Valinnaiset 9. luokalle

OHJEITA VALINNAISKURSSIEN VALINTAAN

  • Tärkein valintaperuste on kiinnostus. Mikä sinua kiinnostaa eniten?

  • Taito- ja taideaineiden vähimmäismäärä on määritelty valtakunnallisessa opetussuunnitelmassa:
    9. luokalla taito- ja taideaineita (musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta ja kotitalous) pitää valita vähintään 2 tuntia.

  • 9. luokalle oppilas voi valita 5 tuntia valinnaisia.




Huom! Valinnat tulee tehdä tietokoneella tai kännykällä selaimen kautta Ähtärin Wilman osoitteessa ahtari.inschool.fi! Älä siis käytä Wilma-Appia! Suosittelemme tietokoneen käyttöä valintoja tehdessä.

- Valitse yläosan siniseltä otsikkoriviltä "Kurssitarjotin". Kurssitarjotin-valinta on mahdollisesti piilossa kolmen pisteen takana (kännykässä kolme viivaa), johtuen siitä, ettei se mahdu otsikkoriville.

- Valinnaisaineista toteutuvat ne, joihin saadaan perustettua järkevän kokoinen ryhmä, joissakin aineissa alaraja on seitsemän oppilasta ja joissakin (esim. liikunta) 10 oppilasta. 

 

Kahden tunnin valinnaiset – taito -ja taideaineet. Valitse näistä vähintään YKSI kurssi!


vKO03
Kotitalous


Tavoitteet: Tavoite on, että oppilas pystyy itsenäisesti ja omatoimisesti valmistamaan ruokaa ja leipomaan. Oppilas syventää tietojaan ja taitojaan kodinhoidon tehtävissä. Oppilas tietää asioita itsenäisestä asumisesta ja siihen liittyvistä asioista. Tavoitteena on tutustua kurssilla eri maiden ruokakulttuureihin monipuolisesti.

Sisällöt: Pääpaino on ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa. Kurssilla tutustutaan eri maiden keittiöihin ja tehdään kansainvälisiä ruokia.

Arviointi: Numeroarvostelu

vKS07
Tekninen työ

Syvennetään aiemmin opittuja tietoja ja taitoja. Tehdään entistä vaativampia sekä näyttävämpiä puu- ja metallitöitä. Kurssilla pyritään etenemään oppilaan omien toiveiden ja suunnitelmien mukaisesti.

Arviointi: Numeroarvostelu

vKS08
Tekstiilityö


Kurssin tavoitteena on syventää ja laajentaa käsityötaitoja.

Kurssin alussa tehdään henkilökohtainen työsuunnitelma vuodelle mm. seuraavista aiheista valiten ja niitä yhdistellen: neuleet ja virkkaustyöt, vaatteet, kodintekstiilit, kierrätystekstiilit. Kurssin lopuksi tehdään lopputyö valitusta aiheesta ja kootaan portfolio.

Arviointi: Numeroarvostelu

 
vKU05
Piirustus ja maalaus


Kurssi aloitetaan havaintopiirustuksella ja luonnostelulla sisätiloissa ja sään salliessa myös ulkona. Luonnospiirroksia tehdään mm. asetelmista ja mahdollisuuksien mukaan myös elävästä mallista. Piirustusvälineinä toimivat lyijykynät, tussit, pastelliliidut ja hiili. Kurssilla tutustutaan värioppiin soveltavien harjoitusten kautta. Maalaukset tehdään akvarelli- ja akryyliväreillä.

Kurssin lopuksi oppilaat toteuttavat lopputyön joko piirtäen tai maalaten opettajan antamasta yhteisestä vapaasti tulkittavasta aiheesta. Lopputyöhön kuuluu myös portfolio, jossa esitellään teoksen lähtökohdat, idea ja työskentelyprosessin kulku sanallisesti ja kuvin.

Arviointi: Numeroarvostelu

vMU03
Ysin bändi

Tavoitteet: tavoitteena on monipuolinen yhteissoitto ja yhteismusisoinnin ilo. Kurssilla soitetaan ja lauletaan eri musiikkityylien kappaleita, opetellaan kuuntelemaan ja analysoimaan musiikkia ja suhtautumaan kriittisesti musiikin ajankohtaisiin ilmiöihin.

Opetellaan kevyen musiikin eri tyylejä, sointujen muodostamista ja sointumerkeistä soittamista, komppeja, eri kulttuurien kevyen musiikin piirteitä jne. Kurssilla opitaan soittamaan useampia eri bändisoittimia sekä perehdytään myös laulamiseen. Mahdollisesti äänitetään omaa soittoa ja tutustutaan studiotyöskentelyyn.

Kurssin voi valita, vaikkei aiempaa soittokokemusta olisikaan.

Arviointi: numeroarviointi

vLI03
Liikunta

Sisältö: Kurssiin sisältyy tuttuja yksilö- ja joukkuelajeja. Tarkoituksena on myös kokeilla joitakin uusia lajeja, osallistua liikuntatapahtumiin esim. peliturnaukset sekä toteuttaa liikuntaretkiä mm. laskettelun merkeissä. Joukkuelajit koostuvat Ähtärissä pelattavista mailapeleistä, esim. sähly ja golf. Ryhmäläiset saavat osallistua kurssin suunnitteluun.

Päätavoitteena on, että oppilas viihtyy liikunnan parissa.

Arviointi: numeroarviointi

Kahden tunnin valinnaiset – muut oppiaineet

vTTV03
Tietotekniikka 3 ja 4

Tavoitteet: tavoitteena on vahvistaa tietotekniikan käyttötaitoja verkkotyöskentelyn ja opiskelun näkökulmasta.

Tekstin- ja taulukkolaskennan kautta sisällöntuotto-ohjelmiin, 3d-suunnitteluun, graafisiin työkaluihin + tekniikohin, web-kehitystä ja tietoteknisten taitojen kehittämistä. 

Tutustutaan 3d-grafiikan tekemiseen eri ohjelmilla ja syvennetään kuvankäsittelyn ja julkaisuohjelmien mahdollisuuksia ja toteutustapoja. Mahdollista toteuttaa myös pienehkö pelintekoprojekti käyttämällä valmiita työkaluja.

Arviointi: numeroarvostelu

​Yhden tunnin valinnaiset. Valitse ainakin yksi! Yhteensä yhdeksännellä luokalla pitää olla 5 valinnaista.

Taito- ja taideaineet:

xks04
Sähkö- ja automaatiotekniikan alkeet

Kurssilla perehdytään automaation perusteisiin ohjelmoitavan logiikan sekä 3D-tulostuksen avulla. Kurssin aikana perehdytään automaatio-ohjelmointiin sekä automaatioasennuksiin. Kurssi antaa hyvän pohjan sähkö- ja automaatioalan ammatillisiin opintoihin tai aikanaan korkeakouluopintoihin suuntaavalle.

Arviointi: Suoritusmerkintä
xKU02
Avoin taiteen työpaja

Kurssilla oppilaat määrittelevät itse teostensa aiheet ja tekniikat. Kurssin alussa oppilas laatii työsuunnitelman, johon kirjataan alustavat kiinnostuksen kohteet ja ideat. Kurssin lopussa kurssilla kootuista teoksista kootaan työ-kansio, josta käy ilmi teosten lähtökohdat ja ideat.Tavoitteena on, että oppilas keskittyy itseään kiinnostaviin taiteellisen ilmaisun muotoihin sekä kehittää kuvallista ajatteluaan ja ratkaisukykyään oppien samalla prosessinomaista työskentelyä.

Arviointi: suoritusmerkintä


xKO02
Lyhyt kotitalous

Kurssilla leivotaan ja valmistetaan ruokaa arkeen ja juhlaan. Valmistetaan kotimaisia sekä kansainvälisiä ruokia ja leivonnaisia kalenterivuoden juhlat huomioiden. Kurssilla tutustutaan myös elintarvikehygieniaan.

Arviointi: Suoritusmerkintä
xKO03
Kouluruoka-agentit


Haluatko vaikuttaa koulussa tarjottavaan ruokaan? Tule mukaan tälle kurssille kehittelemään uusia ruokia koulun ruokalistalle. Mietimme yhdessä kehitysideoita ja testaamme niitä käytännön ruoanvalmistuksessa. Suunnittelemme ohjeen suurtalouskeittiölle sopivaksi ja luomme yhdessä ähtäriläistä kouluruokailun historiaa.

Arviointi: Suoritusmerkintä

xKS05
Tekninen työ


Syvennetään aiemmin opittuja tietoja ja taitoja. Tehdään entistä vaativampia sekä näyttävämpiä puu- ja metallitöitä. Kurssilla pyritään etenemään oppilaan omien toiveiden ja suunnitelmien mukaisesti.

Arviointi: suoritusmerkintä

xKS06
Muodin huipulle

Tavoitteet: Oppilas oppii suunnittelemaan ja toteuttamaan vaatteen tai asusteen. Hänen käsityötaitonsa ja itsenäinen työskentelytapansa kehittyy. Hän osaa myös arvioida omaa työskentelyään sekä lopputulosta realistisesti.

Sisällöt: Oppilas valmistaa oman vaatteen tai asusteen omien suunnitelmiensa pohjalta. Oppilas voi itse valita käyttämänsä materiaalin ja tekstiilitekniikan. Oma työ dokumentoidaan esim. portfolioon.

Arviointi: suoritusmerkintä

xMU04
Musiikkia ipadeillä ja tietokoneilla 2

Tavoitteet: tavoitteena on tutustua ja oppia tekemään ja tuottamaan musiikkia teknologian avulla. Luodaan ja tutustaan siihen, miten tehdään omia biittejä, luuppeja ja omia biisiä käyttäen koulun laitteita. Tehdään erityylisiä konemusiikkikappaleita ja äänimaisemia. Mahdollisuus tehdä myös erilaisia pieniä projekteja kuten esim. musiikkivideo tai adiokuunnelma.

Kurssin voi valita ilman aiempaa kokemusta asiasta.

Arviointi: suoritusmerkintä

xMU05
Koskettimet tutuksi 2


Kurssin tavoitteena on opetella kosketinsoiton perusteet. Opetellaan sointusäestystä, melodioiden soittamista, erilaisia komppeja sekä opetellaan lukemaan koskettimien sointumerkintöjä, nuotteja ja sähköisiä materiaaleja.

Kurssin voit valita vaikka et olisi ollut kahdeksannen luokan kosketinkurssilla.

Arviointi: suoritusmerkintä
xMU06
Kitara tutuksi 2


Tavoitteet: kurssin tavoitteena on opetella kitaransoiton perusteita ja siitä eteenpäin. Opetellaan sointusäestystä, riffien soittamista, erilaisia komppeja sekä opetellaan lukemaan kitaran sointumerkintöjä, nuotteja ja tabulatuureja.

Kurssin voit valita vaikka et olisi ollut kahdeksannen luokan kitarakurssilla.

Arviointi: suoritusmerkintä

xMU08
Ysin lyhyt bändi


Tavoitteena on monipuolinen yhteissoitto ja yhteismusisoinnin ilo. Kurssilla soitetaan ja lauletaan eri musiikkityylien kappaleita, opetellaan kuuntelemaan ja analysoimaan musiikkia ja suhtautumaan kriittisesti musiikin ajankohtaisiin ilmiöihin.

Opetellaan kevyen musiikin eri tyylejä, sointujen muodostamista ja sointumerkeistä soittamista, komppeja, eri kulttuurien kevyen musiikin piirteitä jne.

Kurssilla opitaan soittamaan useampia eri bändisoittimia sekä perehdytään myös laulamiseen. Mahdollisesti äänitetään omaa soittoa ja tutustutaan studiotyöskentelyyn. Kurssin voi valita, vaikkei aiempaa soittokokemusta olisikaan.

Tätä kurssia et voi valita, mikäli olet valinnut Ysin bändi- kurssin.

Arviointi: suoritusmerkintä

xKS07
Mopo kesäksi kuntoon


Otsikon mukaisesti mopon yleistä kunnostamista.

Ei välttämätöntä tarvetta omaan mopoon.

Arviointi: suoritusmerkintä

 

Muut yhden tunnin valinnaiset

xMA02
Lukioon valmistava matematiikka

Kurssilla käydään läpi lukion MAY 1 kurssin keskeisiä asioita, kuten lukujonoja potenssilaskentaa ja yhtälönratkaisua.

Kurssin lopuksi on mahdollisuus suorittaa lukiotason koe. Mikäli kokeen läpäisee, saa yhden koulukohtaisen lukion kurssin Ähtärin lukioon.

Arviointi: suoritusmerkintä

xFY02
Fysiikan demonstraatiokurssi

Kurssilla tehdään fysiikan eri osa-alueisiin liittyviä demonstraatioita. Työt liittyvät mm. valo-oppiin, sähköön ja mekaniikkaan.

Kurssin töitä valitaan oppilaiden kiinnostuksen mukaisesti.

Arviointi: suoritusmerkintä.

xTU02
Tukioppilastoiminta


Tukioppilaskoulutuksen käyneet valitsevat 9.luokalla tukioppilastoiminnan valinnaisaineeksi. Tukioppilaat toimivat 7- luokkien tukemisessa ja ryhmäyttämisessä.

Toimintamuotoina ovat tukioppilaiden pitämät oppitunnit ja tapahtumat eri teemoihin liittyen. Erityisesti kiinnitetään huomiota koulukiusaamisen ehkäisyyn ja tunnistamiseen, päihteettömyyteen ja luokan yhteishengen luomiseen.

Arviointi: suoritusmerkintä

xRUB02
Lukioon valmistava kurssi


Kurssilla kerrataan syventäen perusopetuksen keskeistä sanastoa ja rakenteita, aihealueina mm. opiskelu, ystävyys, vapaa-aika, ulkonäkö, asuminen. Kieliopissa käsitellään adjektiiveja, substantiiveja, verbejä, persoonapronominien eri muotoja, prepositioita ja sanajärjestystä.

Lisäksi harjoitellaan suullista kielitaitoa tavallisissa kielenkäyttötilanteissa, esim. tien neuvominen, asiointi ravintolassa ja hotellihuoneen varaaminen. Kurssilla harjoitellaan myös kuullun ymmärtämistaitoja sekä ainekirjoitusta.

Kurssin aikana pidetään sanakokeita ja kurssin lopussa on koe. Kurssin hyväksytysti suorittaneilla merkitään yksi kurssi suoritetuksi Ähtärin lukiossa.

Arviointi: suoritusmerkintä

xTE02
Hyvää mieltä kaikille

Tämän kurssin tavoitteena on antaa nuorille monipuolisesti eväitä elämään ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tutustumme erilaisiin mielen hyvinvointiin liittyviin teemoihin.

Aiheita ovat esimerkiksi arjen valinnat, itsetuntemus ja vahvuudet, kaveritaidot, tunnetaidot, selviytymiskeinot, arvot ja asenteet sekä unelmat ja luottamus elämään.

Kurssilla tehdään kaikenlaisia asioita, jotka tukevat ihmisen hyvinvointia: valmistetaan ruokaa, tehdään toiminnallisia harjoituksia sisällä ja ulkona, rentoudutaan ja opetellaan näkemään värejä harmaassakin arjessa.

Arviointi: suoritusmerkintä

xMY01
Matka maailman ympäri

Kurssilla tutustutaan maailman eri kulttuureihin ja kansainvälisyyteen liittyviin kysymyksiin monin eri tavoin. 

Käsittelemme esim. eri kansallisuuksia edustavien ihmisten kohtaamista, erilaisia nuorille suunnattuja vaihto-ohjelmia, ulkomailla asumisen iloja ja haasteita, eksoottisia urheilulajeja, ihmisoikeuskysymyksiä, erilaisia kulttuureita Suomessa sekä lasten ja nuorten elämää eri maissa.

Osa kurssin aiheista voidaan sopia osallistujien kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Arviointi: suoritusmerkintä

xTTV02
Tietotekniikka, ohjelmointi


Ohjelmointilogiikka ja -käytäntö tutuiksi ja katsaus ohjelmoinnin kiehtovaan maailmaan. Ohjelmointiin tutustuminen tehdään koulun koneita/ohjelmistoja hyödyntäen sekä osallistumalla avoimelle verkkokurssille, kukin taitotasonsa mukaisesti.

Ohjelmointikielenä Python. Kokemusta ohjelmoinnista ei tarvitse.

Arviointi: suoritusmerkintä