Tähdet ja avaruus

Avaruuden mittasuhteiden

Etäisyydet mitataan valovuosina. parallaksimenetelmä 100vv.
Kirkkaus: kefeidit 100 - 100 000 000vv.
1a- tyypin supernovaräjähdys.
100x kauemmat kuin edellä.
Punasiirtumä yli miljardi vv
valovuoden määrielmä valovuosi km:ssä
365·24·60·60 S· 300000 Km/S
= 9,4608·1

Jupiter

Jupiter on suurempi kuin kaikki planeetat yhteensä
jupiterillä on yli 60 kuuta
jupiterillä kestää kiertää auringon ympäri 12 vuotta
jupiteriä ympäroi kolme kaasurengasta
kolme suurinta kuuta Europa Ganymedes Io ja kallisto
3 astetta vinossa
kiertää oman akselin n. 10 tunnissa

Kuu

Kuussa on käyty viimeksi 1972 vuonna

Maa

Avaruudesta käsin maa ei näytä asutulta
mantereet liikkuu n. 10cm vuodessa
pystyakseli on 23 astetta vinossa
ensimmäise eliot elivät meressä
mannerlaattojen reunoilla on paljon maanjäristyksiä

Mars

Marsin vuorokausi on 23h 30min

Oppimis päiväkirja

Kpl. 7

alkuräjähdys: nykytietämyksemme mukaan maailmankaikkeuden syntyteoria, jonka mukaan maailmankaikkeus on syntynyt n. 13.8 miljardia vuotta sitten tapahtuneessa räjähdyksessä

musta aukko: Suurimassaisen tähden kuollessa syntyy musta aukko. Mustan aukon vetovoima on niin suuri, että se vetää puoleensa jopa valoa.

galaksi: tähtien muodostama järjestelmä

Linnunrata: On galaksi, jossa Maa sijaitsee. Se on tyypiltään sauvaspiraaligalaksi.

valovuosi: valon vuodessa kulkema matka

fuusioreaktio: ydinreaktio, jossa kevyet isotooppiytimet yhdistyvät suuremmiksi ytimiksi

rakentumisperiaate: luonnossa voimassa oleva periaate, jonka mukaan kaikki oliot ovat muodostuneet rakenneosista.
Maailmankaikkeus on syntynyt yleisesti hyväksytyn teorian mukaan alkuräjähdyksessä (Big Bang) noin 13,8 miljardia vuotta sitten. Maailmankaikkeus jatkaa edelleen räjähdyksen jälkeistä laajenemistaan. Miljoonien tähtien muodostamat galaksit etääntyvät toisistaan. Linnunrata, joka on oma galaksimme, syntyi noin puoli miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Yksi Linnunradan tähdistä on nimeltään Aurinko, jota Maa ja seitsemän muuta planeettaa kiertävät. Tämän tapaisia tähtijärjestelmiä löytyy paljon. Vain yhdessä niistä tiedetään olevan elämää, Aurinkokunnan Maa-planeetalla.

Linnunradan keskustassa on musta aukko. Sen vetovoima on niin suuri, ettei edes valo pääse sieltä pois. Siksi niitä kutsutaan mustiksi aukoiksi. Galakseissa on paljon kaasu- ja pölypilviä, joista syntyy uusia tähtiä. Tähdissä tapahtuu fuusioreaktioita, joissa vetyä yhdistyy heliumiksi. Samalla vapautuu runsaasti energiaa.

Tähtien massa ratkaisee, millainen niiden elinkaari on. Suuret tähdet kuluttavat polttoaineensa loppuun nopeasti, kun taas pienemmät palavat pidempään. Raskaasta tähdestä voi tulla musta aukko ja kevyemmästä musta kääpiö.

Rakentumisperiaatteen mukaan kaikki esineet ja asiat ovat muodostuneet rakenneosista. Rakenneosat ovat puolestaan rakentuneet yksinkertaisemmista osista. Tämän periaatteen mukaan alkeishiukkaset ovat yksinkertaisimpia rakenneosia ja monimutkaisimpia ovat galaksijoukot.

Nykyisen tiedon perusteella alkuräjähdys on tuntemamme maailmankaikkeuden syntytapahtuma. Kyseisen teorian mukaan maailmankaikkeus syntyi äärimmäisen tiheästä ja kuumasta tilasta noin 13,8 miljardia vuotta sitten. Räjähdyksestä lähtien maailmankaikkeus on jatkanut laajentumista. Monet tutkimukset ja havainnot tukevat tätä teoriaa.

Meidän oma galaksimme, Linnunrata, ja monet muut galaksit alkoivat syntyä noin puoli miljardia vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Galaksit ovat valtavia tähti-, kaasu- ja pölykertymiä, joilla on useita eri muotoja. Linnunrata on kierteinen galaksi, jossa on 200-400 miljardia tähteä ja jokainen niistä kiertää galaksin keskustaa. Aurinko on yksi Linnunradan miljardeista tähdistä. Linnunradan keskustassa oletetaan olevan musta aukko, jonka voimakas vetovoima imee lähelle joutuneita tähtiä ja jopa valonkin sisäänsä. Aurinko sijaitsee spiraalihaarassa kaukana keskustasta. Linnunradan halkaisija on 100 000 valovuotta. Valovuosi on matka, jonka valo etenee vuodessa. Valonnopeudella matkustettaessa linnunradan läpi kulkeminen kestäisi siis 100 000 vuotta.


Kuvassa on galaksimme Linnunrata. Sen spiraalimainen muoto näkyy selvästi kuvasta.

Kuvassa on Hubble-teleskoopin ottama kuva kierteisgalaksista. Se on muodoltaan samanlainen kuin Linnunrata.

Linnunradan spiraalihaaroissa on paljon kaasu- ja pölypilviä. Niissä syntyy vetovoiman vaikutuksesta uusia tähtiä. Eräs tällaisista sumuista on noin 7000 valovuoden päässä Maasta sijaitseva Kotkasumu.

Tähtien elinkaari

Tähden tuottavat energiaa fuusioreaktiolla. Reaktiossa vetyatomeja yhdistyy raskaammaksi heliumiksi. Yhdistymisessä vapautuu energiaa, jota tähdet säteilevät ympäristöön sähkömagneettisena säteilynä. Sähkömagneettista säteilyä ovat mm. röntgensäteily, ultravioletti- eli UV-säteily ja näkyvä valo.
Näkyvän valon alue on kapea osa koko sähkömagneettisesta aaltoliikkeestä. Säteilyn lajit ovat lyhyemmästä aallonpituudesta lähtien gamma-, röntgen-, ultraviolettisäteily, näkyvä valo, infrapunasäteily, mikroaallot ja radioaallot. Mitä lyhyempi on säteilyn aallonpituus, sitä energeettisempää säteily on.

Tähden elinkaaren määrittää sen massa. Jos tähti on suurimassainen, sen elämä on raju ja lyhyt. Se kuluttaa polttoaineensa vedyn loppuun nopeasti fuusioreaktioissa. Raskas tähti laajenee punaiseksi jättiläiseksi siinä vaiheessa, kun vety on poltettu loppuun. Tässä vaiheessa fuusioreaktiota jatkavat muut, kevyemmät alkuaineet, kuten hiili. Kun polttoaine on loppu, raskas tähti räjähtää supernovana. Erittäin suurimassaisesta tähdestä muodostuu räjähdyksen jälkeen musta aukko. Massaltaan hieman kevyemmästä tähdestä tulee neutronitähti.

Aurinko on kevyempi tähti ja sen elinkaari on rauhallisempi ja pidempi. Kevyemmästäkin tähdestä muodostuu punainen jättiläinen siinä vaiheessa, kun kaikki vety on käytetty. Tähden ulko-osasta muodostuu planetaarinen sumu ja jäljelle jääneestä keskuksesta syntyy valkoinen kääpiö. Valkoinen kääpiö on erittäin tiheää ainetta, sillä se on kooltaan planeetan kokoinen, mutta sen massa on lähellä tähden massaa. Ydinreaktioita ei enää tapahdu ja siksi tähden lämpötila laskee. Tähdestä tulee jäähtymisen myötä musta kääpiö.

Maailmankaikkeuden rakentumisperiaate

Luonnossa on voimassa rakentumisperiaate. Sen mukaan kaikki oliot ovat muodostuneet rakenneosista. Nämä oliot ovat puolestaan koostuneet astetta yksinkertaisimmista olioista. Saman periaatteen mukaan pienemmät oliot muodostavat suurempia samalla tavalla käyttäytyviä kokonaisuuksia. Rakenneosat pienimmistä kohti suurempaa ovat alkeishiukkaset, ytimet, atomit, molekyylit, ihmisen kokoluokkaa olevat oliot, taivaankappaleet, aurinkokunnat, galaksit ja galaksijoukot.
Kuvassa on esitetty rakentumisperiaate kaaviokuvana. Vasemmasta reunasta lähtien rakenneosat ovat alkeishiukkaset ja oikealla äärimmäisenä ovat galaksijoukot.

Maailmankaikkeuden suurimpia kokonaisuuksia ovat galaksijoukot, jotka muodostuvat galakseista. Linnunrata on eräs miljardeista galakseista ja Aurinko yksi Linnunradan miljardeista tähdistä. Maa ja muut Aurinkokunnan planeetat kiertävät Aurinkoa.

Maapallolla elävä ihminen rakentuu soluista, jotka rakentuvat monenlaisista molekyyleistä, kuten dna:sta. Molekyylit ovat usean atomin yhteenliittymiä. Atomit taas koostuvat ytimestä ja elektronipilvestä. Ytimessä olevat protonit ja neutronit rakentuvat pienimmistä tunnetuista alkeishiukkasista, kvarkeista. Myös elektroni on itsessään alkeishiukkanen.

Avainsanat

alkuräjähdys: nykytietämyksemme mukaan maailmankaikkeuden syntyteoria, jonka mukaan maailmankaikkeus on syntynyt n. 13.8 miljardia vuotta sitten tapahtuneessa räjähdyksessä

musta aukko: Suurimassaisen tähden kuollessa syntyy musta aukko. Mustan aukon vetovoima on niin suuri, että se vetää puoleensa jopa valoa.

galaksi: tähtien muodostama järjestelmä

Linnunrata: On galaksi, jossa Maa sijaitsee. Se on tyypiltään sauvaspiraaligalaksi.

valovuosi: valon vuodessa kulkema matka

fuusioreaktio: ydinreaktio, jossa kevyet isotooppiytimet yhdistyvät suuremmiksi ytimiksi

rakentumisperiaate: luonnossa voimassa oleva periaate, jonka mukaan kaikki oliot ovat muodostuneet rakenneosista.

Kpl.8

Aurinkokunta: Muodostuu Auringosta, sitä kiertävistä kahdeksasta planeetasta ja niiden kuista. Lisäksi Aurinkoa kiertää komeettoja, asteroideja, meteoroideja ja kääpiöplaneettoja.

Aurinko: Maata lähinnä oleva tähti.

Planeetta: Suurehko tähteä kiertävä kappale.

Sisäplaneetat: Maan radan sisäpuolella olevat planeetat

Ulkoplaneetat: Maan radan ulkopuolella olevat planeetat

Kuu: Planeettaa kiertävä kiinteä kappale.
Aurinkokunnan kappaleet syntyivät vastasyttyneen Auringon ympärillä kappaleiden törmäyksien seurauksena. Materiaa kerääntyi ja tiivistyi Auringon läheisyyteen. Aurinkoa lähinnä oli kuumaa ja tiivistä ainetta ja kauempana kylmempää ja kaasumaista ainetta. Aine kasaantui aina vain suuremmiksi kokonaisuuksiksi ja vetovoima voimisti aineen kerääntymistä. Näin syntyivät planeetat. Auringon läheisyyteen muodostuivat kiviplaneetat ja kauemmaksi kaasuplaneetat.

Tutustu lisäksi planeettojen syntyyn liittyviin videoihin.


Rakenne

Aurinkokunta muodostuu tähdestä, jonka nimi on Aurinko, sekä sitä kiertävistä kahdeksasta planeetasta ja niiden kuista. Lisäksi Aurinkoa kiertää komeettoja, asteroideja, meteoroideja ja kääpiöplaneettoja. Planeetat jaetaan sisä- ja ulkoplaneettoihin. Sisäplaneetat ovat Auringosta lukien Merkurius, Venus, Maa ja Mars. Ulkoplaneetat ovat Jupiter, Saturnus, Uranus ja Neptunus. Tutustu Auringosta kertovaan videoon.

Kuvan planeettojen ja Auringon koot on suhteutettu toisiinsa. Kuvasta nähdään selkeä kokoero pienten kivisten sisäplaneettojen ja jättimäisten kaasumaisten ulkoplaneettojen välillä.

Sisä- ja ulkoplaneettojen välissä on asteroidivyöhyke. Sen arvellaan olevan peräisin planeetasta, joka ei koskaan päässyt muodostumaan planeetaksi Jupiterin voimakkaan painovoimakentän takia. Aikaisemmin kauimmaisena yhdeksäntenä planeettana ollut Pluto menetti planeettastatuksensa vuonna 2006. Nykyään Pluto luokitellaan kääpiöplaneetaksi.

Tutustu myös Aurinkokunnan rakennetta käsitteleviin videoihin.

Aurinkokunnan vierailijat


Maan ilmakehään törmää vuosittain kymmeniä tuhansia meteoroideja. Kun meteoroidi törmää Maan ilmakehään, se alkaa hehkua kitkan vaikutuksesta. Jos meteoroidi ei pala kokonaan ilmakehässä ja se törmää Maahan, sitä kutsutaan meteoriitiksi. Arkikielessä tapahtumaa kutsutaan tähdenlennoksi eli meteoriksi. Meteoroidi voi myös palaa kokonaan ilmakehässä. Tällaista kappaletta kutsutaan meteoriksi eli arkikielessä tähdenlennoksi.
Joskus Aurinkokuntaan saapuu komeetta eli pyrstötähti. Sen erottaa tähtitaivaalta pitkästä harsomaisesta pyrstöstä. Komeettoja on miljoonia. Valtaosa niistä on lähtöisin Aurinkokunnan laidalta Oortin pilvestä. Komeetat koostuvat pääosin jäästä. Kun ne saapuvat Auringon lähelle, muodostuu niille jopa miljoonia kilometrejä pitkä pyrstö. Pyrstöjä muodostuu kaksi: pölypyrstö ja kaasupyrstö. Pölypyrstö muodostuu valtaosin komeetan pinnasta irtoavasta aineksesta. Kaasupyrstö koostuu puolestaan ionisoituneesta eli sähköistyneestä kaasusta ja hienorakeisesta pölystä. Se suuntautuu Auringosta poispäin Auringon säteilyn takia. Komeettojen kiertoradat ovat hyvin elliptisiä eli litistyneitä ympyröitä. Tunnetuin komeetta on Halleyn komeetta, jonka kiertoaika on noin 76 vuotta.


Avainsanat

Aurinkokunta: Muodostuu Auringosta, sitä kiertävistä kahdeksasta planeetasta ja niiden kuista. Lisäksi Aurinkoa kiertää komeettoja, asteroideja, meteoroideja ja kääpiöplaneettoja.

Aurinko: Maata lähinnä oleva tähti.

Planeetta: Suurehko tähteä kiertävä kappale.

Sisäplaneetat: Maan radan sisäpuolella olevat planeetat

Ulkoplaneetat: Maan radan ulkopuolella olevat planeetat

Kuu: Planeettaa kiertävä kiinteä kappale.


Kpl.9

Maapallo ja muut Aurinkokunnan planeetat syntyivät noin 4,5-4,7 miljardia vuotta sitten. Aluksi kuuma
Maa koostui sulasta kiviaineksesta, laavasta. Vähitellen pintaosa jähmettyi kiinteäksi ja kovaksi kivikuoreksi. Maalle muodostui ilmakehä tulivuorenpurkauksista vapautuneista kaasuista. Veden arvellaan saapuneen Maapallolle esimerkiksi komeettojen mukana.

Maapallo jäähtyi ensimmäisen miljardin vuoden aikana. Tällöin vesihöyry tiivistyi vedeksi ja satoi Maan pinnalle. Valtameret muodostuivat, mikä osaltaan mahdollisti elämän syntymisen Maassa.
Maapallon pinnasta suurin osa on vettä. Noin 70 % pinta-alasta on järvien tai merien peitossa. Maa on Aurinkokunnan ainoa planeetta, jossa vettä on nestemäisessä olomuodossa. Vesi on elämän edellytys. Sen olemassaolo mahdollisti miljardeja vuosia sitten olosuhteet, jotka tekivät mahdolliseksi elämän synnyn ja kehittymisen. Arvellaan, että juuri veden puutteen vuoksi Aurinkokunnan muille planeetoille ei ole muodostunut elämää.

Maapallon säde on noin 6500 km. Päiväntasaajan kohdalta ympärysmitta on noin 40000 km. Ilmakehästä 77 % on typpeä, 21 % happea ja loput hiilidioksidia, vesihöyryä ja jalokaasuja.
Vuorokauden vaihtelu johtuu Maan pyörimisliikkeestä oman akselinsa ympäri. Maa pyörii oman akselinsa ympäri 24 tunnissa. Pyörimisliikkeen suunnasta johtuen Aurinko nousee idästä ja laskee länteen.

Maa kiertää myös Auringon ympäri. Maan pyörimisakseli on hieman kallellaan tähän kiertorataan nähden. Kallistuskulma on noin 23 astetta. Pyörimisliikkeestä ja akselin kallistuskulmasta aiheutuvat vuodenajat. Silloin, kun pohjoinen pallonpuolisko on kohti Aurinkoa, on pohjoisella pallonpuoliskolla kesä. Kun pohjoinen pallonpuolisko on poispäin Auringosta, on pohjoisella pallonpuoliskolla talvi.

Kuun synnystä on monta teoriaa. Viimeisimmän mukaan Kuu sai alkunsa, kun suuri taivaankappale törmäsi Maahan. Kuu muodostui törmäyksen vaikutuksesta irronneesta aineksesta.

Kuu kiertää Maata keskimäärin 384 000 km etäisyydellä. Yksi kierros kestää noin 27 vuorokautta. Kuu pyörii oman akselinsa ympäri samalla nopeudella, minkä vuoksi Kuu näyttää Maahan aina saman puolensa. Tämä johtuu Kuun ja Maan välisestä vuorovaikutuksesta.

Kuun vaiheet johtuvat sen liikkeestä suhteessa Aurinkoon. Kuu nähdään siksi, että se heijastaa Auringon valoa. Kuun Maahan näkyvät osat muuttuvat sen mukaan, mitä osaa Aurinko siitä valaisee. Uusikuun aikana Maasta katsottuna Kuu on kokonaan pimeä. Täysikuun aikana Kuu nähdään kokonaan valaistuna. Puolikuun aikaan Kuun toinen puoli on valaistu. Kuun kierron aikana on kaksi puolenkuun aikaa. Ensimmäisenä nähdään Kuun oikea puoli valaistuna ja jälkimmäisenä vasen puoli. Näiden vaiheiden välissä Kuusta nähdään sirppi.

Kpl.10

Revontulet ovat seurausta aurinkotuulen hiukkasista, jotka törmäävät ilmakehän hiukkasiin. Hiukkaset ovat varauksellisia hiukkasia, joita Aurinko säteilee. Revontulia esiintyy yleisimmin napa-alueilla.

Kuunpimennys tapahtuu, kun Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla. Tällöin Maan varjo peittää Kuun ja estää melkein kokonaan valon pääsyn Kuun pinnalle. Ainoastaan punainen aallonpituus pääsee perille ja heijastuu Kuun pinnasta. Siksi Kuu on punaisen sävyinen pimennyksen aikana.

Auringonpimennys tapahtuu, kun Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla. Kuun varjo lankeaa Maan ylle ja peittää osan Maan pinnasta. Kuu saa aikaan sydän- ja puolivarjon Maan pinnalle. Sydänvarjon alueella auringonpimennys on täydellinen ja puolivarjon alueella osittainen.

Auringosta lähtee sähköisesti varautuneita hiukkasia, joita kutsutaan aurinkotuuleksi. Hiukkaset joutuvat ilmakehän vaikutuspiiriin ja kulkeutuvat Maan magneettikentän vaikutuksesta lähelle napa-alueita. Kun hiukkaset törmäilevät ilmakehässä happi- ja typpimolekyylien kanssa, hiukkasten liike-energia muuttuu näkyväksi valoksi

Revontulia esiintyy yleisimmin napojen lähellä olevilla leveysasteilla. Pohjoisella pallonpuoliskolla niiden nimitys on Aurora borealis, northern lights ja eteläisellä pallonpuoliskolla Aurora australis, southern lights. Revontulia nähdään normaalisti kapealla alueella. Se ulottuu noin 3000 km päähän napa-alueista. Kun Auringolla on aktiivisempi kausi, revontulia saattaa esiintyä laajemmallakin alueella.

Kuunpimennys syntyy, kun Maan varjo lankeaa Kuun ylle. Kuu ei kuitenkaan mene tilanteessa täysin näkymättömäksi vaan muuttuu punertavaksi. Punertavuus johtuu siitä, että punaisella värillä on pisin aallonpituus ja siten se taittuu vähiten ilmakehässä. Muut värit puolestaan taittuvat enemmän ja häviävät ilmakehässä valon siroamisen takia.

Auringonpimennys syntyy, kun Kuun varjo peittää osan Maan pinnasta. Edellytyksenä kummallekin tapahtumilla on, että Aurinko, Maa ja Kuu ovat samassa tasossa. Aurinko voi peittyä myös vain osittain eli puhutaan osittaisesta auringonpimennyksestä. Aurinko on laaja-alainen valonlähde. Näin ollen Kuusta aiheutuu kaksi erilaista varjoa: sydänvarjo ja puolivarjo. Pimennys on täydellinen sydänvarjon alueella ja osittainen puolivarjon alueella.

Kpl.11

Massaluku = protonien ja neutronien yhteismäärä atomiytimessä

Isotooppi = Saman alkuaineen eri massaisia atomeja kutsutaan toistensa isotoopeiksi. Saman alkuaineen atomeilla on sama protonien lukumäärä, mutta neutronien lukumäärä vaihtelee.

Radioisotooppi = itsestään hajoava isotooppi, jonka yhteydessä vapautuu radioaktiivista säteilyä.

Radioaktiivinen säteily = Alfasäteily, beetasäteily ja gammasäteily.

Alfasäteily = positiivisia heliumytimiä, ionisoivaa säteilyä, pysähtyy esim. paperiin

Beetasäteily = beetaplus- tai beetamiinus-säteilyä. Beetamiinussäteily on elektroneja ja beetaplussäteily positroneja. Beetasäteily on läpitunkevampaa kuin alfasäteily ja ionisoi voimakkaasti.

Gammasäteily = ionisoivaa lyhytaaltoista sähkömagneettista säteilyä, joka on peräisin atomiydinten viritystilojen purkautumisesta radioaktiivisessa hajoamisessa.

Fissio = ydinreaktio, jossa raskas isotooppiydin hajoaa kevyemmiksi isotoopeiksi.

Fuusio = ydinreaktio, jossa kevyet isotooppiytimet yhdistyvät suuremmiksi ytimiksi.
Atomin ydin muodostuu positiivisista protoneista ja varauksettomista neutroneista. Ytimen hiukkasia nimitetään yhteisesti nukleoneiksi. Sähköisesti tasapainossa olevalla atomilla ydintä kiertää yhtä monta elektronia kuin on ytimessä protoneja. Protonien lukumäärä on sama kuin atomin järjestysluku (Z). Elektronit ovat hyvin kevyitä verrattuna protonien ja neutronien massaan, joten atomin massan voidaan sanoa muodostuvan protonien ja neutronien yhteismassasta. Tätä neutronien (N) ja protonien (Z) yhteismäärää kutsutaankin atomin massaluvuksi. Lähes kaikilla alkuaineilla on useita eri isotooppeja, joista osa on pysyviä ja osa itsestään hajoavia. Lähes kaikessa syömässämme ravinnossa on hiiltä. Hiilellä on kuusi protonia ytimessään, mutta neutroneja hiiliatomeilla voi olla kuusi, seitsemän, kahdeksan tai jopa enemmän. Hiilipalassa olevat hiiliatomit ovat kahta hiilen isotooppia. 98,9% on 12-C isotooppia ja 1,1% 13-C isotooppia. Muita hiilen isotooppeja ei esiinny luonnossa, vaan niitä on saatu aikaan keinotekoisesti ydinreaktoreissa tai kiihdyttimissä. Ilmassa oleva hiilidioksidi ei sisällä ainoastaan isotooppeja 12-C ja 13-C, vaan myös hieman (2,4 %) 14-C isotooppia. Kaikkien kolmen isotoopin siirtyminen elimistöön johtuu siitä, että kasvit käyttävät hiilenlähteenään ilmakehän hiilidioksidia. Ne sitovat sen orgaanisiin yhdisteisiin ja sitä kautta ne päätyvät muihin eliöihin. Hengitysilman kautta tulevan hiilidioksidin määrä kokonaishiilestä on mitätön.

Kemiallinen reaktio ja ydinreaktio eroavat toistaan siten, että kemiallisessa reaktiossa atomit pysyvät samoina, kun ydinreaktioissa atomit muuttuvat toisiksi atomeiksi. Kemiallisessa reaktiossa voi syntyä uusia yhdisteitä tai lähtöaineiden atomit voivat vapautua alkuaineina.

Ydinreaktiossa alkuaineisotoopeista syntyy uusia alkuaineisotooppeja. Samalla syntyy radioaktiivista säteilyä. Ydinreaktiot voidaan jakaa kahteen päätyyppiin: fissioon ja fuusioon.

Ytimen itsestään tapahtuvaa eli spontaania hajoamista kutsutaan fissioksi ja ydinten yhteenliittymistä fuusioksi. Raskaan ytimen hajoamista kahdeksi keskiraskaaksi ytimeksi sanotaan fissioksi. Fission voi aiheuttaa esimerkiksi ytimeen absorboituva neutroni tai protoni.

Ydinvoimaloiden energiantuotto perustuu Uraani-235:n fissioon. Vapautuneella energialla keitetään vettä, joka pyörittää höyryturbiineja, jotka tuottavat sähköä.

Ydinfuusiossa toistensa kanssa vuorovaikuttavat kevyet ytimet yhtyvät. Fuusiossakin vapautuu energiaa. Esimerkiksi vedyn isotooppien deuteriumin ja tritiumin fuusiossa syntyy heliumia. Auringossa fuusiota tapahtuu koko ajan, mikä mahdollistaa elämän Maassa. Fuusioreaktoria on kehitetty pitkään saasteettomammaksi vaihtoehdoksi kuin fissioon perustuvia ydinreaktoreita, mutta laihoin tuloksin. Fuusioreaktorin polttoaineen saisi esimerkiksi merivedestä ja ns. ydinjätettä ei tulisi lainkaan.

Atomin ydin pysyy koossa ydinvoimien ansiosta. Voima, jota kutsutaan vahvaksi vuorovaikutukseksi, pitää ytimen samanmerkkisesti varautuneet protonit kiinni lähellä toisiaan huolimatta selvästi heikommasta sähköisestä hylkimisvoimasta. Ydintä koossa pitävät voimat eivät siis riipu sähkövarauksesta. Toisaalta jos ytimessä on runsaasti nukleoneja, eivät ydinvoimat pysty pitämään ydintä koossa. Tällöin ydin hajoaa itsestään ja muuttuu jonkin toisen alkuaineen ytimeksi.

Erilaisia atomiytimiä tunnetaan yli 3100, joista alle 300 on pysyviä eli stabiileja. Epästabiili atomiydin voi hajota itsestään eli spontaanisti, jolloin ytimestä poistuu alfahiukkasia, beetahiukkasia tai gammasäteilyä. Alfahiukkasista muodostuva alfasäteily ja beetahiukkasista muodostuva beetasäteily ovat hiukkassäteilyä. Gammasäteily on taas runsaasti energiaa sisältävää sähkömagneettista säteilyä. Ydinten hajotessa muodostunutta säteilyä kutsutaan yhteisesti radioaktiiviseksi säteilyksi.

Taustasäteily luonnosta tulevaa säteilyä. Se koostuu muun muassa maaperän radioaktiivisten aineiden säteilystä, kosmisesta taustasäteilystä ja kehon sisältämien radioaktiivisten aineiden säteilystä. Esimerkiksi kalium-40 isotooppia voi joutua sekä ruoan että hengitysilman mukana ihmisen elimistöön, jolloin se toimii sisäisenä säteilylähteenä. Suomalainen kallioperä sisältää runsaasti uraania, josta syntyy alfa- ja beetahajoamisten seurauksena radonkaasua. Radonkaasua voi olla pohjavesissä ja asuinrakennusten perustusten alla.

Vähäisessä määrin radioaktiivisen säteilyn kohteeksi voi joutua lääketieteellisissä tutkimuksissa. Lisäksi ydinvoimalaonnettomuuksien tai ydinkokeiden jälkiseurauksia voidaan havaita vuosienkin jälkeen.

Radioaktiivinen säteily on ionisoivaa, kuten röntgensäteilykin. Ionisoiva säteily irrottaa atomista elektroneja, jolloin atomista tulee ioni. Ionisoiva säteily voi hajottaa kudoksessa olevia vesimolekyylejä vetyioneiksi (H+). Säteilyn seurauksena syntyneet, herkästi reagoivat molekyylit voivat esimerkiksi vaurioittaa dna:ta. Vaurioitumisen seurauksena voi käynnistyä mutaatio, joka voi johtaa syöpään. Toisaalta mutaatiot mahdollistavat ihmisen ja kaikkien eliölajien kehityksen. Niiden seurauksena syntyy myös hyödyllisiä ominaisuuksia, jotka yleistyvät sopivissa olosuhteissa

Ydinvoimaloista on sanottu, että ne ovat modernein tapa keittää vettä. Ydinreaktiossa radioaktiivisen polttoaineen hajotessa vapautuu runsaasti energiaa. Suhteellisen pienellä massalla ydinpolttoainetta saadaan vapautumaan paljon energiaa, joka voidaan höyryturbiinin ansiosta muuttaa sähköksi.

Itse prosessi on varsin puhdas tapa tuottaa energiaa, jäljelle jää ydinjätettä, jonka käsittely on ongelmallista. Jätettä säilötään kallioperään, mikä lyhyellä aikavälillä on turvallista, mutta pidemmällä aikavälillä voi kuitenkin ilmetä ongelmia, jos ydinjätettä ei ole säilötty riittävän turvallisesti. Ydinjäte täytyy siis sijoittaa alueelle, jotka eivät ole herkkiä maanjäristyksille ja muille kallioperän muutoksille. Näin taataan se, että tilanne on satojentuhansien vuosien ajan sama. Tällöin ydinjäte on hajonnut lähes vaarattomaksi.

Lääketieteellisiin tutkimuksiin on jo vuosikymmeniä käytetty radioaktiivisia seuranta-aineita. Hetkellisesti tutkittava henkilö voi saada suurehkon annoksen säteilyä, mutta leikkaamatta potilasta voidaan nähdä radioaktiivisen aineen eteneminen ihmisen kehossa ihmisen päältä. Erilaisten verenkiertohäiriöiden tai tukosten paikallistaminen on mahdollista.

Sädehoitoa on käytetty syöpähoitoihin tuhoamaan syöpäsoluja tiettyjen syöpäkasvainten hoidossa. Ongelmana on ollut se, että samalla voi tuhoutua myös tervettä kudosta ja esimerkiksi aivokasvainten hoidosta voi seurata esimerkiksi näkökentän kaventumista tai muita toiminnallisia häiriöitä loppuiäksi. Hieman pienempänä seurauksena voi olla hiusten lähtö ainakin tilapäisesti, mutta joskus myös pysyvästi.

Rakennusten putkistojen tukosten selvittämiseen on käytetty myös radioaktiivisia seuranta-aineita. Tutkimus voidaan tehdä maan päältä ilman, että putket täytyy kaivaa esiin. Kun tukos paljastuu, avataan vain tarvittava kohta korjaustöitä varten.

Paperiteollisuudessa käytetään radioaktiivisia aineita paperin paksuuden säätelyyn. Paperista mitatun säteilymäärän perusteella voidaan määrittää tuotetun paperin paksuus. Samaa menetelmää käytetään muussakin teollisuudessa.

Fossiilien iän määrityksessä voidaan käyttää niin sanottua radiohiiliajoitusta. Elävään organismiin siirtyy elämisen aikana tasaisesti eri hiilen isotooppeja, myös radioisotooppia hiili-14. Kun organismi kuolee, uutta radio-isotooppia ei lisäänny ja aiemmin kertynyt hiili-14 isotooppien lukumäärä vähenee puoleen n 5730 vuodessa. Jos radioisotoopin määrä on vähentynyt esimerkiksi neljäsosaan elävän organismin määrästä, pystytään päättelemään, että fossiili on n. 11400 vuotta vanha.


Radioisotooppeja käytetään myös palovaroittimissa. Palovaroittimen ilmaisinkammiossa Amerikium-241 isotoopin aiheuttama alfasäteily tekee pienen ilmaraon sähköä johtavaksi. Valmistaja virittää laitteen normaalitilassa siten, että hälytystä ei tule. Kun ilmaisinkammioon tulee savukaasuja tai savun sisältämiä hiukkasia, ne häiritsevät kammiossa kulkevaa pientä sähkövirtaa. Tällöin laitteen elektroniikka havaitsee muutoksen ja kytkee hälytysäänen päälle.

Radioaktiivisen säteilyn uhkat


Terrorismin uhka

Ydinpolttoaineesta voidaan valmistaa ydinaseita. Jos ydinpolttoainetta pääsee vääriin käsiin, voivat esimerkiksi terroristijärjestöt yrittää valmistaa siitä aseita. Tällöin seuraukset olisivat vakavat.

Ydinvoimalaonnettomuudet

Huolimaton valvonta, luonnonkatastrofit tai korjaustöiden laiminlyönti ovat aiheuttaneet joitakin vakavia ydinonnettomuuksia. Viimeisin vakava ydinreaktorionnettomuus tapahtui Japanissa tsunamin seurauksena vuonna 2011.

Syöpäriski

Jos säteilyannos ylittää tietyn rajan, voi ionisoiva säteily aiheuttaa erilaisia syöpäsairauksia. Tähän voi vaikuttaa asuinpaikka tai työ, jossa altistuu runsaalle säteilylle, esimerkiksi röntgenhoitaja tai röntgenlääkäri.

Maaperän radonkaasu

Ihmiset saavat ionisoivaa säteilyä avaruudesta(kosminen säteily), maaperästä, oman elimistönsä radioaktiivisista aineista ja hengittämästään ilmasta. Ihmisen vanhenemista pidetään osittain ionisoivan taustasäteilyn aiheuttamana. Maaperän uraani hajoaa ensin radiumiksi ja sen jälkeen radium hajoaa radoniksi. Radon on hajuton ja näkymätön kaasu, joka voi osittain kulkeutua maasta huoneilmaan betoniharkkojen läpi, putkien ja sähköjohtojen läpivientiaukoista, korvausilman mukana sekä veden mukana. Radon hajoaa alfahajoamisen kautta poloniumiksi, joka edelleen hajoaa lyijyksi ja vismutiksi. Lyijy ja vismutti voivat hajotessaan lähettää beeta- ja gammasäteilyä, joka puolestaan voi aiheuttaa keuhkosyöpää.

Radioaktiiviselta säteilyltä suojautuminen

Alfahiukkaset eli He-ytimet ovat kooltaan suurimpia, joten niiden kantamakin on lyhyin. Alfahiukkaset pysähtyvät jo paperiin, eivätkä läpäise siis esimerkiksi ihoa. Jos alfahiukkasia joutuu elimistöön esimerkiksi suun tai hengitysteiden kautta, ne saavat tuhoa aikaiseksi voimakkaan ionisaatiokykynsä vuoksi.

Beetahiukkaset eli elektronit tai positronit ovat alfahiukkasiin nähden suuruusluokaltaan niin pieniä, että niiden pysäyttämiseen tarvitaan noin millimetrin paksuinen alumiinilevy.

Gammasäteilyn sähkömagneettinen aalto vaatii suojaksi paksun betoniseinän.

Tutustu säteilyn vaimenemiseen interaktiivisen työkalun avulla.

Jos radioaktiivinen laskeuma uhkaa asuinaluetta, ensimmäiseksi pitää mennä sisätiloihin ja sulkea ovet, ikkunat ja ilmanvaihto. Myös väestönsuojaa voidaan hyödyntää, jos sellainen on saatavilla. Tarvittaessa väestöä varoitetaan ja suojautumisohjeet annetaan yleisellä hälytysmerkillä. Viranomaisten tiedotteita seurataan radion ja television avulla. Nykyään myös internetistä voi saada toimintaohjeita nopeasti. Tiedotteissa annettuja ohjeita on noudatettava tarkasti. Ydinvoimalaonnettomuuksissa vapautuu ilmakehään jodin radioaktiivisia isotooppeja, jotka kulkeutuvat kilpirauhaseen. Joditabletin avulla kilpirauhasen jodivarastot voidaan täyttää ja radioaktiivinen jodi ei pääse varastoitumaan elimistöön. Näin ehkäistään kilpirauhassyövän syntymistä. Toinen radioisotooppi, cesium, voi elimistöön päästessään korvata luuston kalsiumia. Tämän vuoksi on esimerkiksi vältettävä saastuneelta alueelta peräisin olevan maidon nauttimista.


Avainsanat

Massaluku = protonien ja neutronien yhteismäärä atomiytimessä

Isotooppi = Saman alkuaineen eri massaisia atomeja kutsutaan toistensa isotoopeiksi. Saman alkuaineen atomeilla on sama protonien lukumäärä, mutta neutronien lukumäärä vaihtelee.

Radioisotooppi = itsestään hajoava isotooppi, jonka yhteydessä vapautuu radioaktiivista säteilyä.

Radioaktiivinen säteily = Alfasäteily, beetasäteily ja gammasäteily.

Alfasäteily = positiivisia heliumytimiä, ionisoivaa säteilyä, pysähtyy esim. paperiin

Beetasäteily = beetaplus- tai beetamiinus-säteilyä. Beetamiinussäteily on elektroneja ja beetaplussäteily positroneja. Beetasäteily on läpitunkevampaa kuin alfasäteily ja ionisoi voimakkaasti.

Gammasäteily = ionisoivaa lyhytaaltoista sähkömagneettista säteilyä, joka on peräisin atomiydinten viritystilojen purkautumisesta radioaktiivisessa hajoamisessa.

Fissio = ydinreaktio, jossa raskas isotooppiydin hajoaa kevyemmiksi isotoopeiksi.

Fuusio = ydinreaktio, jossa kevyet isotooppiytimet yhdistyvät suuremmiksi ytimiksi.

Saturnus

Saturnus on toiseksi suurin planeetta
saturnuksen suurin kuu on titan
saturnuksen kallistumisprosentti on 27%
saturnus kiertää oman akselinsa 11 tunnissa
saturnuksella on seitsämän rengansta
saturnuksella on ainakin 33 kuuta