Euroopan Unioni
Jäsenvaltioita nykyään ovat Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro. Iso-Britannia erosi EU:sta 31.1.2020.
Historiaa
Britannian sen aikainen pääministeri Winston Churchill esitti toisen maailmansodan jälkeen vuoden 1946 syksyllä Zurichissä idean sotien ehkäisemisestä. Aloite johti Euroopan neuvoston luomiseen vuonna 1949. Läntiseen Eurooppaan oli määrä luoda uudet yhteiseen etuun pohjautuvat rakenteet, joilla taattaisiin oikeusvaltion periaatteiden noudattaminen ja eri maiden tasavertaisuus. Euroopassa haluttiin välttää uusi suursota ja Saksan ja Ranskan välistä jännitystä pyrittiin poistamaan asettamalla maiden rajaseudun alueen hiilivarat kansainvälisen viranomaisen valvontaan. Vuonna 1967 tuli voimaan sopimus, jolla Euroopan yhteisölle perustettiin yhteinen neuvosto ja komissio. Euroopan poliittinen tilanne muuttui voimakkaasti Berliinin muurin murtuessa vuonna 1989. Samaan aikaan jäsenvaltiot neuvottelivat uudesta sopimuksesta, jossa luotaisiin Euroopan unioni "EU". Euroopan yhteisö muutti nimensä EU:ksi vuonna 1992 Maastrichtin sopimuksen myötä.
Hieman perustietoa EU:sta
Euroopan unioni pyrkii edistämään rauhaa, arvoja ja esimerkiksi kansalaisten hyvinvointia. Tarjota asukkaille vapauden, turvallisuuden ja oikeuden.
Tavoitteena on myös toteuttaa kehitystä, kuten tasapainoinen talouskasvu ja hintavakaus, täystyöllisyys. Edistää tieteellistä, teknistä, taloudellistä ja sosiaalista kehitystä. EU:ssa valuuttana käytetään euroa. EU:n toimielimiä ovat Euroopan parlamentti, jäsenmaiden valtion- ja hallitusten Eurooppaneuvosto, jäsenvaltioiden hallituksia edustava neuvosto sekä Euroopan komissio, joka tekee ehdotuksia uudeksi EU:n lainsäädännöksi.
EU:n toimivaltuudet
Euroopan unioni pystyy päättämään asioista vain niillä politiikan osa-alueilla, joilla se on toimivaltainen.
Aloja, joiden osalta toimivaltuudet on siirretty kokonaan tai melkein kokonaan EU:lle on esimerkiksi ulkomaankauppa, kilpailu, maatalous ja -kalastuspolitiikka. Alat, joissa EU:lla on vahva rooli ovat esimerkiksi ympäristö- ja aluepolitiikka ja tutkimus.
Kauppa
Euroopan unioni on maailman suurin kauppaliittoutuma ja teollisuustuotteiden ja palvelujen viejä, sekä yli sadan maan suurin tuontimarkkina-alue. Jäsenvaltioiden välinen kauppa oli yksi tavoitteista EU:ta perustettaessa.
Euroopan Unionin korkeimmat johtajat
Ursula von der Leyen, Euroopan komission puheenjohtaja
Charles Michel, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja
David Sassoli, Euroopan parlamentin puhemies

Josep Borrell, unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja
Christine Lagarde, Euroopan keskuspankin pääjohtaja
EU:hun liittyminen
Euroopan Unioniin voi liittyä vaikka kaikki Euroopan maat, jos he hyväksyvät jäsenvaltioille asetetut poliittiset ja taloudelliset ehdot.
EU Suomessa
Suurin osa vastuusta EU-asioista on toimivaltaisilla ministereillä. EU-asioiden yhteensovitusjärjestelmän tarkoituksena on varmistaa, että Suomella on sovitettu yleisiä EU-poliittisia linjauksia vastaava kanta kaikkiin EU:ssa vireillä oleviin asioihin niiden käsittelyssä. Hallituksessa on EU-ministerikunta, joka kokoontuu yleensä perjantaisin käsittelemään merkittäviä ja ajankohtaisia EU-asioita.
Lähteet: Wikipedia, europa ja eurooppatiedotus.