Vecka 9
Maracas 🎶
Den här veckan blev kulturstunderna extra roliga med egengjorda maracasen, till sången om Tuppen Ture! 🐓
Vi tränade på finmotoriken och gjorde rytminstrument av träskedar och återbrukade plastburkar från chokladägg.
Handarbetet främjade både barnens motorik, fantasi och musikalitet.
Vi har:
-Ritat och färglagt, hållit korrekt i färgpenna.
-Klippt små ägg i papper.
-Lossat, hållit i handen och klistrat små pappersägg.
-Öppnat och stängt små plastburkar.
-Öst ris med ett kryddmått.
-Monterat ihop ett handtag med tejp.
-Tränat sånger som passar till de här instrumenten.
Inomhusgymnastik 29.2
Idag hade vi inomhusgymnastik i Rävlyan. Det blev en hinderbana med tunnlar att krypa igenom, en slingrig orm att balansera på och plötsligt förvandlades golvet till lava. Rävarna fick också öva på att hoppa hopprep, pricka rätt med ärtpåsar och klättra. Dagen fick många tummar upp och rävarna önskade flera gymppa dagar med olika banor och stationer! 🤸♂️🎾👟
Efter gymnastiken funderade vi på vad annat än träning behöver kroppen för att må bra? Barnen kom fram till sömn och vila, mat, duscha och att få umgås med vänner & familj ❤️
Skala potatis 🥔🍴
På Cygnaeus förskola har vi fr.o.m. den här veckan börjat få oskalade potatisar på tallriken vid lunch. Mycket uppskattat! Det betyder ju att vi nu får träna öga-hand-koordination och finmotoriken när vi skalar potatisar. Pytsen med potatis på serveringskärran tömdes i snabb takt på tisdagen. Några barn reagerade på att potatisen hade en annan smak än när den serveras färdig skalad.
- Godare! tyckte de.
-Har du fått skala potatis själv där hemma?
Veckans bokstav K
Samhällspromenad i Åbo centrum 🚶🚶
Genom att observera omgivningen utvecklas en förståelse för hur samhället fungerar och hur olika delar samverkar. Barnen gick parvis i led, hållande varandras händer. Med nyfikna ögon betraktade och lärde de sig idag om olika platser och dess funktioner i samhället, såsom polishuset och brandstationen.
Barnen betraktade väggklotter och graffiti på olika offentliga ytor och vi diskuterade vad det är som skiljer konst ifrån det som är olagligt o räknas som skadegörelse.
Vid Aura å stannade vi till en stund och funderade på hur man ska vara säker när man leker eller går ute på isen. Att det är viktigt att känna till isens tjocklek, ha med sig rätt utrustning ex. ispikar och undvika att gå ensam på isen. Det handlar om att känna till regler och vara försiktig så att man inte hamnar i farliga situationer.
Efter en lektion fylld av upptäckter och gemenskap återvände Rävarna glada över all ny kunskap tillbaka till förskolan.