Mitä on sota ja sotien taustatekijät?

1. a) Eskaloituminen: laajeneminen hallitsemattomasti kohti sotilaallisia voimia.

b) Geopolitiikka: tarkoitetaan jonkin alueen maantieteellisen sijainnin merkitystä kansainvälisessä politiikassa. Se on politiikan tutkimuksen sekä poliittisen maantieteen tutkimussuunta. Tarkastelee etenkin maantieteen vaikutusta politiikkaan. Geopolitiikka voidaan määritellä joko poliittisen maantieteen ala-alueeksi, kansainvälisen polittisen realismin keskeiseksi osaksi tai historialliseksi maailmanpolitiikan rakenteeksi

c) Hegemonia: Alunperin sillä tarkoitettiin poliittista hallitsemista tai ylivaltaa etenkin valtioiden välisissä suhteissa. Myöhemmin sillä tarkoitettiin Antonio Gramscin määrittelemänä hallitsevien yhteiskuntaryhmien kulttuurista ylivoimaa. Laajemmin hegemonia tarkoittaa monimutkaista kokonaisuutta, joka yhdistää toisiinsa poliittiset, sosiaaliset ja kulttuuriset voimat, tai ne aktiiviset sosiaaliset ja kulttuuriset voimat, jotka ovat kokonaisuuden kannalta välttämättömiä.

d) Voimapolitiikka: on kansainvälisiin suhteisiin vaikuttamista sotilaallisesti. Uhkaamalla sotilaallisella voimalla tai sitä käyttämällä pyritään saavuttamaan valtion poliittiset päämäärät, jotka koskevat useimmiten valtion vaikutusvallan tai alueen laajentamista.

e) Voimatasapaino: sotilaallisten voimasuhteiden tasapaino, esim. Suurvaltojen välinenvoimatasapaino.

f) Doktriini: tarkoittaa oppijärjestelmää. Se voi olla luonteeltaan uskonnollinen, tieteellinen tai filosofinen sekä usein sillä viitataan jonkin valtion harjoittamaan politiikkaan, toimintatapaan tai sotilasstrategiaan.

2. a) Moni tekijä mahdollistaa alueen geopoliittisesti merkittäväksi: raaka-ainevarat (esim. öljy Lähi-idässä tai vesivarat), kulkureitit, esimerkiksi vesiväylät tai kanavat (esim. Suezin kanava), alue keskeisellä paikalla poliittisesti (esim. Saksa keskellä Eurooppaa), alue keskeisellä paikalla kulkureittien hallinnan suhteen (esim. Gibraltarin salmi), alue suurvaltojen välissä (esim. Puola maailmansotien välisenä aikana) sekä alueen läheisyydessä merkittäviä kaupunkeja (esim. Pietarin/Leningradin turvallisuus). Täytyy kuitenkin muistaa, että alueen geopoliittinen merkitys vaihtelee eri aikoina.

b) Kts. esimerkit.

3. Konfliktien ja sotien puhkeamiseen voi vaikuttaa monet tekijät, mutta etenkin taloudelliset syyt. Suurvallat puolustavat ja vartioivat taloudellisia etujaan sotilaallisesti sekä myös heille geopoliittisesti tärkeitä alueita.

4. Konfliktien taustalla on aina ihminen, sillä aina jokaisen päätöksen takana on ihminen. Päätöksiä ei voida tehdä ilman älyllistä ajattelukykyä, mikä ainakin tänä päivänä vain ihmisillä on niin kehittynyt, että konfliktit syntyvät.