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Muammar_Gaddafi#/media/File:Muammar_al-Gaddafi_at_the_AU_summit.jpg Muammar Gaddafi hallitsi Libyaa vuodesta 1969-2011

> Syyrian sisällissota 2012-?

- Kapinalliset vastaan diktaattori Basar al-Assadin hallitus. Kaikkiaan Syyrian sisällisootaan osallistuu kymmeniä eri ryhmittymiä, joista tärkeimpiä kurdien joukot sekä Isis. Yhdysvallat on tukenut joitakin kapinallisryhmiä, Venäjä hallitusta.

> Osasyy Eurooppaan suuntauvalle pakolaisaallolle

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ba%C5%A1ar_al-Assad#/media/File:Bashar_al-Assad_(cropped).jpg Syyrian presidentti Bashar Al-Assad peri vallan isältään


Isis – koko maailman yhteinen vihollinen

Syyrian ja Irakin sekasortoinen tilanne mahdollistaa islamistisen äärijärjestö Isiksen nousun (ISIS = Islamic State of Iraq and Syria)

Vuonna 2014 järjestö valtaa alueita Syyrian ja Irakin pohjoisosista ja julistaa alueelle islamilaisen sharia-lakia noudattavan valtion

Isis onnistunut houkuttelemaan riveihinsä radikalisoituneita nuoria muslimeja Euroopasta ja Lähi-idästä. Järjestön kannattajat tehneet lukuisia terrori-iskuja eri puolilla maailmaa

ISIS ja sen harjoittamat raakuudet tuomitaan niin lännessä kuin islamilaisessa maailmassa > 2014 Yhdysvaltojen johtama laaja liittouma aloittaa sotatoimet Isistä vastaan. Sotatoimet ovat olleet ilmapommituksia ja erikoisjoukkojen operaatioita, koska länsimailla ei ole ollut halua sitoutua uudelleen miehitysoperaatioon Lähi-idässä.

Yhdysvaltojen lisäksi erityisesti Iso-Britannia ja Ranska ovat olleet sotilaallisesti aktiivisia islamilaisissa maissa. Esim. 2013 Ranska lähetti entiseen siirtomaahansa Maliin sotilaita taistelemaan islamistikapinallisia vastaan. Maat kantoivat yhdessä päävastuun vuoden 2011 Libyan pommitusoperaatiosta.