Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Petäjävedellä

Lapsen yksilölliset varhaiskasvatussuunnitelmat (vasut) ohjaavat kaikkea toiminnan suunnittelua, toteutusta ja arviointia varhaiskasvatuksessa. Petäjäveden Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma on laadittu seutukunnallisena yhteistyönä Hankasalmen, Muuramen, Uuraisten, Toivakan, Laukaan, Luhangan ja Petäjäveden kuntien edustajista koostuvassa työryhmässä. Rakenteeltaan lapsen vasu on lomakemuotoinen tiivis kokonaisuus, joka noudattaa valtakunnallisten perusteiden asettamia tavoitteita ja velvoitteita. Lomake on tulevaisuudessa siirrettävissä sähköiseen muotoon. 

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa ja siihen liittyviä asiakirjoja, kuten ohjeistuksia sekä saatekirjeitä huoltajille ja henkilöstölle, on arvioitu ja arvioinnin pohjalta asiakirjoja on päivitetty keväällä 2018 seutukunnallisesti. Viimeisin päivitys lapsen paikalliseen varhaiskasvatussuunnitelmaan ohjeistuksineen on tehty uusien valtakunnallisten varhaiskasvatussuunnitelman perusteiden pohjalta keväällä 2019. 

Lapsen vasu on pedagogisesti etenevä prosessi. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaprosessiin osallistuvat lapsen kasvatuksesta, opetuksesta ja hoidosta vastaavat henkilöt yhdessä huoltajien ja lapsen kanssa. Vasu luo pohjan suunnitelmalliselle ja tavoitteelliselle pedagogiselle toiminnalle. Jokaiselle lapselle laaditaan varhaiskasvatussuunnitelma 1-2 kuukauden kuluessa hoidon aloituksesta. Varhaiskasvatuksen opettajan vastuulla on johtaa varhaiskasvatussuunnitelmaprosessia eli vastata vasun laadinnasta ja arvioinnista. Vasu-keskustelun voi käydä varhaiskasvatuksen opettaja tai lastenhoitaja ja tarpeen vaatiessa molemmat yhdessä. Ennen vasukeskustelua kasvattajat keskustelevat tiimissä lasta koskevista havainnoistaan, jotka tulevassa vasukeskustelussa on tärkeää ottaa esille. Vasuihin tehdyt kirjaukset käydään tiimissä yhdessä läpi keskustelun jälkeen sopien, mitä lapsen vasussa sovitut asiat edellyttävät toimintaympäristöltä ja toiminnan suunnittelulta sisältäen kasvattajien toimintatavat ja lasten keskinäiset vertaissuhteet. Lapsen vasu on kaiken aikaa läsnä ja sitä arvioidaan läpi vuoden myös päivittäisissä kohtaamisissa ja tiimipalavereissa. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa arvioidaan vasukeskustelun äärellä huoltajien, lasten ja henkilöstön kesken vähintään kerran vuodessa. 

Lapsen vasu on asiakirja, jonka alkuperäinen versio säilytetään varhaiskasvatuksessa kunnan arkistonmuodostussuunnitelman mukaisesti.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin