AI 4: Johdatus kirjallisuuteen

Ohjeita päättöpäivän kirjallisuusesittelyyn

Olet lukenut opintojakson aikana vapaavalintaisen kirjan tai kirjoja, joita on vinkattu mm. peda.netissä. Tavoitteena on, että esittelet ryhmällesi lukemasi teoksen tai teokset parin kanssa (tai yksin, jos sovit opettajan kanssa).

Esittelyn tueksi kannattaa tehdä esim. power point -esitys. Myös podcast (ohje työkirjan sivulla 7) tai videoitu oma kirjavinkkaus on mahdollinen. Esittelyn on tarkoitus kestää 5 - 10 minuuuttia.

Muista, että kukaan ei jaksa katsella dioja, jotka ovat täynnä tekstiä! Tiivistä mukaan olennaiset asiat ja käytä myös visuaalisia tehokeinoja (kuvia, diapohjia, grafiikkaa).

Kerro lukemastasi teoksesta kiinnostavia tietoja ja yksityiskohtia! 

- kirjan kansi, laajuus
- kirjallisuuden laji (voit kommentoida myös sitä, millainen lajityyppinsa edustaja esim. tietokirja on)
- kirjan rakenne
- tyyli ja kieli
- tietokirjan kuvitus 
- romaanista henkilöt, miljöö, aihe, esimerkkejä käänteistä, teema
- teoksen arviointi on tärkeää! Perustele monipuolisesti.

- jos käsittelet novellikokoelman, kerro ensin kokoelmasta yleisellä tasolla (esim. aiheet, teemat, yhteiset piirteet) ja esittele sitten tarkemmin kolme novellia.

Lue kirjasta tarpeeksi pitkä näyte tai useita näytteitä, jotta kuulijat saavat siitä käsityksen. Muutama virke ei riitä.

Näytelmäanalyysi Nukkekodista

Kirjoitusohjeet etenevät kappale kappaleelta. Jos haluat poiketa ohjeesta, tee se harkitusti. Varo toistoa! Muista, että analyysissa pitää olla sitaatteja tärkeistä repliikeistä. Ne todistavat tekemiäsi päätelmiä.

Otsikoksi riittää: Analyysi Nukkekodista

1. kappale: Anna näytelmän perustiedot sujuvin virkkein (kirjoittaja, julkaisuaika, näytelmän nimi ja laji [tragedia], näytösten määrä, aihe lyhyesti kuvattuna).

2. kappale: Kerro päähenkilöstä: luonne, asuinpaikka (miljöö), perhe, koti, elämäntilanne, käyttäytyminen näytelmän alun tilanteessa. Miten parenteesit tukevat alkutilannetta ja mitä ne korostavat esim. Noran kodista?

3. kappale: Kerro lyhyesti sivuhenkilöistä ja heidän suhteestaan Noraan. Millainen äiti Nora on näytelmän alussa? Millainen on kodin tunnelma? Mitä muut sivuhenkilöt (paitsi Torvald) korostavat Noran henkilökuvassa?

4. Kerro Noran ja Torvaldin suhteesta.

5. kappale: Kerro näytelmän ristiriidasta eli draamallisesta konfliktista (Noran tarkoitukset ja huijaus, Torvaldin reaktiot).

6. kappale: Kerro juonen kuljetuksesta ja käänteistä. Mikä on lopullinen käänne, josta ei ole enää paluuta? Miksi Nora siis päätyy noin vahvaan ratkaisuun? Mitkä kohtaukset mielestäsi korostavat Noran ja hänen miehensä vastakkainasettelua? Onko näytelmässä mielestäsi huippukohta? Mikä?

7. kappale: Pohdinta ja teema. Mitä teemoja näytelmä käsittele? Miksi näytelmä on ollut niin kohuttu? Miten nykyihminen ajattelee Noran ratkaisusta? Mikä on oma näkemyksesi? Mitä mieltä olit näytelmästä?

Näytelmäanalyysi Anna Liisasta

Katso aluksi kahden minuutin mittainen tiivistelmä kirjailija Minna Canthista. Canth on ainoa suomalainen nainen, jolla on oma liputuspäivä.

https://areena.yle.fi/1-3364792

Kirjoita sitten analyysi näytelmästä ohjeen mukaan. Jos haluat poiketa siitä, tee se harkitusti. Varo toistoa! Muista, että analyysissa pitää olla sitaatteja tärkeistä repliikeistä. Ne todistavat tekemiäsi päätelmiä.

Otsikoksi riittää: Analyysi Anna Liisasta

1. kappale: Anna näytelmän perustiedot sujuvin virkkein (kirjoittaja, julkaisuaika, näytelmän nimi ja laji [tragedia], näytösten määrä, aihe lyhyesti kuvattuna).

2. kappale: Kerro päähenkilöstä: luonne, asuinpaikka (miljöö), muiden henkilöiden suhtautuminen, elämäntilanne, käyttäytyminen näytelmän alun tilanteessa.

3. kappale: Kerro lyhyesti sivuhenkilöistä ja heidän suhteestaan Anna Liisaan. Voit kommentoida myös ympäröivää kyläyhteisöä.

4. kappale: Kerro näytelmän ristiriidasta eli draamallisesta konfliktista (menneisyyden salaisuus, paljastumisen uhka, kiristysyritykset). Keskity erityisesti Mikon ja Husson toimintaan.

5. kappale: Kerro juonen kuljetuksesta ja käänteistä. Mikä on lopullinen käänne, josta ei ole enää paluuta? Miksi Anna- Liisa päätyy tunnustamaan tekonsa? Miksi uskonnolla on lopussa niin tärkeä rooli?

6. kappale: Pohdinta ja teema. Mitä teemoja näytelmä käsittelee? Kuka tai ketkä ovat mielestäsi näytelmän syylliset? Miksi? Vain Anna Liisa joutui kantamaan vastuuta menneisyydestä. Mitä luulet, olisiko nykyaikana tuomittu samoin? Mikä on oma näkemyksesi?

Palauta Emnedediin.

Kirjallisuusjuttuja Helsingin Sanomissa 10.4.2022

Tuomas Mustikainen: Mutta pimeys näkee sydämen (romaani palestiinalaisten ja israelilaisten sodasta)

Gloria Anzaldua: Rajaseutu (omaelämäkerta Teksasin ja Meksikon rajalta, myös kaukokirjallisisa elementtekjä)

Matthew Arnold: Kulttuuri ja anarkia (tietokirja, filosofinen katsaus 1800-luvun länsimaiseen yhteiskuntaan)

Jussi Kylätasku: Runar ja Kyllikki (uusi versio näytelmästä)

Niklas Natt och Dag: 1795 - Petojen naamiaiset (dekkarisarjan 3. osa, sijoittuu 1700-luvun Tukholmaan)

Tuula Nyström: Miten sudesta tuli koira (tietokirja)

Siiri Enoranta: Maailman tyttäret (romaani, utopia vuodesta 2130)

Paula Havaste: Kymmenen onnen Anna (historiallinen romaani)