Kuvaus

Kirjoitelma

Kuvaus (kirjoitelma)

Kirjoitelman lähtökohtana on kuva. Valitse jokin vaihtoehtoina olevista kuvista (ks. kuva alla). Kuvassa oleva paikka toimii kirjoitelmasi miljöönä.

Laadi kirjoitelma, jossa hyödynnät kuvauksen keinoja. Kuvaile kirjoitelmassasi sekä miljöötä että henkilö(i)tä (ulkonäkö, persoona, luonne). Anna kirjoitelmallesi lopuksi tekstisi sisältöön sopiva ja kiinnostusta herättävä otsikko.

Kirjoitelman suositeltava pituus on vähintään 1,5 arkkia. Kirjoitelma kirjoitetaan valmiille pohjalle. Valmiin pohjan löydät tiedostosta, joka on tällä samalla sivulla. Täydennä pohjaan pyydetyt tiedot oikeisiin kohtiin.

Arvioinnissa kiinnitetään huomiota seuraaviin asioihin:

  • eri aistien hyödyntäminen kuvauksessa
  • kielen keinot (sanasto, vertaukset, metaforat)
  • kuvauksen luonteva käyttö tekstissä
  • sisältö (tekstin omaperäisyys/kiinnostavuus ja laajuus)
  • rakenne
  • oikeinkirjoitus

Muista jaksottaa tekstisi kappaleisiin. Jos jaksottelu puuttuu, se vaikuttaa arvosanaan alentavasti.

Lue tekstisi läpi huolella ennen kuin palautat sen. Tallenna työsi lopuksi omalle Pedanet-sivullesi portfoliokansioon sekä palauta se palautuskansioon (sivun lopussa).

Kuvaus

Tehtäviä

1) Lue alla oleva henkilökuvaus. Etsi siitä 

a) näköaistin havainto
b) kuuloaistin havainto
c) (hajuaistin havainto)

Opettajamme Eine Siirilä ei pitänyt Almasta eikä oikeastaan minustakaan. Almaa hän piti tärähtäneenä ja minua pelottavana. Siirilä on 55-vuotias ja lopen kyllästynyt opettamiseen. Hänellä on lyhyt musta tukka, jossa on harmaita raitoja. Hän pitää usein kultalangoilla koristeltua huivia kaulassaan ja hänestä lähtee (voimakas) parfyymin haju. Opettaja toistaa aina samat maneerit päivästä toiseen: huokaisee raskaasti astuessaan luokkaan, napsauttaa suutaan jonkun vastatessa väärin ja taputtaa kaksi kertaa pulleita käsiään halutessaan, että oppilaat hiljenevät. Kun Eine Siirilä suuttuu, hänen katseensa muuttuu niin jäätäväksi, että hänen hengityksensä huurustuu. (Tomi Kontio: Viidakon kutsu. 2009.)


2) Kirjoita sävyltään myönteinen kuvaus mielenkiintoisesta henkilöstä (esim. lempijulkkiksestasi tai ystävästäsi). Jos on mahdollista, tarkastele henkilöä todellisuudessa tai videolta.

- Esittele kuvailun kohde ja kerro, miksi hän on sinusta mielenkiintoinen.
- Kuvaile henkilön ulkonäköä, ääntä, liikkumista ja pukeutumista.
- Kerro henkilön ajatuksista, luonteesta ja persoonallisuudesta.

Aaron Nykänen

Aaronilla on todella medias-seksikäs ääni joka saa ihmisen tuntemaan itsensä vrauhoittuneeksi. Hänen kasvonpiirteensä ovat todealla komeat. Aaronin silmät ovat kuin auringonpaiste, joka lämmittää henkisesti. Korvat ovat kuin apinalla eli isot ja pyöreät, mutta niillä kuulee tarkasti. Nenä on pieni, suippo ja terävä. Aaron pukeutuu perusväreihin. Hupparit ovat Aaronilla yleensä päällä. Ne ovat mustia kuin tyhjyys hyvällä tavalla. Vihreitä kuin ruoho jossa kesällä voi loikoilla. Valkoisia kuin lumi, jota on paljon Suomessa. Sininen niinkui vesi, jossa voi uida kesäisin. Housut ovat hienon väriset niin kuin sateenkaari. Kengät ovat hienot ja tyylikkäät. Ne saavat katsojan silmät ällistymään ja himoitsemaan niitä. 

Aaronin ajatukset ovat lempeitä ja iloisia. Jos pääsisit Aaronin ajatuksiin sisälle päiväksi, niin hymyilisit koko loppuelämäsiajan. Aaronin luonne on rauhallinen kuin tuuli joka humisee korvissa. Herkkä kuin pintajännite. Kunnioittava kuin sotilaat ovat kapteenilleen. Persoonallisuudeltaan Aaron on huomaavainen, niinkuin isovanhemmat ovat lapsenlapsilleen heidän kotonaan. Siellä on aina rauhaisa ja mukava tunnelma. 

3) Lue alla oleva paikan kuvaus. Etsi siitä

a) näköaistin havainto
b) kuuloaistin havainto
c) (vertaus)

Salaman välähtäessä maisema jähmettyi hetkeksi kuin jyrkkärajaiseksi grafiikantyöksi. Jyrähdys, joka seurasi miltei heti välähdyksen jälkeen, kaikui graniittisissa kalliorystyissä kuin (tykinlaukaus) ja vyöryi vaarojen rinteille kuin (raivotautinen eläin). Mutta välillä jyrähdys tuli varovasti, se mursi taivaankantta kuin (suunnatonta munaa) ja vihdoin vapaaksi päästyään se ärjyi kumeasti kuin (karhu) (Tomi Kontio: Viidakon kutsu. 2009.)


4) Valitse jokin paikka, jota ryhdyt kuvaamaan (esim. timanttikaivos, aarresaari, jättiläisen linna, vankityrmä, sademetsä, rinnakkainen todellisuus, vieras planeetta jne.). Kirjoita paikasta kuvaus.

Pyri kuvailemaan paikka niin, että lukija pystyy kuvittelemaan sen mielessään. Voit käyttää seuraavia kysymyksiä apunasi:

  • Mitä paikassa näkyy?
  • Mitä värejä siellä on?
  • Miltä siellä tuoksuu?
  • Mitä ääniä kuuluu?
  • Miltä paikka tuntuu iholla tai jalkojen alla, kun liikut siellä?

Pyri käyttämään kuvauksessasi eri aisteja. Jos mahdollistka, käytä myös vertauksia ja/tai metaforia. Kiinnitä myös huomiota sanavalintoihin (substantiivit, adjektiivit, verbit).

Sademetsä

Sademetsässä on kosteaa ja paljon vihreitä kasveja. Eläimet ovat värikkäitä kuin sateenkaari, silmäsi hulmaantuvat värikkäästä metsästä. Värit ovat kirkkaita kuin aurinko ja tummia kuin pimeys. Sademetsässä tuoksuu raikkaalta ja vapaalta. Kostea ilma tuntuu kuin pystyisit elämään veden alla. Linnut lauvat kauniisti ja se rauhoittaa. Aallot iskevät rantaan kuin Aaron naisia. Eläimet pitävät kovia ääniä, jotka kuulostavat oudoilta. Jalkasi tuntuvat kevyiltä kuin höyhen. Askeleet ovat kevyet kuin pilvissä leijailisi.



5)
 Valitse tapahtumapaikka (esim. jäähalli, leikkikenttä, niitty, uimaranta, vankila, paratiisisaari tms.) ja kirjoita lyhyt novelli. Käytä apunasi seuraavaa rakennetta:

1. ympäristön kuvaus
2. joku tekee jotakin
3. repliikki (= vuorosana)
4. repliikki
5. yllättävä käänne
6. joku tekee jotakin
7. ympäristön kuvaus

Kuoleman jäävuoro. 

Jäällä oli kylmää ja hyytävää. Jääkoneen ääni kaikui korvissa. Jorma tuli vierelleni ja sanoi "Sä oot ihan huono pelaamaan lätkää" Olin hämilläni kun Jorma oli jäällä, vaikka kone oli ajamassa vielä. Vastasin "No sitten olen, mitä se sua haittaa?" Jorma kysyi minua jäälle mutta en suostunut koska kone oli vielä jäällä. Jorma kääntyi ja NAPS, jääkone ajoi jorman päälle. Kaikki hätkähtivät säikähtyneesti. Oli hiljaista kuin hautajaisissa. Hetken kuluttua nainen huusi ja kaikki alkoivat menemään paniikkiin. Verta oli jäällä todella paljon. Kaikki olivat pelästyneitä ja hermostuneita. Jääkoneen kuski itki ja samalla oli Jorman luona pitämässä häntä hengissä.


6) Kirjoita ympäristön kuvaus. 

a) Valitse alla olevista laatikoista paikka ja tunnelma mutta älä nimeä niitä kirjoituksessasi. Käytä kuvauksessasi ainakin kolmea eri aistia. 
b) Lukekaa tekstinne pienessä ryhmässä ääneen. Muut ryhmäläiset päättelevät, mistä paikasta ja tunnelmasta on kyse. 


Junat ajoivat ohi ja käytävällä oli tupakan hajua ja vastapaistuneen leivän tuoksua. Minun sydämmeni hakkasi tyhatta ja sataa. Ambulanssi kiirehti paikalle, kuulin kovat sireenit ulkona ja näin sinipunaiset valot ikkuinoista. Veren maku tuntui suussani, vaikka olin kaukana tapahtumapaikasta. Tuntei että seinät kaatuisivat syliini.

Näyttökuva (638).png