3.2 Oppimisympäristöt esiopetuksessa
Oppimisympäristöt
Oppimisympäristöillä tarkoitetaan esiopetuksessa tiloja, paikkoja, välineitä, yhteisöjä ja käytäntöjä, jotka tukevat lasten kasvua, oppimista ja vuorovaikutusta. Oppimisympäristöt muodostavat pedagogisesti monitahoisia ja joustavia kokonaisuuksia. Ne tarjoavat mahdollisuuksia leikkiin, luoviin ratkaisuihin ja asioiden monipuoliseen tarkasteluun lapsia motivoivia ja toiminnallisia työtapoja käyttäen.
Kehittämistä ohjaavat näissä perusteissa määritellyt arvoperusta, oppimiskäsitys sekä toimintakulttuurin kehittämiselle asetetut tavoitteet. Lisäksi otetaan huomioon lasten osaaminen, heidän kiinnostuksen kohteensa ja yksilölliset tarpeensa sekä luvussa 4 kuvatut esiopetuksen toteuttamisen periaatteet. Oppimisympäristöjen tulee olla turvallisia ja terveellisiä[1]. Ne tarjoavat myös mahdollisuuksia leikkiä ja työskennellä rauhassa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Oppimisympäristöissä kiinnitetään huomiota ergonomiaan, ekologisuuteen, esteettisyyteen, esteettömyyteen ja sekä tilojen valaistukseen, sisäilman laatuun, siisteyteen ja viihtyisyyteen.
Oppimisympäristöjä kehitetään niin, että ne edistävät vuorovaikutusta ja yhteisöllistä tiedon rakentumista. Yhteisesti sovitut säännöt ja toimintatavat luovat ilmapiiriltään turvallisen ja muita kunnioittavan oppimisympäristön. Monipuoliset oppimisympäristöt tukevat lasten aktiivisuutta, terveen itsetunnon ja sosiaalisten taitojen kehittymistä sekä oppimaan oppimisen taitoja ja tasa-arvoa. Lapset osallistuvat oppimisympäristöjen rakentamiseen. Heidän ideansa ja tuotoksensa näkyvät oppimisympäristöissä. Tämä tukee lasten osallisuutta ja antaa heille onnistumisen kokemuksia sekä vahvistaa vuorovaikutusta vertaisryhmän kanssa.
Oppimisympäristöinä käytetään ulko- ja sisätiloja, lähiluontoa ja rakennettua ympäristöä. Esiopetuksessa käytetään ja sovelletaan myös tieto- ja viestintäteknologiaa tarkoituksenmukaisella tavalla. Lisäksi hyödynnetään eri yhteistyökumppaneiden, kuten kirjasto-, kulttuuri- ja liikuntatoimen tarjoamia mahdollisuuksia. Lasten omia leikkikaluja, tieto- ja viestintäteknologisia laitteita ja muita välineitä voidaan käyttää huoltajien kanssa sovituilla tavoilla. Tavoitteena on, että oppimisympäristöt muodostavat lapsille kokonaisvaltaisen oppimaiseman ja kannustavat aktiiviseen, yhteisölliseen ja itsenäiseen oppimiseen.
asetus 4 § (422/2012)
Oppimisympäristöjen monipuolisuutta lisätään yhteistyöllä paikkakunnan eri toimijoiden kanssa: kirjasto, kirkot ja seurakunnat, Keiturinpuiston vanhainkoti ja Ainalan palvelutalo, Louhenrinteen asuntola ja toimintakeskus, Pikkupalomies-koulutus, Koillis-Satakunnan Sähkö, Jäteasema- ja jätevesilaitos, Pirkanmaan Uusiometalli, kaupat ja niiden kierrätykseen tutustuminen sekä Merikanto-opiston kevätkonsertit ja soittimiin tutustuminen. Koulujen kanssa tehtävä yhteistyö on myös tärkeää: Rantatien koulu,Killinkosken koulu, Luonto- ja eräkoulu Kitunen Kotalassa, Liedenpohjan koulu ja Mimmin Metsäkoulu Vaskivedellä.
Liikuntahallin, jäähallin ja hiihtolatujen käyttö ohjaavat monia esikoululaisia uusiin liikuntamuotoihin ja samalla saadaan onnistumisen kokemuksia sekä myös kokemuksia sitkeää harjoittelua vaativista uusista taidoista. Samalla lapsi oppii asettumaan osaksi ryhmää. Kotona ja harrastustoiminnassa aloitettu harjoittelu eri toimintojen alueella saa vahvistusta esiopetuksen aikana. Lapsi voi siirtyä kouluun taidoissaan vahvempana ja/tai perustaidot omaavana, kukin omista lähtökohdistaan. Eri esiopetuspisteissä hyödynnetään lähellä sijaitsevia harrastusmahdollisuuksia ja ohjaajia.
Virtolaisten taiteilijoiden ja taitajien tapaaminen sekä paikkakunnan historiassa vaikuttaneisiin henkilöihin tutustuminen kuten I.K.Inha ja Martti Kitunen.Monipuolinen ja laadukas taidekasvatus suo lapsille onnistumisen kokemuksia,vahvistaa itsetuntoa ja edistää luovaa ajattelua.Lapset saavat kokemuksia vaikuttaa paikalliseen lastenkulttuuriin. Myös kädentaitojen harjoittelu on tärkeä osa esiopetusta. Samoin ilo ja nautinto omasta osaamisesta ja esteettisten seikkojen huomioiminen ovat tärkeä osa esioppilaiden työskentelyä. Erilaiset taideprojektit ja yhteistyö paikkakunnan taiteenalojen osaajien kanssa on Virroilla osa opetusta. Yhteistyö Musiikkiopiston kanssa on jatkunut jo pitkään. Saamme nauttia oppilaiden konserteista, soitinten esittelyistä ja musiikkiesityksistä.
Oman lisänsä virtolaiseen esiopetukseen tuovat paikalliset perinteet, joita tuodaan esille mm. vanhempien kautta (suvut, ammatit, kotitalot, karja). Tutustumisretket paikallisiin nähtävyyksiin ja luonnonpaikkoihin ( Toriseva, hiidenkirnut, metsämaat). Myös vanhempien työpaikat ja ympäristön eri alojen kohteet ovat osana oppimisympäristöä. Luonto oppimisympäristönä on tärkeä osa kaikkia Virtain esiopetuspisteitä. Näiden kokemusten kautta luodaan iloisia ja uutta luovia toimintoja sekä mahdollisesti omia kokemusperäisiä innostuksen kohteita. Näin vahvistetaan myös yhteenkuuluvuutta ja juuria virtolaisessa mullassa.