Blogit
Yleistä

Blogeja voidaan hyödyntää oppilaitoksissa monin tavoin. Blogit soveltuvat hyvin opetuskäytön välineiksi, ja niiden käytöllä voidaan vastata varsin monenlaisiin oppimistavoitteisiin. Blogien kautta on mahdollista jakaa tietoa, kokemuksia ja materiaalia, toisaalta ne myös mahdollistavat keskustelun ja ajatusten vaihdon ja toimivat siten erinomaisina välineinä opitun syventämisessä. Blogit myös auttavat kehittämään ajattelua, koska ne vaativat perusteltujen mielipiteiden ja näkemysten esittämistä. Blogien kautta löytyy helposti tukea etäopiskeluun.
Blogeja pystyy hyödyntämään opetuksessa moneen tarkoitukseen. Alla on joitakin esimerkkejä.
Tiedon, kokemuksien ja materiaalin jakaminen
- Blogiin voi koota kurssiin liittyviä verkkolähteitä ja jakaa niitä opiskelijoille.
- Blogia voi käyttää kurssitiedotuksen alustana, josta opiskelijat voivat tilata syötteet helposti ja kommentoida tarvittaessa tiedotteita.
- Blogialustat tarjoavat helpon vaihtoehdon julkaista kursseihin liittyvät ajankohtaiset asiat, tehtävänannot ja tiedot taustakirjallisuudesta (vrt. perinteiset verkko-opiskelualustat kuten Moodle, Blackboard jne.).
- Alakoulussa blogi voi korvata reissuvihon ja se voi toimia paikkana, josta lapset ja vanhemmat voivat käydä tarkistamassa läksyt, koepäivät ja -alueet, aikataulumuutokset, liikuntatuntien ohjelman ja tarvittavat välineet sekä muut ajankohtaiset asiat.
- Blogi voi madaltaa koulun ja kodin välistä rajaa ja tuoda luokan arjen vanhempien ulottuville.
Keskustelun ja mielipiteiden vaihdon mahdollistaminen
- Muiden blogitekstejä kommentoimalla voi harjoitella argumentointia.
- Blogin käyttö voi tukea kriittisen ajattelun kehittymistä.
- Blogin kommentointiominaisuuden avulla voi toteuttaa keskustelun opintojaksolla käsitellyistä teemoista ja kerätä palautetta.
- Blogi soveltuu yhteisön toiminnan tukemiseen, esim. ryhmäblogina, johon kootaan tietoa tapahtumista ja toteutuneista asioista (yhteisö voi myös muodostua tietyn blogin ympärille).
- Blogissa myös hiljaisemmat oppilaat pääsevät ääneen ja usein jopa loistavat. Oppilaista löytyy aivan uusia piirteitä.
- Esimerkiksi yläkoulussa ja lukiossa voi teettää oppilailla teema-blogeja johonkin jaksoon. Jokainen voi julkaista blogiin jonkun kirjoitelman aiheesta. Näin työn arviointiin voivat osallistua opettajan lisäksi muut oppilaat.
Ajattelun kehittäminen
- Blogia voi käyttää omien ajatusten ja oman oppimisen reflektointiin (esim. oppimispäiväkirja/oppimisblogi).
- Blogi soveltuu portfoliotyöskentelyyn ja dokumentointiin: blogin kirjoittaminen voi olla esimerkiksi osa kurssin suorittamista, jolloin blogimerkinnät voivat käsitellä kurssikirjallisuutta tai muita opiskeluun liittyvää aihetta.
- Blogia voi käyttää omana muistiinpanoalustana (esim. oppijablogi).
Etäopiskelun tukeminen
- Blogia hyödynnettäessä etäopiskelija ei jää niin yksin, koska blogin avulla voi saada ohjausta, vinkkejä ja opetusta esimerkiksi videonauhotteista ja muista materiaaleista, kuten oppitunnilla otetuista kuvista.
Lukemaan ja kirjoittamaan opettelu
- Blogia voidaan hyödyntää esiopetuksessa esimerkiksi yksittäisten sanojen kirjoittamisen opettelussa. Pienikin oppilas pystyy esimerkiksi ottamaan valokuvan ja liittämään sen blogiin lyhyen kuvatekstin kera.