Ylioppilaskokeet: ohjeita
Koulun opetuskieli
Kokelas tekee kaikki yo-kokeet suomeksi. Hän valitsee koepäivänä koepaketista suomenkielisen vaihtoehdon (FI).
SYKSYN 2025 YLIOPPILASKIRJOITUKSET
ma 15.9. | äidinkieli ja kirjallisuus , lukutaidon koe |
ke 17.9. | reaali (psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia) |
pe 19.9. | vieras kieli, pitkä oppimäärä (A-kielet) englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä |
ma 22.9. | toinen kotimainen kieli (ruotsi) , pitkä ja keskipitkä oppimäärä |
ti 23.9. | reaali (uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto) |
to 25.9. | matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä |
pe 26.9. | äidinkieli ja kirjallisuus,kirjoitustaidon koe suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -koe, s2 |
ma 29.9. | vieras kieli, lyhyt oppimäärä (C-kielet) englanti, ranska, espanja, saksa, venäjä, italia, portugali, latina, saame |
ke 1.10. | saamen äidinkieli ja kirjallisuus -koe |
Kevään 2025 ylioppilastutkinnon tulokset lähetetään lukioille 13.5.2025. Tulokset ja kokelaan arvostellut koesuoritukset annetaan kokelaalle ja alle 18-vuotiaan kokelaan huoltajalle nähtäväksi Oma Opintopolku -verkkopalvelussa 14.5.2025 alkaen. Julkaisemisen yhteydessä tulokset luovutetaan myös korkeakoulujen yhteisvalinnan käyttöön. Ajankohdat ovat alustavia ja muutokset niihin mahdollisia.
"Kokelaan velvollisuus on huolehtia, että hänellä on kokeessa mukanaan kokelaan
tietokonetta koskevan ohjeen mukainen tietokone, virtajohto ja langalliset
kuulokkeet sekä kokeessa tarvitsemansa sallitut lisälaitteet ja niiden mahdollisesti
vaatimat adapterit. Kokelaan tulee osata käynnistää tietokoneensa lautakunnan
toimittamalta USB-muistilta"
ote Yleiset määrykset ja ohjeet
Ilmoittaudu ja osallistu boottauspajaan, ellet hallitse oman koneesi käynnistämistä abitti-tikulta. Alla ajankohdat.
Voit lainata koulun kirjastosta abitti-tikun käynnistyksen harjoitteluun. Ohessa ohjeet:
Tietokoneen käynnistäminen muistitikulta (v2.4.4).pdf
TÄRKEITÄ TILAISUUKSIA JA TIETOA
Syksyn 2025 yo-kokeisiin ilmoittautuminen Wilmassa * ABI-INFO II: ti 9.9.2025 klo 20.05 ylässali 5 krs. yo-kokeiden käytännöt ja koepaikat (lukuisia paikkoja ja erilaisia jakoja) * BOOTTAUSPAJAT: Yo-kokelaille on jälleen tarjolla kertausta oman tietokoneen boottaamiseen. Yo-kokelaille on jälleen tarjolla kertausta oman tietokoneen boottaamiseen. Pajat järjestetään seuraavasti:
Ilmoittautuminen on SITOVA, ja vain ilmoittautuneet voivat osallistua. Pajaan tarvitaan mukaan oma läppäri, jolla kokelas aikoo suorittaa yo-kokeet. Kokelaiden pitää ilmoittautua pajaan. Ilmoittautuminen on SITOVA, ja vain ilmoittautuneet voivat osallistua. Pajaan tarvitaan mukaan oma läppäri, jolla kokelas aikoo suorittaa yo-kokeet. AINEOPETTAJIEN VALMENTAUTUMISTILAISUUDET: osallistu ja vältä turhia virheitä yo-kokeessa! BOOTTAUSPAJAT: Yo-kokelaille on jälleen tarjolla kertausta oman tietokoneen boottaamiseen. Pajat järjestetään seuraavasti:
Ylioppilaskokeissa sinun tulee osata itse käynnistää kannettava tietokoneesi USB-muistitikulta Abitti-järjestelmään. Käynnistämistä kutsutaan "boottaamiseksi". Tarvitsetko harjoitusta läppärisi boottaamiseen?Yo-kokelaille on tarjolla kertausta oman tietokoneen boottaamiseen. Pajojen ajankohdat ilmoitetaan helmikuun alussa 2024.Pajaan tarvitaan mukaan oma läppäri, jolla kokelas aikoo suorittaa yo-kokeet |
Hakemukset s2 ja erityisjärjestelyt
YO-KIRJOITUSTEN SUOMI TOISENA KIELENÄ kokeen hakemus ja ERITYISJÄRJESTELYHAKEMUKSET
AIKUISLUKIOSSA
Erillinen hakeminen s2-kokeeseen on tarpeen esimerkiksi, jos • kokelas on opiskellut äidinkieleltään suomen-, ruotsin-, tai saamenkielisille tarkoitetun äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärän mukaiset opinnot • kokelaan väestörekisteriin merkitty äidinkieli on suomi, ruotsi tai saame • kokelas on suorittanut lukion oppimäärää vastaavan ulkomaisen koulutuksen • kokelas on opiskellut ammatillisen perustutkinnon suomi tai ruotsi toisena kielenä opinnot, mutta ei lukion oppimäärän mukaisia opintoja (L/2019, 11§ ).
Katso: https://www.ylioppilastutkinto.fi/sites/default/files/sites/default/files/documents/suomi_tai_ruotsi_toisena_kielena_kokeen_maaraykset.pdf
Erityisjärjestelyt:
"Kokelas voi sairauden, vamman, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeuden, vieraskielisyyden taikka muun niihin rinnastettavan syyn vuoksi suorittaa ylioppilastutkinnon kokeet poikkeavasti (laki ylioppilastutkinnosta 2019 9 § 1 mom.). Edellä mainitut syyt eivät automaattisesti oikeuta erityisjärjestelyiden käyttöön, vaan edellytyksenä on, että syy estää kokelasta suorittamasta koetta samalla tavoin kuin muut kokelaat.
...Koesuoritusta heikentävinä syinä otetaan huomioon sairaus tai vamma, erityisen vaikea elämäntilanne, lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus tai vieraskielisen kokelaan opetuskielen puutteellinen hallinta. Hakemus tehdään viimeistäänsilloin, kun kokelas ilmoittautuu tutkintoon ensimmäisen kerran. Hakemuksen voi tehdä myös hajautetun tutkinnon ollessa kesken, jos tarve havaitaan tutkinnon aloittamisen jälkeen. "
Lue lisää https://www.ylioppilastutkinto.fi/fi/tutkinnon-toimeenpano/erityisjarjestelyt
Ensisijainen huomioiminen on erityisjärjestelyt esim. pidennetty koeaika ja poikkeustilanteessa arvosanavaikutus: voi vaikuttaa enää vain hylätty>hyväkstty pisterajalla tai vain erityisjärjestelyt). Arvosanavaikutus ei koske vieraskielisyyden vaikutusta kokeessa.
Ole yhteydessä hyvissä ajoin erityisopettaja Jonna Ekstrandiin
jonna.ekstrand@tyk.fi 040 485 4534
Kuvia digitaalisesta kokeesta
(Pulpeteista puuttuvat eväskorit)

Omat koneet mukaan ja boottaus hallussa!
ABITTI-KURSSIKOEYMPÄRISTÖ:

Olethan harjoitellut! Apuohjelmilla tehdyt vastaukset eivät tallennu automaattisesti järjestelmään, ne on muistettava tallentaa työpöydälle digabi ja siirtää vastauskenttiin.

Kevään 2022 tutkintomuutos
Ylioppilastutkintolautakunta on julkaissut verkossa toimivan palvelun, jolla voi kokeilla, millaisilla koeyhdistelmillä voi valmistua ylioppilaaksi keväällä 2022 voimaan tuleen uuden tutkintorakenteen mukaisesti. Ohjelmalla voi testata, täyttääkö kokelaan valitsema koeyhdistelmä ne kriteerit, joiden mukaan valmistuminen on mahdollista.
Äidinkielen ja kirjallisuuden koe vaaditaan jatkossakin kaikilta kokelailta. Lisäksi kokelaiden, jotka ovat aloittaneet ylioppilastutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai sen jälkeen, tulee valita vähintään neljä koetta vähintään kolmesta eri aineryhmästä. Aineryhmät, joista kokeita voi valita, ovat matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieraat kielet ja reaaliaineet. Kokelaat, jotka ovat aloittaneet tutkinnon suorittamisen syksyllä 2021 tai sitä aikaisemmin, suorittavat tutkintonsa loppuun tällä hetkellä voimassa olevan tutkintorakenteen mukaisesti.
Palveluun ei syötetä henkilötietoja tai muita tunnisteita. Palvelun kautta ei voi ilmoittautua ylioppilastutkinnon kokeisiin. Ylioppilastutkinnon kokeisiin ilmoittaudutaan suoraan lukioon lukion antamien ohjeiden mukaisesti.
Palvelu ei ota kantaa siihen, onko annettu koeyhdistelmä mahdollista suorittaa ylioppilastutkinnon suorittamiseen käytettävissä olevassa ajassa eli kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana. Palvelun antama tulos on suuntaa-antava ja siinä saattaa olla virheitä. Palvelun antama tulos ei sido lautakuntaa. Kokelaiden kannattaa keskustella omasta koeyhdistelmästään ja muista ylioppilastutkintoon liittyvistä asioista oman lukionsa opinto-ohjaajan kanssa.
Lähde: YTL 25.5.2021
VOIT KOKEILLA: https://ilmo.ylioppilastutkinto.fi/fi