7. Katolinen kirkko

Katolinen usko

Uskotaan isään, poikaan ja pyhään henkeen,
Ylimpänä ohjeena ja pyhänä kirjana on Raamattu.

Katolisessa kirkossa on 7 pyhää toimitusta eli sakramenttia.
1. Kaste:
Kasteessa tullaan kristityksi. Katolisessa kirkossa on käytössä lapsikaste.
2. Konfirmaatio eli kasteen vahvistus
Konfirmaation suorittaa piispa ja konfirmoitavat tunnustavat uskonsa seurakunnan edessä ja he saavat siunauksen.
3. Pappisvihkimys
Papiksi voidaan vihkiä naimattomuuslupauksen tehnyt mies.
4. Avioliitto
Katolisen kirkon mukaan koko avioliitto on sakramentti, ei ainoastaan avioliittoon vihkiminen. Lupauksen tekevät aviopuolisot keskenään toisilleen ja sen lupauksen siunaa pappi. Katolinen avioliitto solmitaan aina katolisessa kirkossa. Katolisen kirkon käsityksen mukaan avioliitto on purkamaton. Kerran eronnutta ihmistä ei vihitään uuteen avioliittoon katolisessa kirkossa.
5. Eukaristi eli ehtoollinen
Katolisen kirkon mukaan ehtoollinen yhdistää ihmiset Kristuksen seuraajiksi ja hänen seurakunnalleen. Ehtoollisella nautitaan pyhitetty viini ja ehtoollisleipä.
6. Parannuksen sakramentti eli rippi
Ripissä katolinen tunnustaa syntinsä papille ja pappi antaa hänelle synnit anteeksi. Katolisen tulee tunnustaa syntinsä ja ottaa vastaan synninpäästön ainakin kerran vuodessa ja aina, kun hän tietää tehneensä syntiä. Kirkossa tippiä varten on kaapeilta näyttäviä komeroita, joissa on toinen ovi ripsiin tulevalle ja toinen papille. Ripittäytyminen tapahtuu näköesteenä takaa yksityisyyden suojaamiseksi.


7. Sairaiden voitelu
Tässä sakramentissa pappi rukoilee sairaan puolesta ja tekee oliiviöljyllä ristinmerkin sairaan otsaan. Sairaiden voittelusta kirkko jättää sairaan jäsenensä Jumalan haltuun. Tämä sakramentti voidaan toimittaa kun katolinen on joutumassa sairauden tai vanhuuden vuoksi kuolemanvaaraa , nykyään myös esim. ennen suurta leikkausta. Kyse ei ole viimeisestä voitelusta.

Katolinen kirkko, päämiehenä paavi

Paavius
on ainoa nykyaikainen instituutio, jonka katkeamaton historia ulottuu vanhaan Rooman valtakuntaan.

Ajatellaan, että Jeesus on antanut Pietarille taivasten valtakunnan avaimet ja antanut hänelle täten vallan antaa tai olla antamatta synnit anteeksi. Katolinen kirkko opettaa, että Pietari oli Rooman ensimmäinen piispa, ja Jeesuksen antama valta periytyi häntä seuranneille piispoilla. Paavi-nimi otettiin käyttöön myöhemmin. Se tulee latinankielinen isää tarkoittavasta papa- sanasta. Pietarin nimi mainitaan ensimmäisenä paavien luettelossa. Tämä lista löytyy Vatikaanin Pietarinkirkon seinältä kuten myös esim. Wikipediasta
P
aavin valta perustuu Jeesuksen sanoihin Pietarille:"Sinä olet Pietari, ja tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni. Siellä eivät tuonelan portit voita. Minä olen antava sinulle taivasten valtakunnan avaimet. Minkä sinä sidot maan päällä, se on sidottu taivaissa, ja minkä sinä vapautat maan päällä, on vapautat myös taivaissa."

KUVA: Pietro Prunginon fresko Sikstuksen kappelissa Vatikaanissa.

Pääpaikkana Vatikaani ja Pietarinkirkko

Vatikaani Roomassa on katolisen kirkon pääpaikka.


Kuvassa Vatikaani on rajattu viivalla muusta Roomasta. Todellisuudessa Vatikaania kiertää muusta kaupungista erottava muuri. Kuvassa katolisen kirkon keskuksena toimiva Pietarinkirkko on merkity italialaiselle nimellään Palazzo Apostolico. Ihan vieressä sijaitsee myös tunnettu Sikstuksen kappeli (Cappella Sistina), jonka katossa on Michelangelon maalaama kuuluisa fresko Aatamin luominen.

.
Samassa kappelissa toimitetaan myös paavin vaali edellisen paavin kuoltua (nykyään myös) erottua.

Vatikaanin keskuksena toimii siis Pietarinkirkko, joka perimätiedon mukaan rakennettu Pietarin haudan päälle. Sen parvekkeelta paavi lukee Suomenkin televisiossa nähtävät Uuden vuoden ja pääsiäisen tervehdykset useilla maailman kielillä.


Kuva Pietarinkirkon tornista kohti keskusaukiota.


Kuva Pietarinkirkon etusivu keskusaukiolta kuvattuna.