5.2 Yhteistyö huoltajan kanssa tuen aikana

Tuen mahdollisuus ja periaatteet

Opetus ja kasvatus tulee järjestää yhteistyössä huoltajien kanssa siten, että jokainen lapsi saa oman kehitystasonsa ja tarpeidensa mukaista opetusta, ohjausta ja tukea[1]. Kun lapsella on tuen tarvetta, huoltajan kanssa tehtävän yhteistyön merkitys korostuu. Esiopetuksen henkilöstön tulee tuntea säädökset ja määräykset, jotka liittyvät huoltajan kanssa tehtävään yhteistyöhön lapsen tukeen liittyvissä asioissa. Kaikille huoltajille on hyvä kertoa tuen mahdollisuudesta ja sen keskeisistä periaatteista. Lapset osallistuvat yhteistyöhön tarkoituksenmukaisella, heille sopivalla tavalla.

[1] Valtioneuvoston asetus (422/2012)

Tuen ja oppilashuollon ero

Esiopetuksen henkilöstön on tärkeää olla yhteydessä huoltajaan heti, kun lapsella ilmenee kehityksen tai oppimisen ongelmia tai hänen hyvinvointinsa on vaarantumassa. Huoltajalle annetaan riittävästi tietoa esimerkiksi lasta koskevien asioiden käsittelystä, tietojen saannista ja niiden luovuttamisesta sekä salassapidosta. Huoltajaa kannustetaan tukemaan osaltaan lastaan tavoitteiden saavuttamisessa. Tavoitteena on toimia yhteisymmärryksessä lapsen ja huoltajan kanssa. Huoltajien on hyvä tietää, että he tai lapsi eivät voi kieltäytyä kasvun ja oppimisen tuen vastaanottamisesta, eikä heidän suostumustaan tarvita tuen tarpeen arviointiin ja tuen suunnitteluun. Lapsi voi tarvita myös yksilökohtaisen oppilashuollon tukea. Tämä perustuu vapaaehtoisuuteen ja edellyttää huoltajan suostumusta (katso luku 6 Oppilashuolto).

Yhteistyö huoltajien kanssa tuen aikana Jämsässä

Jämsän esiopetuksessa havainnoinnin ja arvioinnin välineenä on Eskarin arki-materiaali, jonka pohjalta käydään keskustelua huoltajien kanssa esiopetusvuoden syksyllä ja keväällä. Jos lapsen kasvusta, kehityksestä ja oppimisesta herää huoli, otetaan se huoltajien kanssa puheeksi.

Jämsän esiopetuksen keskeisiä periaatteita ovat varhainen tuen tarpeen tunnistaminen ja ennaltaehkäisevä tuki. Huoltajien kanssa tehdään avointa ja tiivistä yhteistyötä lapsen tuen suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Huoltajan suostumusta ei kuitenkaan tarvita kasvun ja oppimisen tuen arviointiin tai järjestämiseen. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös eri asiantuntijoiden kanssa.