Täitiedote
Täitiedote
Mikä on päätäi?
Päätäi on 2-3 mm pitkä, litteä ja voi olla vaaleanharmaa tai punertavan musta. Päätäi elää hiuspohjassa. Ravinnokseen se imee verta päänahasta. Elinaikanaan päätäinaaras munii kymmenittäin munia, joita kutsutaan saivareiksi. Ne ovat noin millimetrin mittaisia vaalean läpikuultavia hilsettä muistuttavia nystyröitä. Saivareet ovat tiukasti kiinni hiusten juuressa. Tyypillisiä saivareiden sijaintipaikkoja ovat hiukset korvien yläpuolella ja niskassa.
Tartunta
Päätäi tarttuu lapselta toiseen suorassa kontaktissa joko päiden koskettaessa toisiaan leikkiessä tai lakkien tai kampojen kautta. Täit eivät lennä tai hypi. Hiuspohjan ulkopuolella täi säilyy hengissä noin vuorokauden.
Oireet
Useimmiten päätäitartunnan ainoa oire on hiuspohjan kutina. Kutina johtuu päätäin syljessä olevista, ihoa ärsyttävistä eritteistä. Kutinaan liittyvä raapiminen saattaa rikkoa hiuspohjan ihon. Osalla kutinaa ei esiinny. Tartunnan voi varmistaa tarkastelemalla hiuspohjaa hyvässä valaistuksessa. Hiukset tarkastetaan tekemällä kammalla jakauksia noin senttimetrin välein. Saivareiden löytämiseksi hiukset tutkitaan juuresta latvaan.
Hoito
Päätäit eivät poistu hiuksista itsestään. Koko perheen hiukset pestään kertaalleen apteekista saatavalla täisampoolla. Hoito toistetaan 7-14 vrk:n kuluttua vain niille, joilla on todettu päätäitä. Saivareita irrottamaan käytetään tiheää täikampaa 2-3 vrk:n ajan tai kunnes saivareet on saatu pois. Käytössä olleet lakanat, tyynyliinat, vaatteet, kammat, päähineet, hiusdonitsit ja pyyhkeet pestään hoidon yhteydessä vähintään 60 asteessa. Patjat ja tyynyt imuroidaan. Pakkanen (pakastin –20 astetta) ja kuiva kuumuus (+80 astetta) tuhoavat päätäin muutamassa tunnissa. Toisinaan päätäin hoito vaatii useita hoitokertoja. Varmuuden vuoksi hoitaminen ei kuitenkaan kannata.
Tartuntojen ehkäiseminen
Tartuntojen ehkäisemiseksi lakkia on hyvä säilyttää takin hihassa, käyttää omaa kampaa/harjaa ja välttää hiusten kosketuskontaktia. Tyttöjen on hyvä pitää pitkiä hiuksia kiinni. Vierekkäin työskentelystä koulussa ei ole haittaa. Terveydenhoitajalle/opettajalle on hyvä ilmoittaa tartunnoista.
Ystävällisin terveisin, kouluterveydenhoitaja Hannele Koutonen p. 044-419 6002